Kvinnen i 30-årene er blond og usminket. Kledd i anorakk, dongeribukse og joggesko kunne hun vært en helt ordinær sykepleier eller lærer på vei til jobb.

Celin kommer rett fra leiligheten sin, der hun har hatt sex med en mann mot betaling.

— Han var jomfru. Da blir det litt ekstra forventninger og spenninger. Målet mitt i sånne situasjoner er at mannen skal bli så trygg på seg selv at han ikke trenger å komme tilbake for mer, sier Celin.

Vil ikke snakke med fastlegen

Sexarbeideren tok selv kontakt med Bergens Tidende etter at hun leste en artikkel om helsetilbudet til kvinner i hennes situasjon. Hun er sjokkert over at det ikke er mulig å teste seg for kjønnssykdommer like enkelt og anonymt som i Oslo. I tillegg etterlyser hun enklere tilgang på kondomer.

— Et sprukket kondom kan være farlig for veldig mange mennesker. Kundene mine finnes i alle aldre og alle sosiale lag. De er ektemenn, kjærester, fedre og sønner. Mange risikerer å smitte partneren sin, sier Celin.

Problemet er at hun ikke ønsker å fortelle fastlegen eller andre helsearbeidere hva hun jobber med.

— Jeg vil ikke at det skal stå i papirene mine at jeg selger sex. På PRO-senteret i Oslo kan jeg gå rett inn og teste meg uten å oppgi personalia og bestille time. Jeg fatter ikke at man ikke kan få på plass et tilsvarende tilbud i Bergen, sier Celin.

Frem til nå har hun reist til Oslo og tatt testene der hver fjerde eller åttende uke. Hiv-tester tar hun to ganger i året.

— Jeg føler at jeg snakker på vegne av mange. Tross alt er jeg en av de mer ressurssterke i dette miljøet. Mitt ønske er at Bergen kommune kunne etablert et slikt tilbud i alle fall en dag i uken. Kanskje det finnes medisinstudenter som er villige til å hjelpe, foreslår hun.

Unner seg dyr sjampanje

Selv om Celin er en voksen kvinne, har hun ikke vært sexarbeider lenger enn et drøyt år. I starten reiste hun fra sted til sted, men etter sommeren slo hun seg fast ned i Bergen. Hun jobber selvstendig og har ingen rusproblemer. Motivasjonen for å selge sex er bedre økonomi.

— I starten tenkte jeg at det var lettjente penger, men jeg har nok endret litt syn på det etter hvert. Enkelte perioder kan jeg tjene veldig godt, men så blir det gjerne total tørke i ukevis. I dette yrket har man jo ingen sikkerhet, og utgiftene til reise og hotellopphold er store. Det er en av grunnene til at jeg har slått meg mer til ro, sier Celin.

Pengene hun tjener, brukes til å betale regninger og mat. Innimellom kan hun unne seg luksusvarer som var utenkelige for bare et par år siden.

— Følelsen av å kjøpe en flaske sjampanje til 1000 kroner er fantastisk. Men det blir bare til helt spesielle anledninger da, sier hun og smiler.

Jobben kan til tider være veldig krevende. Hun må være tilgjengelig store deler av døgnet. Kundene tar kontakt via profilen hennes på en nettside. Telefonen ringer ustanselig, og hun må skru av lyden under samtalen med BT. Flere av dem som tar kontakt, blir avvist.

— Det er viktig for meg å føle meg trygg. Hvis jeg blir sjikanert eller har en dårlig magefølelse, så får vedkommende ikke komme. Frem til nå har det gått bra. Jeg har ikke blitt utsatt for overgrep av noe slag, sier sex-arbeideren.

Kunder mellom 18 og 70 år

Kundene er alt fra uerfarne 18-åringer til eldre menn på over 70. Noen er handikappet og uføre. Andre er ressurssterke bedriftsledere.

Mange er gift og har barn. Selv liker Celin å kalle seg omsorgsarbeider, fordi hun mener yrket hennes handler mest om nærhet og at kunden blir sett og hørt.

— En av kundene mine er en småbarnsfar som hadde store problemer i ekteskapet. Han kom inn til meg og var megastresset. I en time satt han og snakket om problemene sine, før vi løsnet opp litt med humor. Etterpå fikk han nærhet og sex. Mannen gikk hjem som et nytt menneske, sier Celin

— Men det har faktisk hendt at jeg har sendt hjem kunder og bedt dem gå tilbake til konen for å ordne opp i ekteskapet, legger hun til.

— Hvordan ville du ha reagert hvis du fikk vite at det var din ektemann som betalte for seksuelle tjenester?

— Da ville jeg nok satt meg ned og spurt om årsaken til at han gjorde dette. Det finnes alltid en grunn til at menn kjøper sex. Hvis man har det bra hjemme, er det ikke behov for å gå til andre.

- Ikke et offer

Celin er klar på at hun ikke er et offer. Hun har selv valgt å bli prostituert, og hun velger selv hvem hun vil selge sine tjenester til. Celin sier også at hun har glede av å ha sex med kundene sine.

— På en måte blir det en slags forsvarsmekanisme. Jeg trenger å nyte for å kunne stå for det jeg gjør.

All form for trafficking og menneskehandel får henne til å reagere sterkt. Men den velformulerte kvinnen mener at sexkjøploven er feilslått og fører til at halliker og bakmenn slipper unna.

Menn som oppdager mulige ofre for menneskehandel når de kjøper sex, tør ikke å melde fra til politiet fordi de er redde for å få bøter selv, hevder hun.

— Måten politiet opptrer på i slike saker, er helt horribel. Det burde vært mulig å melde fra om trafficking uten å risikere straff. Jeg kjenner til flere av mine kunder som har vært i slike situasjoner og latt være å melde fra. Sexkjøpsloven er bygd opp for å prøve å fjerne noe som ikke kan fjernes, sier Celin.

Et dobbeltliv

Kriminaliseringen av kundene er også en av grunnene til at hun ikke vil oppgi inntekten sin fra sexsalget til skattemyndighetene.

— Så lenge de ikke vil akseptere yrkesvalget mitt og gi meg rettigheter, vil jeg heller ikke bidra til statskassen med pengene mine, sier hun.

Selv er hun svært forsiktig med å snakke om yrket sitt til andre.

— Jeg lever på mange måter et dobbeltliv. I perioder synes jeg det er veldig slitsomt og føler meg alene. Noen ganger stenger jeg verden ute og isolerer meg på jobb, sier hun.

Men alt i alt er Celin fornøyd med tilværelsen sin. Hun nyter bedre økonomi og føler hun gjør en forskjell for kundene sine.

— Da jeg var liten, drømte jeg om å bety noe positivt for andre og å gjøre verden til et litt bedre sted. Jeg så nok ikke for meg at jeg skulle selge seksuelle tjenester. Men på en måte synes jeg at jeg lever ut drømmen min likevel, sier hun.