— Det var masse folk her på lille julaften og 3. juledag, sier Juan Munoz Diaz og smiler.

— Utrolig at ikke folk har andre steder å være, men i bunn og grunn er det jo positivt.

Han er verneombud og formann på gjenvinningsstasjonen i Møllendalsveien.

Aldri har så mange kunder funnet veien til BIRs gjenvinningsstasjoner som i 2013.

Dette sier jo noe om samfunnet vi lever i og forbrukermønsteret

Tina Skudal, komm.rådgiver i BIR

I Bergen finnes det tre stasjoner, og alle rekorder ble slått i løpet av desember. På Espehaugen i Fana og Ytrebygda kom det for første gang over 100.000 kunder i løpet av året. I Salhusveien sprengte de rekorden med over 50.000 kunder og i Møllendalsveien kom det over 40.000.

— Dette sier jo noe om samfunnet vi lever i og forbrukermønsteret, men det er også positivt at vi har et tilbud folk bruker, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i BIR.

Stasjonene var svært nær rekordene i 2012 også, og den siste rekorden i Salhusveien røk ikke før nyttårsaften.

Kastingen fortsetter

2014 blir ikke noe unntak for kasteglade forbrukere. Mange nytter 2. januar til å kaste restene etter oppussingen, eller kvitte seg med både dataskjermer, madrasser, speil og bøker.

I Møllendalsveien er det en jevn strøm at mer eller mindre store biler den første arbeidsdagen i det nye året. De muntert oransjekledde hjelper til med å finne frem i de 40 ulike kategoriene. Et plastjuletre, for eksempel, finner overraskende nok veien til «jern og metall«-konteineren, fordi det består av stålstenger.

Vigdis von Ely og sønnen Ståle Tonheim har brukt store deler av desember på å rydde ut av og vaske to leiligheter etter slektninger, innimellom jule- og nyttårsfeiring.

— Vi måtte jo bare, sier hun og lurer på hvor metallgjenvinningen er.

Hun sukker litt over de mange, svarte søppelsekkene og blå Ikea-poser med plastblomster, klær og gamle minner.

— Dette er bare det første lasset. Vi har fire til, sier hun.

Sorteringsglade kunder

Per Valestrand har jobbet med boss og renovasjon i Bergen siden 1969.

— Jeg har gjort alt mulig, og nå er jeg kommet hit. Folk er mye mer bevisste nå, mye flinkere til å kildesortere. Før gikk alt samme sted, sier han.

I fjor kastet vi mer enn året før, men mindre gikk i restavfallet.

Formann Diaz mener at sett bort fra juletrærne, er det liten forskjell i hva folk kaster etter julen.

— Folk rydder loft og kjeller året rundt, sier han.

Han sier han har sett mye flott bli kastet.

— Når vi har finn.no og Facebook, synes jeg det er rart at ikke det brukes mer. Min filosofi er at brukbare ting, er det greit at brukes igjen. De kan gis til dem som trenger det.

Når skal julen kastes ut?

Når julen slutter varierer i verden og i Norge. Noen mener det får være nok så snart nyttårsfeiringen er unnagjort. Ifølge Wikipedia varer høytiden frem til 13. januar eller 20. dag jul i Skandinavia, mens en gammel tradisjon om at julen er slutt 13. dag jul, gjelder for mange.

Sikkert er det i alle fall at mange allerede har kastet ut juletrærne, og BIR har satt ut egne konteinere på sine avfallsstasjoner.

Møllendalsveien har ikke lørdagsåpent slik som Espehaugen og Salhusveien, men alle tre gjenvinningsstasjonene i Bergen har åpnet fra 9 til 20 på hverdagene, så det er god anledning til å kvitte seg med gamle barnåler innen «kjerringjuldagen» 2. februar.