− Det var bare å vente på det rette lyset

Få ting er vakrere enn et vinterbilde over Bergen. Her er hobbyfotograf Svein-Magne Tunlis beste råd for å treffe blink.

Publisert Publisert

BLINKSKUDD: Svein-Magne Tunli satte selvutløseren på 15 sekunder og satte seg deretter på benken. Resultatet ser du her. Lukkertiden for bildet er 15 sekunder, mens blenderen er på f8. Foto: Svein-Magne Tunli

− Jeg så det ville bli fine forhold og bestemt meg for å gå litt tidlig fra jobb for å rekke lyset, sier Svein-Magne Tunli.

Han parkerte bilen ved Starefossen i 16-tiden onsdag og begynte å følge grusveien oppover mot Fløyen. Målet var å komme seg opp på Blåmannen for å kunne ta et bilde av Ulriken i skumringstiden. Men han kom seg aldri så langt.

For bare noen få hundre meter fra der grusstien møter på asfaltveien opp fra Skansemyren, ble han fanget av naturens skjønnhet.

– I det jeg kom kanten så jeg at det ble veldig fint lys. Da bestemte jeg meg for å vente på det rette øyeblikket, forteller han.

Les også

Bergen våknet til tåke. Det ble til fotomagi.

Det rette lyset

Tunli fant frem kamera og stativ. Han satte både selvutløseren og lukkerhastigheten på 15 sekunder og begynte å eksperimentere. Ti forsøk ble det. Noen med lykt, andre uten. Klokken 16.55 fikk han blinkskuddet han hadde ventet på.

– Solen gikk ned klokken 15.30. Ofte må du vente en time eller mer for å få det fineste lyset, forteller han.

– Det må bli så pass mørkt at lyset fra byen kommer frem på bilde. Samtidig skal ikke himmelen bli for svart heller. Ofte har du bare en halvtime på å ta det rette bilde.

FOTOGRAFEN: Svein-Magne Tunli er en ivrig hobbyfotograf. Foto: Privat

Kalde vinterdager

Svein-Magne Tunli er en ivrig hobbyfotograf. Spesialiteten er landskap, gjerne fra egen by. Han synes vinteren i Bergen kan være vakker.

– Jeg liker egentlig alle årstider, men synes vinteren - når vi får sånne kalde, dager som i dag - er veldig flotte.

Tunli deler ivrig sine blinkskudd på egen webside og instagramkonto. Han har også få problemer med å dele bort sine beste triks.

– Det er egentlig bare en ting som gjelder, og det er å bruke stativ. Det må ikke være stort sånn som mitt er. Det kan godt være lite. Når jeg ser folk ta kveldsbilder med blits, da blir jeg litt oppgitt. Det er helt bortkastet. En må bruke tid på å slippe inn lyset, sier Tunli, som på hovedbildet i denne saken brukte en lukkertid på 15 sekunder.

– Kan du ta sånne bilder med et mobilkamera også?

– Du kan klare deg med det dersom det går an å sette dem på et staiv eller holde dem helt i ro. Men det er et fordel at har mulighet til å bruke et kompaktkamera eller speilreflekskamera hvor kan kan justere litt på innstillingene.

Les også

Glede, sorg, hverdag: Se BTs beste bilder fra 2016

– Litt for mørkt

Tunli bruker også alltid vidvinkel når han tar landskapsbilder, mellom 16 og 40 millimeter. Han styrer unna en høy ISO-effekt, da det skaper masse støy, spesielt på nattbilder. Hans viktigste råd er å tenke komposisjon av bilde.

– Se først gjennom linsen i kamera, og så prøver du å skaffe deg en forgrunn. Mange ville gått opp på benken og tatt bilde av byen. Det at jeg sitter der gjør jeg for å skaffe meg dybde i bilde. Hvis jeg bare hadde satt kameraet opp foran benken, da hadde det blitt litt kjedelig.

Etter å ha fått sitt blinkskudd over byen fortsatte Tunli turen opp til Blåmannen. Der tok han det bilde som var hovedmålet med turen, av Ulriksmasten.

– Det var litt disig der borte. Det var blitt litt for mørkt, klager han.

De fleste ville nok vært fornøyd med dette bildet også. Døm selv.

HOVEDMÅLET: Dette var hovedmålet for turen, men Svein-Magne Tunli måtte ta til takke med dette lyset. For mørkt, synes han selv. Foto: Svein-Magne Tunli

Publisert