Her «damper» bussjåføren mens han kjører

Med én hånd på rattet tar bussjåføren seg en e-sigarett. Skyss visste ikke om dette var lov eller ikke.

damper2.jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det var i juni i år at Stina Riis Andersen fikk seg en ubehagelig opplevelse på bussen fra sentrum til Åsane.

— Bussjåføren kjørte fort og bannet høyt flere ganger, men det var da vi nådde Sandviken at jeg virkelig ble sjokkert, forteller Andersen.

Sjåføren tok opp en e-sigarett og begynte å «dampe», noe som resulterte i at han måtte kjøre bussen med én hånd.

Les også:

Les også

Røykte e-sigaretter - utløste full brannutrykning

— Burde ikke vært lov

— Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne, og tok opp mobilen for å filme hvis det skjedde igjen, sier Andersen.

REAGERER: Stina Riis Andersen filmet bussjåføren som røykte e-sigarett på jobb. Hun reagerer på måten dette ble håndtert av Skyss.

Det gjorde det, og den dampende sjåføren ble dagens snakkis på kontoret senere den dagen.— Denne linjen går blant annet rundt Eidsvågneset på smale, svingete veier. Jeg synes det er like ansvarsløst å bruke e-sigarett mens man kjører som å snakke i mobiltelefon, særlig når en har ansvaret for så mange mennesker. Dette burde ikke være lov.

Andersen sendte inn filmen til Skyss, som gir ut kontrakter for å kjøre bussrutene og har ansvar for å følge opp kvaliteten på disse. Der ble hun møtt med et stort spørsmålstegn, og nesten en måned senere kunne Skyss fortsatt ikke svare på om sjåføren hadde gjort noe ulovlig.

Gir unntak:

Les også

Nå slipper de å dekke til all tobakk

— Jeg ble overrasket over at Skyss ikke tok avstand fra dette, eller sa at dette var noe de ville gripe tak i.

Ble ikke behandlet som en klage

Andersen fikk aldri noen oppklaring og henveldelsen ble ikke sendt videre til busselskapet som har ansvaret for sjåføren, nemlig Tide.

— Om vi hadde fått inn en slik henvendelse ville vi sendt ut en melding til alle våre bussjåfører om at det ikke er tillatt å bruke e-sigaretter på buss, sier kommunikasjonssjef i Tide, Lubna Jaffery.

Les også:

Les også

Slik blir «Høie-pakkene»

Hun legger til at de ikke har opplevd e-sigaretter som et problem før, og dermed ikke hatt noe bestemt regelverk for dette. Det samme sier Skyss.

— Dette har ikke vært en kjent problemstilling før vi mottok denne henvendelsen, sier pressekontakt Målfrid Vik Sønstabø.

Hun forklarer at grunnen til at Skyss ikke tok dette videre var at kundebehandleren oppfattet henvendelsen som et rent spørsmål om hvorvidt e-sigaretter var lov eller ikke i buss, og ikke som en klage.

Vil forby e-sigaretter i fremtiden

I dag omfattes ikke e-sigaretter av røykeloven, så det er opp til hver enkelt eier eller styrer av et lokale å tillate eller forby bruken av dem.

— I fremtiden kommer vi til å følge anbefalingen fra Verdens helseorganisasjon om å forby dem på lik linje med andre tobakksvarer når det gjelder innendørs bruk, sier Målfrid Vik Sønstabø i Skyss.

Les også:

Publisert: