Straffer ikke studentersom er blitt kopiert

Jusstudenter som er blitt plagiert uten å vite det slipper straff.

  • Borghild Berge
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Alle jusstudentene i Bergen har fått følgende melding fra fakultetet og studentutvalget i dag:

«Dersom man har en situasjon hvor A har skrevet av B, og begge er enige om faktum, slik at det kan bevises at B ikke har gjort noe galt, så ta kontakt med fakultetet. B vil bli sjekket ut av saken, slik at vedkommende slipper å få brev fra klagenemnd og fakultet.»

— Denne meldingen gjelder saker som ikke er blitt sendt fra fakultetet ennå. Fakultetet har fortsatt ikke sendt ut brev om juksmistanker fra dette semesteret. Uskyldige studenter som melder fra nå, slipper å få brev, sier Per Gunnar Hillesøy, som er sekretær i klagenemnda ved fakultetet.

Gjelder også de mistenkte

Hvis A har skrevet av B uten at B visste det, kan B dermed slippe å få opprettet sak mot seg som det ikke er grunnlag for. Forutsetningen er, ifølge Hillesøy, at A og B er enige om at B er uskyldig.

— Vanskeligere blir det om A for eksempel har skrevet litt av B, litt av C og litt av D. Da må forklaringene til alle fire samsvare med hverandre, sier Hillesøy.

Flere jusstudenter har hevdet at det er mange uskyldige blant de 205 studentene som er mistenkt for å ha jukset på obligatoriske oppgaver ved fakultetet.

Og Hillesøy understreker at det samme prinsippet vil gjelde for disse 205, som skal få sakene sine opp til behandling i klagenemnden.

— Vi har bestemt at vi skal gjøre det på samme måte i disse sakene. Så lenge alle de involverte er enige om at den ene er helt uskyldig, vil den uskyldige sin sak bli lagt bort, sier Hillesøy.

Venninnen kopierte oppgave

En 23-år gammel jusstudent, som opplevde at venninnen kopierte oppgaven hennes uten at hun visste det, sier til bt.no at hun regnet med at fakultetet ville komme til en slik avgjørelse.

— Det ville være helt urimelig å straffe noen som var helt uvitende om kopieringen. Jeg lånte oppgaven min til en venninne, men jeg sa aldri at det var greit at hun kopierte den, sier 23-åringen.

Hun og venninnen har vært til samme saksbehandler ved fakultetet, og venninnen har innrømt å ha kopiert oppgaven uten tillatelse.

— Min sak vil derfor bli henlagt i klagenemnden, mens hennes sak går videre i systemet, sier jusstudenten.

Fornøyd studentleder

Christian Kartnes, som er leder i Juridisk studentutvalg, er svært fornøyd med avgjørelsen.

— Vi har jobbet hardt for å få dette til. Og det er på sett og vis en innrømmelse fra fakultetets side om at de har sendt ut brev til litt for mange. Det er bra at praksisen blir endret for fremtiden, sier Kartnes.

Han sier at stemningen er betydelig roligere blant jusstudentene nå.

— De fleste studentene har vendt tilbake til sitt daglige virke. De som er skrevet av og vet at de er uskyldige, tar det med ro, sier Kartnes.

Fakultetsdirektør Eivind Buanes mener ikke at universitetet har gått for hardt ut i saken.

— Vi har overhodet ikke tatt stilling til om de 205 mistenkte studentene skal straffes, eller hvilken straff de skal få. Det eneste vi har gjort er å melde fra om uregelmessighetene vi har funnet. Det blir opp til klagenemnden å avgjøre hva som blir utfallet i den enkelte sak, sier Buanes.

Hva synes du om fremgangsmåten i studentjuks-saken? Si din mening her.

Publisert
FJELL AV FUSK? 14 prosent av studentene på Dragefjellet er mistenkt for å ha jukset på obligatoriske oppgaver. ARKIVFOTO: TOR HØVIK
FORNØYD: Christian Kartnes, som er leder for Juridisk studentutvalg, er godt fornøyd med meldingen fra fakultetet. ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN
MULIG PLAGIAT: Her er brevet de 205 studentene mottok i forrige måned. ARKIVFOTO: HÅVARD PRESTEGÅRDEN

Les mer om dette temaet

  1. Panikksøking blant jusstudentene

  2. - Systemet egnet for juks

  3. - Rammer uskyldige

  4. - Jeg jukset ikke

  5. - Jussansatte har munnkurv

  6. Ampert i auditoriet

BT anbefaler

Hele livet har Tor lurt på hva som skjedde med faren. Så ringte Forsvaret.

Tor Sandvik var fire år og på besøk hos besteforeldrene i Rosendal. På TV-en lå det et bilde av en mann som fanget…