- Forsøkte å tenne på Domkirken

Et branntilløp på Domkirken ble i natt slukket. Politiet mener brannen var påsatt og ser alvorlig på saken.

Publisert Publisert

Denne døren på baksiden av Domkirken ble påtent i 01-tiden i natt, mener politiet. Brannvesenet var raskt på stedet og fikk slukket brannen. Foto: Odd E. Nerbø

  • Guro Valland
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I 01-tiden i natt rykket politiet og brannvesenet ut til Domkirken i Bergen, der en automatisk brannalarm var utløst. Da mannskapene kom frem, ble det observert både røyk og flammer ved en dør på baksiden av kirken.

— Vi var der etter få minutter, og det ble avdekket et branntilløp som nokså kjapt ble slukket av brannvesenet, sier operasjonsleder Erik Hole i Hordaland politidistrikt.

Politiet frykter at en brannstifter går løs, og ser alvorlig på saken.

— Det er ikke tvil om at brannen var påsatt. Vi har viet saken stor oppmerksomhet gjennom natten og hatt mange patruljer ute, sier Hole.

Vurderer sikkerhetstiltak

Paul Marhaug er eiendomssjef i Akasia, som drifter kirkebygg i Bergen. Han reagerer sterkt på at brannen er påsatt.

Paul Marhaug er eiendomssjef i Akasia, som drifter kirkebygg i Bergen. Foto: Marit Hommedal

— Dette er fryktelig. Av og til er det noen som ønsker å skade kirkene våre, og når det gjelder brann, ser vi at det ofte er påsatt, sier han.

Han påpeker at å skade en kirke rammer mange.

— Her snakker vi om en kulturskatt, sier Marhaug.

Onsdag morgen skal det holdes et møte om brannen.

— Du skal ikke ser bort fra at vi innfører ekstra sikkerhetstiltak som følge av dette. Det har vi gjort ved lignende tilfeller før, sier eiendomssjefen.

Søkte med hund

Politiet har sikret åstedet og gjort tekniske undersøkelser i natt, og kommer til å fortsette etterforskningen i dag, sier operasjonsleder Erik Hole i Hordaland politidistrikt. Så langt tyder ingenting på at brannen kan ha oppstått naturlig.

Store patruljer har søkt etter en mulig brannstifter gjennom natten, blant annet med hundepatrulje, men så langt er ingen pågrepet.

— Vi hadde sporutgang med hund fra åstedet, vi forsøkte å finne personer som kan knyttes til brannen, men vi har ikke funnet noen i natt. Det er ingen mistenkte så langt, sier operasjonsleder Stein Rune Halleraker til NTB.

Brant i dørkarmen

Branntilløpet var i en tredør på baksiden av kirken. Brigadeleder Roald Sunde var blant brannmannskapene som rykket ut i natt.

— Da vi kom frem var det kraftig røyk på baksiden av kirken, og flammer rundt en dør. Det brant i dørkarmen. Vi fikk slukket det raskt, sier han.

LITE SKADER: Det brant i dørkarmen da brannmannskapene kom frem. Døren ser ikke ut til å ha blitt nevneverdig skadet. Foto: ODD E. NERBØ

Foruten sotskadene i dørkarmen skal det ikke være skader på kirken.— En kan aldri være sikker på noe, men alt tyder på at brannen er påsatt. Det er ikke sikkert den er påsatt med vilje, det kan være andre grunner til at noen har tent på, men det blir spekulasjoner, sier Halleraker til NTB.

Etterlyser vitner

Foreløpig har politiet ingen mistenkte, og etterlyser vitner som var i området.

— Vi er interessert i å komme i kontakt med personer som befant seg i nærheten av Domkirken, og da setter vi en ganske vid radius, i 01-tiden i natt. Hvis noen har opplysninger ber vi dem om å ta kontakt, sier Hole.

Politiet kan kontaktes på telefon 02800.

Bergen domkirke er en langkirke i stein fra 1150. Den har vært utsatt for flere branner på både 1200-, 1400- og 1600-tallet. Den ble restaurert i 1883 og 1884, ifølgeBergen byleksikon.

Vet du noe om hendelsen? Send SMS/MMS til 2211 eller e-post til 2211@bt.no!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Ung kvinne funnet død

  2. 27-åring ranet og utsatt for grov vold

  3. 82 nye bekreftede koronatilfeller siste døgn

  4. Ein markant bergensk kulturprofil

  5. Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

  6. Fra mandag kjører Tide åtte busser, men de vet ikke hvilke ruter de vil dekke