Venstre vil redde krisesenter

Venstre vil redde Senter for krisepsykologi ved å flytte det til Universitetet i Bergen og slik gi det nasjonal status.

FORHANDLER BUDSJETT: Finanspolitisk talsperson i Venstre, Terje Breivik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Venstres Terje Breivik kommer til å løfte det inn i forhandlingene om neste års statsbudsjett, forteller han.

BT skrev fredag at Senter for krisepsykologi sliter med økonomien, og at flere ansatte har sluttet.

Senteret får ingen statlige midler, til tross for at det er hyppig brukt i katastrofer, som helikopterulykken på Turøy, 22. juli, Åstaulykken, In Aménas og Sleipner-ulykken.

– Vi er blitt brukt på nesten alle de norske katastrofene og mange tror vi finansieres av offentlige midler. Men sånn er det ikke, sa Atle Dyregrov, som er en av stifterne av senteret.

Les også

Les mer om saken: Krisesenter i krise

Satt av 10 millioner

I Venstres alternative budsjett er det satt av 10 millioner kroner til å flytte Senter for krisepsykologi til UiB, forteller Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik, som i disse dager forhandler med KrF og regjeringspartiene om neste års statsbudsjett

– Det er ikke akseptabelt at Senter for krisepsykologi legges ned. Redningen kan være å legge det inn under Universitetet i Bergen. Dette står høyt oppe på Venstres prioriteringsliste i forhandlingene om statsbudsjettet, sier Breivik.

Han mener det er viktig at Senter for krisepsykologi legges til UiB.

– De har en kompetanse på krisehåndtering og psykososialt arbeid som er helt unik, både i Norge og i et internasjonalt perspektiv, sier Breivik.

Uenig med direktoratet

Helsedirektoratet har foreslått at forskningsavdelingen og deler av rådgivnings- og beredskapsarbeidet skal overføres til Folkehelseinstituttet, men dette vil fragmentere, ikke styrke senteret, mener Venstre.

Senter for krisepsykologi har drevet praksisnær forskning i nesten 30 år, og ble oppfordret til å søke status som nasjonalt kompetansesenter etter at det hadde spilt en viktig rolle i arbeidet etter 22. juli. I 2012 ble en intensjonsavtale med UiB signert.

– Intensjonsavtalen med UiB er vinn-vinn. Dersom Senteret blir en del av universitetet, sikres det fremtidig finansiering, samtidig det skaper gode synergier som styrker kvaliteten begge steder, sier Breivik.

Ruth Grung (Ap), som sitter i helsekomiteen på Stortinget, er også blant dem som har engasjert seg i saken.

– Dette er et nasjonalt og internasjonalt kjent senter som vi bør ta vare på. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal ta så lang tid å få på plass en ordning som gir dem midler til å fortsette, sier Grung.

Publisert: