• Revidert budsjett i mai er første mulighet, statsbudsjettet i oktober er neste. Jeg håper vi kan få penger til mer vei, men jeg kan ikke love noe ennå.

Det sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) om situasjonen på Filefjell. I høst fratok partiet Venstre i ham penger til å starte arbeidet på E 16 mellom Øye og Eidsbru. Det skjedde i budsjettforhandlingen på Stortinget, der Venstre ville ha mer til tog.

— Da måtte vi kutte noe på vei. Og strekningen over Filefjell er slik at den kan stoppes og starte opp igjen senere, uten at det skaper store problemer. Vi bygger ikke ned organisasjonen.

— Så snart vi få penger skal jeg sørge for at arbeidet på E 16 fortsetter. Vi skal levere på dette, sier statsråden.

Navarsetes prosjekt

Det var en av Solvik-Olsens forgjengere i statsrådsstolen, Liv Signe Navarsete (Sp) som tok opp denne saken i Stortingets spørretime. Hun viste til at I Nasjonal Transportplan (NTP) står det at utbyggingen av E 16 over Filefjell skal skje sammenhengende.

— Dette var ikke Vegvesenets ønske, det var vel noe dere presset frem?

— Det var en politisk beslutning, ja, sier Navarsete, som selv bor like ved E 16 i Lærdal.

I Stortinget ville hun ha en garanti fra Solvik-Olsen om at arbeidet med å utbedre veien over Filefjell fortsetter.

Det fikk hun, så sant pengene kommer.

Det er snakk om 55 millioner kroner, som ville sikret anleggsstart i år. Men de pengene mangler. Statens vegvesen har varslet at de derfor ikke kan starte opp i 2015, som var fortutsatt.

— Men vi ligger langt foran de rødgrønne så langt ut i NTP-perioden, og vi overoppfyller planen, sa samferdselsministeren.