Slik dømte juryen

Fyllesex eller voldtekt? Det var spørsmålet i den fiktive rettssaken i Bergen tingrett torsdag.

Publisert:

Alle billettene til torsdagens rettssak var utsolgt, men øverst i denne saken kan du se video av hele rettssaken, dommen og den påfølgende debatten. Den fiktive rettssaken ble arrangert av Bergens Tidende, Advokatforeningen og Rettspolitisk forening, Studentersamfunnet i Bergen og Studentteateret Immaturus.

Husket bruddstykker

Rollespillet tok utgangspunkt i «Kristine» og «Thomas» som hadde vært på nachspiel under «Kristines» fadderuke i fjor. Begge fortalte at de var sterkt beruset og hun havnet i hans seng. Hun mente hun var blitt voldtatt. Han mente det var vanlig fyllesex.

TILTALT: – Jeg oppfattet det som vanlig fyllesex, sa «Thomas» i retten. Foto: Marita Aarekol

Les også

Fiktiv rettssak om voldtekt skaper engasjement

– Jeg ga ikke noe inntrykk for at jeg ville ha sex med Thomas. Vi hadde bare en kort samtale på vorset før vi gikk ut på bar, fortalte «Kristine» i tingretten.

Hun ble spurt om hun hadde noen interesse for å ha sex med «Thomas» denne kvelden.

Les også

To av de frikjente i Hemsedal-saken etterlyst

– På ingen måte. Jeg husker bare bruddstykker. Jeg våknet av at Thomas gjorde ting, så ble jeg bare vekke, fortalte hun.

– Ikke ukjent for studenter

Advokat Mette Yvonne Larsen spilte forsvarer i rollespillet. Hun spurte blant annet «Kristine» om hvorfor hun la seg i Thomas sin seng.

– Jeg følte meg dårlig. En av fadderne sa jeg kunne legge meg på rommet nede i gangen. De trodde det var en fadder sitt rom, fortalte hun.

I RETTEN: Advokat Mette Yvonne Larsen spilte forsvarer i rollespillet. Advokat Brynjar Meling spilte bistandsadvokaten til «Kristine». Foto: Marita Aarekol

Les også

Jenten sa nei. Gutten ble frifunnet for voldtekt. Nå ankes dommen.

«Thomas» som spilte den tiltalte, mente «Kristine» følte seg ille til mote neste dag fordi hun hadde kjæreste og derfor var i en vanskelig situasjon.

– Jeg oppfattet det som vanlig fyllesex. Det er ikke ukjent for studenter på fest og sånne ting. Det å kanskje ligge med noen man ikke har et forhold til, forklarte han.

Han mente hun hadde gitt tegn på at hun ønsket sex gjennom bevegelser og stønn.

JURYEN: Skyldig eller ikke? Det var det vanskelige spørsmålet de skulle besvare. Foto: Marita Aarekol

Ville gi et reelt innblikk

Målet med rollespillet var å gi et reelt innblikk i hvordan en rettssak foregår. Publikum fikk prøve seg som jury.

– Målet er at publikum skal skjønne hvordan rettssystemet fungerer i slike voldtektssaker. Som dommer er det veldig mye som spiller inn når det gjelder om man skal dømme noen eller ikke. For meg er det viktig at folk har tillit til rettssystemet, sa Merethe Smith i advokatforeningen til BT torsdag.

Se hvordan juryen dømte i video og gjør opp din egen mening.

Publisert: