– Hvis brannvesenet hadde brukt litt lengre tid, ville hun ikke ha sittet her nå

Det sto om livet for kvinnen i 20-årene som er tiltalt etter storbrannen på Torget. Hun hadde heller ingen innboforsikring. Det kunne ha dekket kravet på 6,8 millioner.

Publisert Publisert

EVAKUERT: Natt til 26. mai 2015 ble 63 mennesker evakuert etter storbrannen på Torget. Nå er en kvinne tiltalt for å ha startet brannen. Foto: BJØRN OTTO AARHEIM

  1. Leserne mener

– Hvis brannvesenet hadde brukt litt lengre tid, ville hun ikke ha sittet her i dag, sier Bjørn Næs i retten.

Han er sakkyndig i rettssaken mot kvinnen i 20-årene som er tiltalt for storbrannen på Torget.

Tiltalte hadde en promille på tre da hun ble kjørt hjem av politiet den kvelden. Deretter skal hun ifølge tiltalen ha skrudd kokeplaten på komfyren på fullt før hun sovnet.

STORBRANN: 70 personer ble evakuert fra huset som brant og nærliggende eiendommer. Foto: POLITIET

– Snakk om minutter

– Hun hadde ikke mulighet til å våkne av høye lyder. Brannmennene finner henne når de går inn igjen på rommet for andre gang. Det var ikke så mye tid før det ville blitt kritisk for henne, sier Næs, som selv jobber i Bergen brannvesen og har snakket med kollegene som var der den natten.

Konsentrasjonen av røyk var høy da røykdykkere gikk inn igjen i leiligheten for andre gang for å hente kvinnen som var på soverommet.

– Det var snakk om noen minutter, det var veldig kritisk, sier Næs.

Brannvarsleren i bygget virket ikke. Hadde det gått lengre tid før brannen ble meldt, ville det vært fare for livet til de fire andre som sov i huset. Brannen kunne også lett ha spredd seg til husene som ligger vegg i vegg.

– Det var små avstander og gnistregn. Det var ikke tvil om at denne brannen ville ha spredd seg. I tillegg lå folk og sov, det er det verste tidspunktet på døgnet. Alle husene som sto rundt var i fare, sier Næs.

I SMAUET: Tirsdag var det befaring for retten. Etterforskningsleder Eirik Myge Daae forklarer for forsvarer Linda Ellefsen Eide og dommer Ove Kjell Hole fra Bergen tingrett. Foto: Marita Aarekol

Kunne ha blitt dekket av forsikring

Kvinne i 20-årene er tiltalt for uaktsomhet etter storbrannen ved Torget natt til 26. mai 2015. Politiet mener hun satte andres liv i fare.

Aktor la onsdag ned påstand om at hun straffes med 60 dagers fengsel, av dem 30 dager betinget.

Hun risikerer å bli erstatningsansvarlig for 6,8 millioner kroner. Det er så mye det har kostet å bygge opp igjen Torget 1B.

– Forsikringsselskapet kunne ha dekket et slikt krav om hun hadde hatt innboforsikring, sier Tormod Gjelsvik, storskadekonsulent i If, som onsdag vitnet i retten.

Kvinnen hadde ikke innboforsikring for sin del av kollektivet hun bodde i.

– Bygget fikk store skader, men ble ikke totalskadet. Vi har betalt ut nesten 6,9 millioner kroner, sier Gjelsvik.

Det er forsikringsselskapet If som forsikret Torget 1B. Dermed vil de kreve den unge kvinnen for pengene ettersom påtalemyndigheten har tiltalt henne for grov uaktsomhet.

Les også

Politiet: Utelukker at andre kan ha startet brannen

– Hardt for ung jente

– Det er jo ganske hardt for en ung jente om hun skulle bli erstatningsansvarlig for et slikt beløp, sa dommer Ove Kjell Hole til forsikringskonsulenten.

– Det har ikke vi vurdert. Hvis noen har gjort noe de ikke skulle gjort, så blir man erstatningsansvarlig, sier Gjelsvik.

En innboforsikring kunne ha dekket kravet, også når man handler uaktsomt.

Gjelsvik har sett lignende saker, der unge dropper innboforsikring og får problemer når det skjer uforutsette hendelser.

Les også

– Jeg føler meg som det største offeret i denne saken

63 personer evakuert

Brannvarslingsanlegget som var i huset virket ikke denne natten. Det var beboere som våknet av røyklukten som varslet brannvesenet.

– Dette kunne blitt en stor brann om den ble varslet senere på natten, sier sakkyndig Bjørn Næs.

Tiltalte forklarte i retten onsdag om den vanskelige tiden etter at hun ble skrevet ut fra sykehus. Fra hun ble tiltalt raste verden sammen.

– Det vil være ødeleggende for meg å bli dømt i denne saken. Jeg ser ikke for meg en vanlig fremtid om jeg blir dømt, sa kvinnen til retten mens hun tørket tårer.

Hun sier hun er sikker på at hun ikke satte på komfyren den natten.

– Jeg kommer aldri til å bli ferdig med dette erstatningskravet, sier hun.

63 personer ble evakuert i huset og nærliggende hus. Den tiltalte kvinnen fikk brannskader og var bevisstløs da hun ble hentet ut.

Publisert