Fasaden på rådhuset smuldrer

Det løsner biter fra fasaden på rådhuset i Bergen. Torsdag blir det satt opp sikkerhetsgjerde så ikke forbipasserende skal bli truffet.

SYNLIG: Skadene på rådhuset i Bergen er godt synlige fra bakkeplan. FOTO: GIDSKE STARK

  • Anne Hovden
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Rådhuset i Bergen må repareres for omkring 40–50 millioner kroner det nærmeste 1–2 årene. Årsaken er at armeringsjernet inne i betongen har rustet, og det fører til at biter blir sprengt løs fra fasaden.

Sikkerhetsgjerde

— Torsdag skal det settes opp et sikkerhetsgjerde på nord- og sørfasaden på rådhuset, og dette vil stå til utbedringsarbeidet er ferdig om 1–2 år. I denne perioden vil fasaden gjennomgås jevnlig fra en lift, og løse biter vil bli plukket ned. Det kan likevel forekomme at det faller ned betongbiter mellom disse sikringsrundene – derfor blir gjerdet satt opp, sier fagsjef Per Fredrik Gjesdahl i Bergen kommune.

  • Bergen får egen byarkitekt
    Rustproblemer – eller korrosjonsproblemer som det heter på fagspråket – knyttet til betongbygg er ifølge Gjesdahl ganske vanlig når byggene befinner seg i nærheten av sjø og saltvann. Derfor er dette spesielt utbredt på f.eks. betongbroer.

SØRFASADEN: Flere steder på fasaden er armeringsjernet synlig. FOTO: BERGEN KOMMUNE

Men det er to faktorer som ifølge Gjesdahl har forsterket problemene ved rådhuset: Det ene er at det er benyttet elvestein og sand med salter i som ikke er vasket godt nok før de er brukt i betongen. I tillegg er det oppdaget en byggeteknisk feil: det mangler noen bøyler rundt hovedarmeringen.

Mye spetakkel

— Dette burde egentlig være en reklamasjon, men siden rådhuset nå er 40 år gammelt, er vi ganske ute litt i seineste laget for det, humrer fagsjefen.

Disse bøylene må nå ettermonteres, noe som vil føre til ganske mye boring i betongen. – Politikerne og de ansatte i rådhuset må nok derfor finne seg i en del spetakkel fremover, sier Gjesdahl.

Foruten å ettermontere bøylene, består utbedringsarbeidet i å sette likestrøm på armeringsjernet for å forsinke korrosjonsprosessen. I tillegg skal den delen av fasaden som er falt ned, rekonstrueres.

Rådhuset i Bergen ble bygd i perioden 1971 til 1974 og er tegnet av Erling Viksjø (1910-1971), en av Norges fremste arkitekter i etterkrigstiden. Han er kjent blant annet for å ha tegnet store deler av regjeringskvartalet i Oslo, blant annet Høyblokka. Viksjø er spesielt kjent for sin egen, patenterte metode for fremstilling av betong, som han kalte naturbetong. Denne metoden er blant annet benyttet på rådhuset i Bergen.

I metoden blir betong tilsatt elvegrus som deretter blir sandblåst for å gi en bestandig og vakker overflate.

Fasaden ikke endres

Utbedringsarbeidet skal ikke føre til endringer av fasaden, ifølge Gjesdahl – den skal tilbakeføres til slik den opprinnelig har vært.

— Har Byantikvaren vært inne i bildet her?

— Vi har hatt en dialog med Byantikvaren om denne saken, ja, sier Gjesdahl.

Kommunen jobber nå med en beskrivelse av det som må gjøres – deretter skal rehabiliteringsjobben legges ut på anbud.

Oppdaget i 2012

Skadene på rådhuset ble oppdaget i 2012, men det ble da konstatert at skadene var i en så tidlig fase at det ikke var nødvendig å sette i gang utbedringsarbeid straks. I ettertid har det imidlertid vist seg at skadene utviklet seg raskere enn forventet.

— Skadeutviklingen fra 2012 til 2015 har vært markert. Skadeomfanget og skadegraden enkelte steder nærmer seg nivåer som kan være alarmerende, sier Gjesdahl

- Dårlige standarder

Daglig leder Jan Eldegard i Bygg uten grenser, bransjeorganisasjonen for mur og betong i Norge, er kjent med problematikken rundt rådhuset i Bergen, men kjenner ikke detaljene i den siste dokumentasjonen. Men på generelt grunnlag sier han at mye av problemet knytter seg til dårlige byggestandarder på den tiden rådhuset ble bygget.

— Den gangen var kravet til betongtykkelsen utenpå armeringsjernet en del mindre enn det er i dag. Gjennom de siste 30–40 årene har vi fått langt mer kunnskap om dette, ikke minst ut fra erfaringer vi har gjort med betongkonstruksjoner i Nordsjøen. Nå vet vi mye mer om hva som skal til for å kunne unngå denne typen skader på betongkonstruksjoner som ligger i nærheten av sjø. For hadde rådhuset i Bergen stått på Hamar, hadde ikke disse problemene oppstått i samme grad, sier Eldegard.

Ikke evigvarende

Han peker også på at kunnskapen om hvor mye vedlikehold som kreves heller ikke har vært god tok tidligere.

— Det har tidligere vært forventninger om at betongfasader nærmest har vært evigvarende, og bevisstheten rundt vedlikehold har kanskje ikke vært god nok, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Marie hadde ikke følelser for Bjørne. Én kveld endret alt.

Derfor valgte de å gifte seg unge.

Mest lest akkurat nå

  1. Hun slo alarm om «kvinnesykdommen ingen snakker om». Nå kan Malene endelig få hjelp.

  2. Derfor krever ikke Haukeland munnbind

  3. Problemer på Halhjem-Sandvikvåg

  4. Koronavaksine godkjent i Storbritannia

  5. Isak er rånar. Her forklarer han kvifor.

  6. Brann kjemper om millioner i serieinnspurten. – Viktig inntekt for oss.