- Gullet snur opp ned på alt

Ørjan Johannessens liv blir endret etter gull i kokke-VM, sier tidligere Bocuse d'Or-vinnere Charles Tjessem og Geir Skeie.

VERDENS BESTE: Den norske kokken Charles Tjessem (43) vant Bocuse d'Or foran franske Frank Putelat i 2003.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Mesterkokken fra Sandnes fikk i kveld omtrent gjenopplevd øyeblikket da han selv ble verdensmester.

Alt snus opp ned etter denne dagen her, sier Charles Tjessem.

— Dette er toppen av kranskekaken i forhold til kokkefaget. Nå må Ørjan sette seg i førersetet og finne ut hva han vil. Det er mange som vil ha tak i han og som helt sikkert vil gjøre en hel del masse med han, sier Tjessem.

Les også

Ørjan og Norge vant kokke-VM

— Du blir en attraktivitet

I 2003 vant Tjessem selv Bocuse d'Or. Og det attpåtil foran en franskmann.

— Det å vinne Bocuse d'Or betyr at du plutselig blir en attraktivitet. Du får status på en helt annen måte enn før. Du får et stempel du må holde med like. Det kommer Ørjan til å fikse. Han er mann med beina godt plantet på jorden, sier den tidligere vinneren.

VINNEREN: Her har Ørjan Johannessen fra Bekkjarvik på Austevoll fått gulltroefeet etter å ha vunnet kokke-VM - Bocuse d'Or - i Lyon onsdag kveld.

Geir Skeie fra Fitjar vant prisen i 2009. Han driver restauranten Brygga 11 på Stord. Også han er i Lyon for å feire.

Han forteller akkurat det samme som Tjessem: Prisen forandrer alt.

— Forandret mitt liv totalt

— Det er helt sant. Det forandret mitt liv som kokk totalt. Du blir kjent over hele verden, du får reist mye og vært med på masse gøy. Du får treffe mange interessante folk. Det er veldig stort, sier Skeie.

Aller kjekkest, mener han, er reisingen utenfor Norge.

— Du får vist frem dine ting i Asia, Amerika og Europa. Så får du mange muligheter økonomisk, sier Skeie.

Hovedpersonen selv, Ørjan Johannessen, sier at han rett og slett ikke aner hvordan den nye statusen kommer til å endre livet.

— Jeg vet ikke. Jeg har aldri opplevd dette før. Men det kommer sikkert mye positivt ut av det. Det kjekkeste er at vi får lov til å være æresdommere i 2017, sier Johannessen.

Skal også vinne festen

Fra telefonen i Lyon er det tydelig at seieren smakte godt hos den norske delegasjonen. Tjessem er til stede fordi han sitter i styret i Bocuse d'Or - og for å bistå det norske laget. Skeie er nær venn av Ørjan Johannessen.

— Stemningen er i taket! Det er helt fantastisk å være her når resultatet blir så bra som det blir. Alle bare stråler og er veldig fornøyde. De har virkelig levert varene, sier Tjessem.

— Hva betyr seieren for den skandinaviske kokkekunsten?

— Veldig mye. Det blir jevnere og jevnere, samtidig som konkurransen fra andre nasjoner blir større. Nå kom USA på andre plass, eksempelvis. De har vært med mange ganger, men aldri kalrt å lykkes hundre prosent, sier Tjessem.

— Men nå må vi vinne festen!

VANT I 2009: Geir Skeie vant samme gull i 2009.
Publisert: