Største solformørkelsen på 60 år

— Det er noe alle burde oppleve en gang i livet, sier solforsker Pål Brekke.

TOTAL FORMØRKELSE: Total solformørkelse i Norge. Formørkelsen var total i et bånd som strakte seg sørøstover over den aller sørligste delen av landet. Dette bildet er tatt i Sandefjord i 1954.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

20. mars passerer månen inne mellom jorden og solen og skaper den største solformørkelsen på 60 år.

Svalbard og Færøyene er de eneste stedene hvor man kan se total solformørkelse. Der vil man se at månen dekker hele solskiven, og dagslyset forsvinner.

Les også

Så sjelden komet over Vaksdal

Helt mørk på Svalbard

Solforsker Pål Brekke ved Universitetssenteret på Svalbard oppfordrer alle til å sette av tid til å observere himmelfenomenet.

— Det er fantastisk spennende. Noe alle bør oppleve en gang i livet, sier forskeren som selv har sett total formørkelse én gang før.

Sjekk når formørkelsen starter der du bor.

Selv om solen er 400 ganger større enn månen, er den også like mange ganger lengre vekke. Derfor ser begge objektene like store ut fra jorden.

Diamantring rundt solen

I Longyearbyen varer formørkelsen fra klokken 10.11 til 12.12. Solen er helt borte fra klokken 11.10 til 11.13. Brekke håper også nordlyset vil titte frem neste fredag.

LENGE SIDEN SISTE: Studentene Jarle Oakland (fra venstre), Arne Skodvin og Bartek Vik studerte solformørkelsen utenfor realfagsbygget i 2008. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

— På Svalbard er vi så heldige at vi har nordlys på dagtid. Hvis det blir synlig under formørkelsen kan vi ta verdens første bilde av begge fenomener samtidig, sier han entusiastisk.Når formørkelsen er total vil man også kunne se stjerner og planeter. Like før totaliteten starter og rett etter at den slutter, vil en liten flik av solen være synlig og skape den såkalte diamantringeffekten.

I Bergen vil delvis formørkelse starte klokken 09.43, og en drøy time senere er den maksimal. Da vil formørkelsesgraden ligge på 93 prosent.

Brekke forteller at den lille delen av solen som ikke dekkes gir mye lys, og at dagslyset ikke vil forsvinne fra fastlandet.

Delvis formørkelse i Bergen

— Som en fransk solforsker sa: delvis formørkelse er som er kyss på kinnet, mens en total formørkelse er som en het elskovsnatt i Paris.

Men skal vi tro solforskeren er det likevel god grunn til å få med seg formørkelsen neste fredag. Neste totale formørkelse kommer ikke før i 2061. — Selv om den ikke blir total, er den likevel spektakulært. Folk reiser verden rundt for å få med seg solformørkelser. Her på Svalbard ble alle hotellrommene booket for åtte år siden, sier Brekke.

Skal man observere solformørkelsen må man skaffe seg solformørkelsesbriller eller benytte seg av et godkjent solfilter foran lysåpningen til et teleskop eller en prismekikkert. Man kan også stå med rygget til og se formørkelsen i et speil, eller studere skyggene under et tre.

Også i september vil det være mulig å oppleve formørkelse i Norge, da det i slutten av måneden blir total måneformørkelse som vil være synlig i hele landet.

Les mer om solformørkelser på himmelkalenderen.com.

Publisert