Flere varsler om nettmobbing

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Det var daglige kommentarer som gikk på at jeg var stygg og feit. Det var helt forferdelig. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle det, sier Terese Hafstad.

18-åringen fra Sande i Sunnfjord var blant landets mest kjente bloggere, men måtte i en periode stenge bloggen på grunn hetsende og sjikanerende kommentarer. Hun er ikke overrasket over at konfliktrådet får stadig flere saker som gjelder mobbing på nettet.

— Problemet er nok mye større enn vi tror, det er blitt et kjempeproblem. Da jeg hadde et foredrag om dette på min tidligere skole var det flere som sa de hadde opplevd å bli mobbet på nettet. Folk tenker seg ikke om, sier Hafstad.

Nakenbilder og hatgrupper

I fjor tok konfliktrådet imot 1142 saker som gjaldt mobbing og trusler. Året før var tallet 1014. Første halvår i år fikk de 671 slike saker, mot 533 første halvår i 2008. Det gir en økning på over 25 prosent.

Tallene skiller ikke mellom digital mobbing og mobbing ansikt til ansikt. Konfliktrådet sier økningen i antall saker likevel i all hovedsak skyldes digital mobbing.

— Vi har merket en jevn økning i saker som går på nettmobbing de siste årene. Det henger nok sammen med at det har vært en voldsom økning i bruken av sosiale medier. Det er barn helt ned i 10 år som opplever ubehagelige ting på nettet, sier direktør Per Andersen i Konfliktrådet.

Her er noen eksempler på saker som konfliktrådet har behandlet den siste tiden:

  • Lagt ut bilde på nettet av flere jenter. Oppfordret til avstemming. Noen ble utsatt for ufyselige karakteristikker.
  • 14-åring spredte intime bilder av en annen 14-åring på internett.
  • Ung gutt la ut krenkende rap om en annen gutt på skolen.
  • Kjæresten la ut nakenbilder av eks-kjæresten
  • Hatside opprettet. Det gis poeng etter hvor «slem» medelever var mot den aksjonen var rettet mot. Dytting: 400 poeng, ødelegge klær: 300 poeng.

- En katastrofe

Andersen mener mange ungdommer ikke forstår konsekvensene av å legge ut ting på nettet.

— Det er ganske mye rart som legges ut, og de fleste tror det bare skal være morsomt. For ungdommene som opplever dette kan det imidlertid være en katastrofe, det sprer seg fort rykter. Bildene kan kjapt lastes ned og distribueres videre, og det blir umulig å få dem fjernet, sier Andersen.

Hos Konfliktrådet må den som har utført krenkelsen møte offeret.

— Da opplever vi veldig ofte at man innser alvoret, og en får ta et skikkelig oppgjør om det som har skjedd, sier han.

Ber foreldre ta ansvar

En undersøkelse som Medietilsynet gjennomførte i 2010, viste at ti prosent av ungdommene i aldersgruppen 9-16 år har opplevd å bli mobbet på nettet.

— Det er veldig mye enklere å være ubehagelig mot noen når du ikke ser offeret. Det fører til at man kan bli tøffere og tør mer. På nettet er det også fort slik at ting kan misforstås, man har færre tolkingsmuligheter, sier prosjektmedarbeider Helle Jacobsen i Medietilsynet.

Hun mener også foreldrene må ta mer ansvar.

— Det er viktig at du har en god dialog med barna dine om bruk av internett. Sett deg inn i deres liv og hør med dem hva de driver med, sier Jacobsen.

Blogger Terese Hafstad er enig i at terskelen for mobbing er lavere på nettet. Selv har hun nå begynt å skrive igjen, men er blitt mer bevisst på hva hun legger ut.

— For dem som blir utsatt for nettmobbing, er det viktigste at de ikke svarer. Da får de bare mer motivasjon til å fortsette, sier Hafstad.

Hvorfor greier ikke folk å oppføre seg på nettet? Bruk kommentarfeltet.

Publisert: