Misfornøyde med nytt bankbygg

Publisert Publisert

NY UTSIKT: Dette bildet er tatt fra takterrassen til Kalmarhuset. Foto: Egil Mathisen

  • Det ruver fælt over alle de andre byggene, mener nabo Egil Mathisen.

SNART FERDIG: Sparebanken Vest sitt nye bygg i Jonsvollkvarteret skal etter planen stå ferdig høsten 2015. Foto: Eirik Brekke

  • Per Lindberg
  • Marit Fosso
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag delte Egil Mathisen dette bildet av Sparebanken Vest sitt nye bygg på Nøstet på Facebook-gruppen «Bergensområdet, bymann og stril»Mathisen tok bildet fra takterrassen på Kalmarhuset.

— Jeg synes det nye bankbygget ruver fælt over de andre byggene. Fra bakkeplan i Gartnergaten ser det ut som det vil spise opp de gamle husene, sier Mathisen.

«Forferdelig stygt»

Han delte bildet på Facebook for å høre hva andre mente om bygget. «Passer det fint inn i miljøet på Nøstet, eller er det nok en mislykket legokloss som er skapt av dårlige arkitekter?» skrev han under bildet.

NYBYGG: Det nye bankbygget på Nøstet. Foto: Eirik Brekke

— Selv synes jeg ikke det er spesielt vakkert. 99 % av de som har kommentert under bildet ser ut til å være enig med meg, sier han.Bildet har fått over 70 kommentarer siden i går. «Forferdelig stygt», «grusomt» og «fullstendig malplassert» er noen av kommentarene som har tikket inn.

- Passer ikke inn

Flere skriver at bygget ikke passer inn i omgivelsene, noe Mathisen er enig i.

— Jeg synes det er for stort og dominerende. Jeg lurer på om de som har godkjent dette har sett for seg hvordan resultatet ville bli, sier han.

«Det nye bygget til Sparebanken Vest er helt feilplassert som en ruvende mislykket stor Legokloss.» kommenterer én. En annen synes at «sjarmen i omliggende gater og strøk er fullstendig ødelagt».

- Dårlig proporsjonering

Kunst- og arkitekturhistoriker Siri Skjold Lexau ved Universitetet i Bergen synes bygget har en dårlig proporsjonering i seg selv.

— Jeg har også registrert uheldig volumbehandling og et mislykket (hvis noe) forsøk på å tilpasse skala til omgivelsene, sier Lexau, som blant annet forsker på arkitekturhistorie og byplanhistorie.

Hun understreker at hun ikke har studert bygget og fasadeutformingen på nært hold.

- Skal ruve minst mulig

— Bygget er stort, det er på 23 000 kvadratmeter og rommer 750 arbeidsplasser. Sammen med Arkitektgruppen Cubus har vi vært opptatt av at det skal ruve minst mulig, og fasaden mot Jonsvollsgaten er sterkt skråstilt nettopp for å sikre mest mulig lys i gateløpet, sier Siren Sundland, konserndirektør for HR og kommunikasjon i Sparebanken Vest.

Hun mener opplevelsen av bygget blir annerledes når det står ferdig i høst. Da blir det folk, liv og lys i bankbygget.

— Husk at Jonsvollskvartalet lenge lå som et krater i området. Vi er opptatt av at bygget skal være et bindeledd mellom kulturaksen i sentrum og veien videre ut mot Nøstet. Sammen med Bergen kommune spleiser vi på å legge ned brostein i Jonsvollsgaten, som staten eier. Det blir en trivelig gate når den står ferdig, lover Sundland.

Lager ny plass

Hun er sikker på at bygget blir et løft for strøket. Sundland forteller at det blir bygget et uteområde ned mot sjøen.

— Der er bygget trukket tilbake fra tomtegrensen, og vi lager et byrom utenfor. Det kommer til å bli flott. Men dette er det naturligvis vanskelig å se for seg nå som området er en byggeplass.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Slik blir den nye tunnelen til Fyllingsdalen

Vannet sildrer ned fra taket og treffer hjelmen. Dynamittlukten river i nesen og vi vasser i gjørme.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Vi ga dem en god kamp. Men vi skal bli mye råere.

  2. Brann gikk tom etter én omgang

  3. Alt ble forlatt som det var. Se bergensfotografens bilder av en knust by.

  4. 14 nye smittetilfeller i Bergen

  5. Slik blir den nye tunnelen til Fyllingsdalen

  6. Ikke kjeft på studentene. Kjeft på rektor.