Over tusen skader meldt etter stormen

Uværet Nina har gjort voldsomme ødeleggelser på Vestlandet. Søndag hadde forsikringsselskapene fått inn over tusen skader, og tallet er ventet å øke.

Stormen Nina herjet hardt i bergensområdet og på Vestlandet lørdag. Skadene er store, men ettersom det fortsatt er tidlig, har ikke forsikringsselskapene fått oversikten over skadeomfanget ennå ELIAS DAHLEN/ØYULF HJERTNES/2211-TIPSERE

— Det har gått i ett, sier Jan-Tore Heggholmen. Lørdag hadde vi 369 loggføringer, noe som er langt over normalen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Over tusen skader så langt

Hittil har forsikringsselskapene samlet fått meldt inn i overkant av tusen skader, og selskapene forventer at tallet kommer til å stige.

Det opplyser kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

– Men inntrykket er så langt likevel at ekstremværet har etterlatt seg noe færre skader enn fryktet, sier Neverdal.

- Puster lettet ut

Ole Irgens er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Tryg.

— Jeg anslår at vi vil få mellom 200 og 300 skademeldinger fra kundene våre. Det er mange småsaker og snittutbetalingene vil ligge på 50.000 kroner, slik det ser ut nå. Totalt kan denne stormen koste oss rundt 10 millioner kroner, sier han til BT klokken.

— Jeg har inntrykk av at det har gått bedre enn fryktet, og vi puster litt lettet ut, legger Irgens til.

Har fått 125 skader - venter dobling

Hos forsikringsselskapet Frende er dette status søndag ved 20-tiden:

— Søndag kveld har vi passert 125 skader etter uværet. Det er skader på biler, båt som er sunket, campingvogn som er skadet, traktor som er ødelagt av vinden, tak som har blåst av og en lang rekke mindre takskader og lekkasjer, opplyser kommunikasjonsansvarlig Heidi Tofterå Slettemoen.

Hun forteller at selskapet forventer at de vil få meldt mellom 200 og 300 skader etter stormen.

Tidlige anslag kan tyde på at selskapet opplever skadesummer for rundt 10 millioner kroner, men mye avhenger av etterslepet av skademeldinger som kommer de neste dagene.

— Siden mange ikke har hatt strøm, er det mange som ikke har hatt mulighet til å ta kontakt og melde skade foreløpig, sier Slettemoen.

Selskapet har en markedsandel på oppunder 20 prosent i de hardest rammede områdene.

9000 uten strøm

Foreløpig er det vanskelig å fastslå hvor store ødeleggelsene totalt blir, men BT har mottatt en rekke bilder fra lesere.

De fleste viser trær som er blåst ned, lyktestolper som er brukket. I Skuteviken blåste sjøen inn i Fontenehuset.

Klokken 13.30 er 12.500 kunder uten strøm, melder BKK.

Klokken 18.30 er tallet redusert til 9000 kunder.

Hardest rammet er Austrheim, Lindås, Meland og Radøy. Også i deler av Os, Osterøy, Samnanger, Vaksdal og Bergen er det mange kunder uten strøm.

Mest utsatt er kanskje innbyggerne på Austevoll. Kommunen er uten både strøm og telefon, men brannvesenet fra Bergen har fått ut et strømaggregat til pleiesenteret på Storebø.

Måtte rømme huset

— Det sa bare galei, og så var hele lokalet fullt av vann. Sjøen fosset inn, sa Steinar Hauger til BT søndag.

På Nattlandsfjellet måtte Thomas Bendiksen Dahlberg og hans samboer Lene Lekven rømme huset med sønnen Jacob.

— Først tenkte jeg at det var noen blomsterpotter ute som hadde knust, men da jeg kommer ut i gangen ser jeg at halve veggen til leiligheten oppe ligger foran inngangspartiet vårt, sa Dahlberg.

På Minde opplevde Unni Arnøy at deler av taket på huset hennes blåste av. - Hele taket ble skrelt av

Har fått vannet tilbake i Arna

På vaktsentralen til Bergen kommune har de hatt mye å gjøre.

— Folk har ringt inn om trær som er veltet. Deler av Arna har også vært uten vann, fordi strømmen gikk. Det førte til at vannpumper sluttet å fungere, men de fleste skal ha fått vannet tilbake, sier vaktoperatør David Nordhagen til BT klokken 12.30.

Klokken 18.40 opplyser Vaktsentralen at alle skal ha fått vannet tilbake.

Hardangervidda og Haukeli stengt

Fergesamband har også måtte innstille, men søndag formiddag er det i ferd med å normalisere seg. På veiene er det i ferd med å komme tilbake til normal drift, ifølge Statens vegvesen.

Det er fri ferdsel på E16 Filefjell og rv. 15 Strynefjell. På rv. 52 Hemsedalsfjellet var det tidligere kolonnekjøring, men vegvesenet melder at veien nå er åpen.

Rv. 7 over Hardangervidda og E134 over Haukelifjell er stengt inntil videre. Fv. 50 Aurland-Hol åpnes ikke søndag.

Følg BTs livedekning av uværet her.