Anundsen nekter fortsatt å svare

Justisministeren holder fast ved at han ikke vil svare på om han forsøkte å forhandle seg vekk fra mistillit eller kritikk.

LIKE TAUS: Justisminister Anders Anundsen nekter fortsatt å svare på spørsmål om mulig hestehandling. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND
  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det hjalp ikke med et formelt, skriftlig spørsmål fra kontroll— og konstitusjonskomiteen: Justisminister Anders Anundsen (Frp) står hardt på at han ikke vil si et ord om hva slags samtaler eller forhandlinger han eventuelt har hatt med Venstre og Krf i saken om de lengeværende asylbarna.

Komiteens medlemmer fra Sp, SV og Ap ville ha klarhet i om Anundsen har forsøkt å få til en politisk hestehandelfor å komme seg unna kritikk, eller i verste fall mistillit, ved tilby politiske motytelser til samarbeidspartiene V og KrF.

«Har statsråden forsøkt å påvirke utfallet av kontrollsaken, vedrørende overholdelse av opplysningsplikten, gjennom å tilby politisk gjennomslag på andre felt?» spurte komiteen.

Da hadde Anundsen alleredeavvist et lignende skriftlig spørsmål fra komitemedlem Per Olaf Lundteigen (Sp).

- Ikke vanlig eller naturlig

Onsdag kom svaret til komiteen fra statsråden. Han har ikke endret mening siden sist: «Det har alltid funnet sted politiske drøftelser internt i partier eller mellom ulike partikonstellasjoner som det hverken er vanlig eller naturlig å gi innsyn i», skriver statsråden. Han påpeker at slik politiske kontakter «faller, som all hovedregel, utenfor dekningsområdet for Stortingets kontrollvirksomhet slik den tradisjonelt har vært tolket i norsk statsforfatningsrett og parlamentarisk praksis».

Han støtter seg her blant annet på et sitat fra den nye lederen av Regjeringsadvokatsembetet, Fredrik Sejersted, som i boken «Kontroll og konstitusjon» skriver at regjeringen ikke behøver å fortelle hvilke politiske avtaler den har inngått med andre partier. «At regjeringen kan holde slikt for seg selv anses som selvsagt, og skaper ikke problemer i praksis», heter det i sitatet fra boken.

«Av prinsipielle gruinner ønsker jeg derfor ikke å informere Kontroll- og konstitusjonskomiteen om innholdet i slike politiske møter eller samtaler, eller å opplyse om hvilke tema som eventuelt er drøftet», avslutter statsråden sitt brev.

Neppe ny høring

Dagsavisen, og senere også Bergens Tidende, har skrevet at Anundsen forsøkte å forhandle bort sterk kritikk og mistillit fra samarbeidspartiene, mot at de utviste, lengeværende asylbarna skulle få sine saker behandlet på nytt.

Dette har Sp, Sv og Ap reagert sterkt på.

- Konstitusjonen kan ikke være politisk valuta, har Aps Jette Christensen uttalt.

Det vil fortsatt være mulig å kalle inn justisministeren til en ny høring om dette spørsmålet. Men stemningen i komiteen tyder på at det ikke blir aktuelt, i alle fall ikke i første omgang.

- Vi kan ikke tvinge ham

Bård Vegar Solhjell (SV), som er saksordfører i kontrollsaken om asylbarna, konstaterer at statsråden ikke vil svare på komiteens spørsmål.

— Og vi kan ikke tvinge ham. Jeg mener det er svært alvorlige anklager som er blitt rettet mot justisministeren. Når han ikke vil svare på hva som har skjedd, tror jeg dette vil hefte ved ham. Men det virker som at han ikke ønsker å bidra til å få en avklaring, og at han har bestemt seg for dette, sier Solhjell.

— Kan det bli aktuelt med en ny høring?

— Jeg har vært nølende til en ny høring hele veien. Dersom han ikke vil svare, får vi heller ikke noe svar. Men dette må vi ta en runde på i komiteen, sier Solhjell.

Både SV, Ap og Sp har konkludert med at det er grunnlag for mistillit mot justisministeren i asylbarnsaken. Regjeringens støttepartier KrF og V landet på å rette sterk kritikk mot statsråden, mens H og Frp mener han ikke kan klandres for noe som helst.

Vil spørre igjen i Stortinget

Jette Christensen (Ap) holder fast ved at Anundsen må svare, selv om han ikke vil.

— En statsråd kan ikke ha som prinsipp å ikke svare Stortinget. Med dette svarbrevet har han diskvalifisert seg fra å kommunisere skriftlig med Stortinget. Vi må spørre han i stortingssalen i stedet, når asylbarnsaken skal debatteres der. Vi må ha svar, sier Christensen.

— Og dersom han ikke svarer der heller?

— Da må vi vurdere hva vi skal gjøre videre. Å kjøpslå om Stortingets tillit, slik Anundsen blir beskyldt for å ha gjort, er langt utenfor politisk praksis og ikke akseptabelt. Når han ikke vil svare på om så har skjedd, får jeg grunn til å tro at han faktisk har gjort det, sier Christensen.

- Kan ikke være slik

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener også det er uakseptabelt dersom Anundsen har prøvd å forhandle seg ut av Stortingets kontrollsak.

— Vi skal påse at statsråden opptrer slik stortingsflertallet har bestemt, og at han har overholdt opplysningsplikten - altså at han har snakket sant. Det kan ikke være slik at statsråden kan komme seg ut av et konstitusjonelt problem ved å koble det til standpunkt som ligger utenfor komiteens ansvar. Da vil ikke kontrollkomiteen kunne oppfylle sin rolle, og statsråden vil kunne komme seg unna med adferd som ikke tåler dagens lys i Stortinget, sier Lundteigen.

Publisert
BT anbefaler

Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.

Mest lest akkurat nå

  1. Bil truffet da stein dundret ned på E16 i Ytre Arna. Veien er stengt.

  2. Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

  3. Mann pågrepet etter vold på badeplass

  4. Han scoret og spurtet mot hjørnet. Her er forklaringen.

  5. – Førsteklassinger har bare ett behov

  6. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk