«Det nærmeste Bergen er kommet en vekkelse»

  • Motstanden mot Clear Channel-avtalen er det nærmeste Bergen er kommet en vekkelse, sier KrFs gruppeleder Kristian Helland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Helland vitnet i formiddag i den pågående rettssaken som Clear Channel har reist mot Bergen kommune.

Vekkelsen var det kulturlivet i Bergen som sto for.

– Det var knapt en kulturinstitusjon som ikke markerte sin motstand, sa Helland.

Strevde fryktelig

KrFs gruppeleder som har 12 år bak seg i bystyret, fortalte at partiet hans strevde fryktelig med reklamesaken. Når KrF likevel stilte seg solidarisk bak avtalen, var det fordi partiet ønsket å opptre som en pålitelig samarbeidspartner.

KrF strevde med sitt standpunkt, fortalte Helland: – KrF bar på en nagende tvil.

Når partiet til slutt skiftet standpunkt skyldtes det flere forhold.

En viktig sak var Clear Channels såkalte reklamebibel. Det var bispedømmerådet i Bergen som i et brev gjorde partiet oppmerksom på «bibelen». Den lå ute på selskapets svenske nettside. (Se faktaramme).

— Forferdelig

— Møtet med «bibelen» var en helt forferdelig opplevelse. Det gjorde sterkt inntrykk å lese hvordan Clear Channel rådet annonsørene til å spille på barn, sex og naken hud, sa Helland og la til:

— Clear Channel var selv med på å drive KrF til å skifte standpunkt.

Enda vanskeligere ble det for KrF å støtte avtalen da domprost Ørnulf Elseth under en åpen høring om reklameavtalen rådet politikerne til å si nei.

— Vi fikk følelsen av at kirken nærmest satte seg på oss. Det gjorde veldig inntrykk, sa Helland i sin vitneforklaring.

Ja til nei

Da Ap noen dager senere snudde, ble situasjonen for KrF helt uholdbar. – Vi kom i en helt umulig situasjon. KrF hadde gjort et dårlig valg. Hvorfor skulle vi da stå på et upopulært standpunkt når Ap forlot det?

KrF snudde og sørget dermed for at flertallet i bystyret vippet fra ja til nei.

— Ville byen fått denne diskusjonen om byrådet hadde gått til bystyret med saken før konkurransen ble utlyst? ville kommuneadvokat Helge Strand vite.

— Hvis saken hadde blitt opplyst slik den ble, ville vi fått samme diskusjon, svarte Helland.

Clear Channel hevder at kommunen opptrådte uaktsomt fordi bystyret ikke gjorde et prinsipp-vedtak før konkurransen ble utlyst. Arbeidet med å utarbeide tilbudet og forhandle frem en avtale kostet Clear Channel fem millioner kroner, utgifter selskapet nå krever at kommunen dekker.

Publisert: