- Maktskifte vil gi illojale storbyer

Statsminister Erna Solberg (H) ser ut til å tape både hjembyen og hovedstaden. - Det rammer Høyres selvtillit, tror Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

TAPER I STORBYENE: Erna Solberg ankommer valgvaken på Ekebergrestauranten i Oslo, og må se at Høyre gjør det svakt i de største byene.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Høyre gjør et dårlig valg i en rekke større byer. Det gjelder ikke minst Bergen og Oslo, men også i Trondheim og Tromsø er nedgangen markant. På landsbasis lå Erna Solbergs parti an til å få 21,6 prosent ved 23.30-tiden.

— Vi er ikke fornøyd med valgresultatet. Jeg er skuffet over enkeltresultater, og det er leit med Bergen, sa Erna Solberg rett før midnatt og minnet partiet om «at vi aldri har eid velgerne våre. Vi må slåss for dem».

Miljøpartiet De Grønne ser ut til å bli en av valgets ­vinnere, med en oppslutning på fire prosent. Sp (9,1 prosent) og Arbeiderpartiet (33,5 prosent) gjør det også bra. Ap kan skryte av sitt beste lokalvalg på nesten 30 år.

Les også:

Les også

BT følger valget minutt for minutt

Stort og spennende

— Noe stort er på gang, sa Aps partileder, Jonas Gahr Støre, til en valgvake der jubelen sto i taket.

Tallene er basert på drøyt 1,6 millioner opptalte stemmer, noe som er nær 70 prosent av stemmene.— Vi ser nå spennende, nye konstellasjoner frem mot stortingsvalget i 2017. Både KrF og Miljøpartiet De Grønne skal vi forhandle med lokalt. Det blir interessant å se hva det kan føre til ved stortingsvalget om to år.

Det sier en svært oppglødd partisekretær Kjersti Stenseng på Aps valgvake.

Arbeiderpartiet og Høyre har kjempet innbitt om makten i Bergen og Oslo. For Oslo viser tallene at Ap blir største parti, og at Høyre, Frp og Venstre alle mister oppslutning. Det ser likevel ut til at Miljøpartiet De Grønne havner på vippen.

— Vi setter oss ned og tar dannede samtaler med Høyre i Oslo, sier MDGs stortingsrepresentant, Rasmus Hansson.

De vil imidlertid også snakke med Ap.

Les også:

Les også

Sjekk valgresultatene her!

Skittent utstillingsvindu

I storbyene har valget imidlertid dreid seg om mer enn posisjoner.

Viktigst er kanskje at de to mest folkerike kommunene, Oslo og Bergen, vil gå fra å være regjeringens lojale støttespillere, til å være byer i opposisjon mot regjeringen til partilederne Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H).

— Den psykologiske effekten av å miste makten i Norges to største byer skal ikke undervurderes. Bergen har vært et utstillingsvindu, som riktignok ser ganske uvasket ut, men like fullt et utstillingsvindu, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

— Vi kjenner det fra vår egen tid i regjering. Det kan komme mye støy fra ledelsen i de store byene. I dag er de 100 prosent lojale. Om de mister makten, vil politikerne i de store byene i stedet bli en tydelig stemme mot regjeringen i viktige saker.

Les også:

Les også

Seks ting du må vite om valget

Personlig prestisje for Erna

— Dessuten ser det ut som om statsminister Erna Solberg har engasjert seg sterkt i Bergen. Hun har i alle fall brukt mye tid der, etter at Drevland-saken igjen ble aktuell. Det virker som om hun har investert mye ­personlig prestisje i bergens­valget. Hun kunne ha distansert seg, men valgte det motsatte, sier Vedum.

Han sier også at makten er viktig fordi ledelsen i de store byene er viktige talspersoner inn mot regjeringen og eget partiapparat. Endelig peker han på spenningen rundt hvem KrF kan velge som alliansepartner etter valget.

— Vi velger den alliansen som gir oss mest gjennomslag for vår politikk, sier KrFs 2. nestleder, Olaug V. Bollestad, mens hun gjør de siste forberedelser til kveldens valgvake.

KrFs veivalg kan få riks­politisk betydning for stortingsvalget i 2017. Det gjelder ikke minst i Bergen:

— Det vurderer vi som svært viktig i forhold til valget om to år, sier en sentral valgkampstrateg og Ap-kilde.

Kommentar:

Les også

«Bergenserne er neppe blitt røde, men de vil ha nye folk i byrådskontorene»

Hareide + Støre

Men det er ingen ny diskusjon. Da Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide sammen stilte på scenen i Sarons dal i sommer for å snakke om tro, satte det fart i en rekke spekulasjoner: Spørsmålet er om Hareide er åpen for et samarbeid med Ap ved neste stortingsvalg i 2017.

Hareide holder muligheten åpen for et sam­arbeid med Ap, men sier samtidig at det skal være en intern prosess og som vil resultere i et landsmøtevedtak. Han vil ikke legge føringer for denne debatten. Noe av årsaken satte KrFU-leder og sentralstyremedlem Emil André Erstad tidligere i år ord på:

— Frp får frem det verste i Høyre, sa han.

Audun Lysbakken sa mandag kveld at «det blåser en rød og grønn vind over landet».

— Om to år skal den blå regjeringen skiftes ut, slo han fast.

Publisert