– Strilekampen er vunnet!

Vinskvetten har ført videre Medaas og Eikemos kamp for strilekulturens eksistens. – Kampen er vunnet. Nå kan vi gå trygt i byn, sier Bjørn Jensen, som sammen med resten av Vinskvetten vant Kulturprisen i Åsane 2008.

Publisert Publisert
  • Andreas Isaksen
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

«Gjennom plateutgivelser, revyer og endatil på riksdekkende TV, har gruppen ført videre dialekt og kulturarv fra Salhus. I mange av tekstene på strilamål tar gruppen utgangspunkt i livet i Salhus, med fergekai og tekstilindustri som viktige ingredienser. Gruppen har gitt ut syv cd-er på gruppens eget plateselskap Pilka Pala Radio, og har fått gullplate for tre av disse. Til sammen har de solgt 141 000 plater.

Det er ikke mange ungdomshus på Vestlandet som ikke har hatt besøk av denne gjengen, og alle steder har de gitt publikum gode stunder. Kanskje har de også bidratt til å fremme folkehelsen – en god latter forlenger som kjent livet», står det i juryens begrunnelse, etter at Vinskvetten på lørdag fikk tildelt Kulturprisen i Åsane 2008.

Prisen er, i tillegg til heder og ære, en sjekk på 10.000 kroner.

– Virkelig gøy

Vinskvetten ble startet allerede i 1975, men det tok 13 år før den første platen var i butikkene. «Platå» solgte til gull, og ble starten på de fem «karanes» svært så betydningsfulle karriere som plateartister. Siden da har Bjørn Jensen, Gunnar Låstad, Arild Totland, Jarle Farestveit, Øyvind Østerbø og lydmann Gunnar Polden gledet fansen med ytterligere seks utgivelser, der «Ronnyen og Kveitebollen» er den mest solgte, med over 33.000 eksemplarer.

For tiden spiller kvintetten for fulle hus på Rick´s, med sitt siste show, «No kjem dei tre siste». Billettene går unna som ... ja, varme kveitebollar.

Bjørn Jensen forteller at både han og resten av Vinskvetten-gjengen ble svært overrasket da de fikk vite at de skulle få Kulturprisen.

– Ja, det var virkelig overraskende. Vi fikk en gang på 80-tallet en målrockspris, og vi har blitt kåret til Årets Åsabu av Åsane Tidende. Ellers har vi ikke fått noen priser, så dette var virkelig gøy for oss, sier han.

Dialekten en fordel

De seneste årene har strilekulturen inntatt Bergen Sentrums scener for alvor. Revyer og show som Vinskvettens «stapp mett», Cato & Claus – Heng ikkje på greip, «Vestlandsrevyen» og den kritikerroste cabareten «Singel og sand» er noen eksempler på godt mottatte show der striler og strilekultur har vært tema, besetning og kultur.

– Det har vært mange gode show, og strilekulturen er blitt akseptert av bergenserne. Mange har stått på for dette, og nå kan vi si at strilekampen er vunnet. Nå kan vi gå trygt i byn, sier en lattermild Bjørn Jensen.

Jensen er positiv til kulturlivet i Åsane, og gir spesielt tidligere kultursjef Jan Reidar Rasmussen skryt for innsatsen han gjorde som pådriver for kulturlivet i bydelen. Jensen forteller videre at dialekt og strilekultur har betydd mye for besetningen i Vinskvetten, og at han er glad at dialekten har blitt snudd til en fordel, gjennom musikken.

– Jeg tror de aller fleste jeg gikk på folkeskolen med, skiftet bort dialekten sin med «fin» bergensk. Jeg har holdt på dialekten, og det er jeg stolt av. Vi i Vinskvetten har jo dratt godt nytte av dialekten vår, og det synes vi er veldig bra, sier han.

Ikke helt borte

Kulturlivet i Åsane har vært bra, og i Salhus spesielt bra. Kulturfestivalen er jeg redd jeg ikke får med meg så mye av, for dagene er hektiske nå, og helgene spesielt, sier Jensen videre.

Han forteller at Vinskvettens store forbilder var artistene Ivar Medaas og Jon Eikemo, som begge har vært enormt viktige ambassadører for Åsane bydel. Også ildsjelen Erling Slettebakken har betydd mye for kvintetten.

– Erling fortjener skryt for den innsatsen han har gjort i Salhus. Han var revysjef da vi startet opp, og har vært et forbilde og en motivator for oss. Han skrev faktisk låten «Fabrikktrellens død», som er på «Platå», forteller Jensen. Slettebakken fikk æren av å motta Kulturprisen 2008 på vegne av Vinskvetten, da den ble delt ut lørdag.

Men er dette da det siste vi ser fra Vinskvetten?

– Vel, vi har jo øvingslokalet i «florn», og utstyret og alt. Det kan jo ikke bare bli liggende, og vi vil jo ikke kvitte oss med det. Så helt borte blir vi nok ikke. Jeg for min del må nesten drive med musikk og revy. Det er jo det jeg kan, sier Jensen til slutt.

Hva betyr strilekulturen for Åsane? Si din mening i kommentarfeltet under:

VINNERE: Vinskvetten har fått Kulturprisen 2008. ARKIVFOTO: ANDREAS ISAKSEN

TOK IMOT PRISEN: Erling Slettebakken tok imot kulturprisen på vegne av Vinskvetten. Foto: Marius Anfinsen

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. For 131 år siden var det et luksushotell. Et samboerpar på jobbjakt har lagt store planer.

  2. Lange køer da «alle» skulle hjem samtidig etter pinsen

  3. Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

  4. – Vi har et stort problem. Han sier han har drept moren sin og trenger hjelp til å fjerne henne.

  5. George Floyd døde av kvelning

  6. Derfor synker smittetallet selv om samfunnet åpner igjen