– Søket i dag er veldig avgjørende

Brannvesenet mener det blir vanskelig å gå videre hvis det innleide utstyret ikke fører til funn i Jølstravatnet.

Publisert Publisert

STORT OMRÅDE: Miniubåt, ekkolodd og magnetometer brukes tirsdag for å gjennomsøke undervannsdelen av skredet ved Årnes i Jølster. Dette bildet, fra 12-tiden tirsdag, viser båten som fjernstyrer miniubåten. Her søker den på omtrent 26 meters dybde. Foto: Politiet

En uke etter skredet over fylkesvei 451 er det nå et innleid firma som driver søk i Jølstravatnet med avansert, teknisk utstyr.

Håpet er å finne bilen som ble tatt av raset – og den lokale mannen i 50-årene som skal ha kjørt den.

– Det blir bare mer utfordrende dersom de ikke gjør funn nå. Dersom bruk av det tekniske utstyret ikke fører noen vei, er det vanskelig å vite hvordan vi skal løse dette, sier Arve Dvergsdal, vakthavende i Jølster brannvesen.

Mandag ble det gravd i strandsonen med gravemaskin, uten resultat, og om kvelden gjorde en fjernstyrt miniubåt (ROV) ytterligere søk i et område nær vannkanten.

Heller ikke miniubåten, som er utstyrt med sonar, kom over noe, sier innsatsleder Trond Hatlenes i Sunnfjord-politiet.

SATT INN: Det er en fjernstyrt miniubåt av denne typen som er satt inn i Jølstravatnet. Foto: Rovas

Kraftigere og bedre

I 08-tiden tirsdag ble miniubåten igjen tatt i bruk i Jølstravatnet.

– Den vil fortsette der den avsluttet mandag kveld. Den søker seg fra vannkanten og nedover i rasområdet. Eksempelvis vil den først gjennomsøke skredet på fire meters dybde, så på fem, og så videre nedover, meter for meter, forklarer Hatlenes.

Undersøkelser gjort av bergensfirmaet Rovas sist uke tyder på at skredet fortsetter ned til mer enn 100 meters dybde, og at det har en utstrekning under vann på 750 meter.

Seinere tirsdag, etter planen fra 12-tiden, vil magnetometer og ekkolodd bli tatt i bruk, opplyser politiets innsatsleder. Begge deler er oppgradert sammenlignet med utstyret som først ble sendt nordover fra Bergen.

Ifølge Rovas, som leier ut både ROV-en og det øvrige utstyret, skal det nå brukes et bedre magnetometer og et kraftigere multistråleekkolodd.

ENORME KREFTER: Autovernet er blitt bøyd rundt et tre i strandsonen. Bildet ble tatt mandag denne uken. Foto: Oddleiv Apneseth

Innsatsleder Hatlenes sier ekkolodd og magnetometer vil bli satt til å søke fra cirka 100 meters dybde og nedover.

– Skredet er langt og bredt under vann. Det er snakk om store områder, så det vil ta tid, sier han til BT.

Politiet opplyser at det er blitt bedre siktforhold i vannet siden sist uke.

Tirsdag er det imidlertid farevarsel på gult nivå i Sogn og Fjordane. Ifølge NTB kan det komme 25–40 millimeter nedbør på tre timer, blant annet i områdene rundt Jølster og Førde.

– Det er ikke noe kjekt at det komme så mye nedbør nå. Dette kan føre til at terrenget graves mer ut de plassene der rasene ennå ikke er ryddet, sier Arve Dvergsdal i brannvesenet.

Han sier han ikke vet hvordan farevarselet påvirker tirsdagens søk, men at dette blir vurdert fortløpende.

Les også

Anslår 50 millioner kroner i skredskader på bygninger

– Vanskelig å vite

Dvergsdal i det lokale brannvesenet opplyser at de ikke gjør søk i Jølstravatnet tirsdag, men avventer det pågående søket.

Han bekrefter at utstyret som blir brukt tirsdag er kraftigere enn det som er blitt brukt de siste dagene.

– AVGJØRENDE SØK: Arve Dvergsdal i Jølster brannvesen sier søket blir vanskeligere dersom det innleide utstyret ikke fører til funn. Her er han med mannskaper fra Røde Kors og politiet på rasstedet forrige uke. Foto: Bård Bøe (Arkiv)

Håpet er å finne metallutslag på bunnen av vannet, sier Dvergsdal.

Brannvesenet i Jølster hadde tirsdag formiddag et møte for å drøfte ulike alternativer for videre søk videre denne uken.

Dvergsdal sier han håper politiet vil fortsette søkene så lenge som mulig.

– Vi må uansett prøve å kjøre overflatesøk dersom politiet ikke finner noe nå. Vi får bare håpe at politiets søk gir svar. Søket i dag er uansett veldig avgjørende.

GRAVDE I TIMEVIS: En lokal entreprenør sto for graving med gravemaskin i rasområdet mandag. Det ble gravd i et område i strandsonen, mellom veien og vannkanten og på østsiden av det 80–100 meter brede raset. Foto: Oddleiv Apneseth (arkiv)

Bildeler fra stort område

Bildelene som ble funnet i vannet i helgen kan være knyttet til savnedes bil, men politiet sa mandag at funnene ikke gir noen pekepinn på hvor det er best å søke.

Grunnen er at delene ble funnet over et stort område. Brannsjef Tor Arild Segtnan sier det stort sett er funnet mindre, utvendige plastdeler, hvorav kun noen anses å være relevante for savnetsøket.

– Funnene var stort sett i området Ålhus-Skei på begge sider av vannet, men flest på sørsiden, skriver Segtnan i en e-post til BT.

Publisert