Jente (17) døde av lightergass

Jenten i Odda døde mens hun var i barnevernets omsorg. Nå er dødsårsaken trolig klar.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

17-åringen ble hentet av ambulanse i en leilighet i Odda i 08.00-tiden mandag morgen, og døde en time senere på sykehuset.

— Jenten skal ha inhalert kraftig med lightergass, opplyser Bergen politidistrikt i en pressemelding nå i ettermiddag.

Videre:

«Etterforskingen i saken har ikke avdekket at det er begått en straffbar handling i forbindelse med dødsfallet».

Det er ikke tegn til vold eller sykdom som er forenlig med dødsfallet, heter det i obduksjonsrapporten fra Gades institutt.

— Politiet advarer sterkt alle mot å ruse seg med lightergass, det er livsfarlig, skriver politiet i pressemeldingen.

- Fallitterklæring

For bare en måned siden ble 17-åringen utskrevet fra en barnevernsinstitusjon i Bergen.

  • Hun var likevel fortsatt under barnevernets omsorg, og vi var i ferd med å etablere et annet opplegg for henne, sier barnevernsleder i Odda kommune, Elin Fossåen Rullestad.

17-åringen hadde i halvannet år vært på Bjørgvin ungdomssenter. Senteret, som tidligere het Øvsttunsenteret, er en landets aller strengest bevoktede barnevernsinstitusjoner.

  • De maktet ikke å holde på henne, selv om de hadde lov til å bruke tvang. Hun var stadig på rømmen, og umulig å holde kontakten med. Det var en fallitterklæring da vi skrev henne ut av senteret i januar, sier Rullestad.

Barnevernslederen mener dødsfallet like gjerne kunne ha skjedd mens jenten var på rømmen.

— Det siste halvåret var situasjonen svært lik den hun befant seg i nå. Hun var i de samme miljøene. I lange, lange perioder var hun utenfor institusjoner, og vi visste ikke hvor hun oppholdt seg, sier Rullestad.

Undersøker mulig svikt

Det er Bufetat Vest som driver barnevernsinstitusjonene jenten har vært på. Regiondirektør Geir Kjell Andersland krevde i går å få en gjennomgang av saken.

  • Vi må undersøke om det er noe som har sviktet her, sier Andersland.

Etter at hun ble utskrevet fra barnevernsinstitusjonen flyttet jenten hjem til sin biologiske mor i Odda.

Moren, som er rusmisbruker, har ikke hatt omsorgen for datteren - som ville ha fylt 18 år om noen få dager - på flere år.

  • Vi jobbet sammen med jenten for å finne et alternativt opplegg. For å få en posisjon i forhold til henne ga vi opp de tiltakene vi hadde tvangshjemlet, sier Rullestad.

Hun betegner saken som en tragedie.

  • Denne jenten har en lang historie og en ruskarriere bak seg. Vi er ydmyke overfor vår maktesløshet i denne saken. Vi har prøvd å gjøre det som har stått i vår makt for å gi et tilbud til henne, sier Rullestad
Publisert: