Vil sette en stopper for pelsdyrnæringen

Tusenvis av nordmenn gikk i fakkeltog for å få slutt på mink og rev i bur.

Publisert Publisert

ENGASJERTE: Det var ikke vanskelig å få med mamma Sissel Søfteland på fakkeltoget lørdag kveld. - Vi elsker begge dyr, forteller Ane Milde. Foto: Elias Dahlen

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Engasjementet er stort fordi folk vet at dyrene lider. Folk reagerer på det og vet at verken mink eller rev får tilfredsstilt sine behov i små trange bur. Vi ville aldri gjort det samme mot en hund eller katt, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Lørdag ble det arrangert fakkeltog i 26 norske byer med tusenvis av deltakere. Hundrevis av bergensere trosset det dårlige været og stilte opp i Marken, hvor fakkeltoget startet. Det er 13. gang på rad at bergensere går i tog for avvikle næringen.

Les også

Ikke kjøp disse jakkene i gave til jul

Regjeringen la i forrige uke frem en stortingsmelding hvor de gikk inn for at pelsdyrnæringen får fortsette. Dette med forutsetning om at gruppehold av mink blir forbudt, i tillegg til at det blir strengere dokumentasjonskrav for stell av dyr og tilsyn. De foreslår at det også blir forbudt med nakketang til fiksering av rev og at det blir skjerpede krav til avl og foring for å motvirke feil benstilling hos rev.

– Ta hensyn til dyrene

Dette var langt ifra godt nok for de mange hundre oppmøtte i sentrum lørdag.

– Motebransjen sier nei. Fakkeltogene i hele landet viser at folket sier nei. Nå håper vi politikerne slutter å ignorere de faglige rådene, men tar hensyn til dyrene fremfor næringsinteressene, sier Martinsen.

MOT PELS: Ingrid Marie Engelsen, Oda Margrethe Langholm og Emilie Vorin Haaland mener pelsoppdrett er dyreplageri. - Vi trenger ikke pels i 2016, sier Haaland. Foto: Elias Dahlen

– Trist og lei meg

To av bergenserne som hadde møtt opp, var Ane Milde og hennes mor Sissel Søfteland.

– Vi har tre katter og seks marsvin. Vi elsker dyr. Det er helt utrolig at det fremdeles finnes pelsdyrfarmer i 2016. Det skulle vært borte for lenge siden, sier Milde.

Hun sier hun blir både sint og lei seg når hun ser folk med pels.

GJENNOM BYEN: Fakkeltoget gikk fra Marken og gjennom byen. Mange hadde med bannere og plakater. Foto: Elias Dahlen

– Vi trenger ikke pels, men folk bruker det av forfengelighet. Derfor blir jeg trist, sier hun.

– Dyrplageri

Hun får støtte av 16 år gamle Ingrid Marie Engelsen.

– På min skole er det fremdeles mange som går med pels, spesielt slike Canada Goose-jakker. Det er veldig unødvendig. Vi er her i dag fordi vi mener dette er en viktig sak. Vi har fulgt saken i årevis, sier hun.

Hun kom sammen med venninnene Oda Margrethe Langholm (16) og Emilie Vorin Haaland (16).

– Det er dyrplageri det pelsnæringen holder på med, mener Haaland.

Les også

Pelsdyra må vente - igjen

Bertran Trane Skadsem, styreleder i Norges pelsdyrslag, er en av dem som er glad for at næringen for fortsette. Likevel tror hun det blir vanskelig under de rammevilkårene som regjeringen har lagt frem.

MANGE MØTTE OPP: Hundrevis av mennesker møtte opp for å vise sin avstand mot pelsnæringen. Foto: Elias Dahlen

– Dette er verst tenkelige løsning, og i strid med hva pelsdyrutvalget la til grunn om reell bærekraft, sa styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, i forrige uke.

– En ukontrollert avvikling

Forslaget om å redusere antall mink i hvert bur, frykter de betyr en ukontrollert avvikling av næringen:

«Mattilsynet har påpekt at dette vil medføre en investering på 3 til 3,4 millioner kroner for et gjennomsnittlig gårdsbruk, dersom produksjonen skal opprettholdes på dagens nivå. I tillegg vil fôrkostnadene øke dramatisk per skinn, noe som fjerner lønnsomheten i næringen.» skrev de i en pressemelding.

Les også

Listhaug kutter støtten til pelsdyrproduksjon

– Det er umulig å kunne vite hva regjeringen egentlig vil. Enten betyr det at næringen må få subsidier for å fortsette, ellers må landbruksministeren være ærlig å si at han vil foreta en ukontrollert avvikling. Det er konsekvensene av å redusere antall mink i hvert bur, sa Skadsem.

– Ikke nytt

Disse argumentene går ikke Martinsen med på.

Les også

Kjøp ei jakke utan pels

– Det var slik næringen ble drevet før med bare to dyr i hvert bur, så dette er ikke noe nytt for bøndene som driver med dette. Jeg håper at pelsdyrnæringen griper muligheten til å få omstillingsstøtte fremfor å fortsette med dette, sier hun.

I stortingsmeldingen konkluderes det med at det er fullt mulig, både juridisk og praktisk, å gjennomføre en styrt avvikling av norsk pelsdyrnæring gjennom et forbud mot pelsdyroppdrett, selv om de ikke foreslår dette.

2300 jobber

Tyngdepunktet for minkproduksjon i Norge er i Rogaland, ifølge Norges Pelsdyralslag, mens Sør-Trøndelag er størst på rev.

Til sammen er det rundt 2300 personer som er tilknyttet næringen, ifølge interesseorganisasjonen.

Publisert