Evakuerte flere boliger på Svalbard i natt

Fordi skredfaren fortsatt er stor på Svalbard ble flere boliger i Longyearbyen ble natt til søndag evakuert på grunn av fortsatt skredfare.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Fordi skredfaren fortsatt er stor på Svalbard ble flere boliger i Longyearbyen ble natt til søndag evakuert på grunn av fortsatt skredfare.

Evakueringen skjer etter anbefaling fra skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som kom til Longyearbyen lørdag kveld.

Dramatisk i Longyearbyen: Diana var med på å grave ut sin livløse venn

120 evakuert

Alle boliger mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei evakueres, opplyser Sysselmannen på sittnettsted.

120 personer var allerede evakuert etter skredet

Det var lørdag formiddag at tusener av tonn med tung snø løsnet på Svalbard. Ti hus ble rammet. En fastboende mann i 40-årene ble gravd fram og fraktet livløs til sykehuset. Gjenopplivningen lyktes ikke, og han ble erklært død.

Ytterligere ni personer, hvorav fire barn, ble også lagt inn på sykehuset.

Barn kritisk skadet

For sju av dem er skadene lette, men ett barn er alvorlig skadd og ett er kritisk skadd.

Alle fire barna og en av de voksne ble lørdag kveld fløyet til sykehuset UNN i Tromsø.

Ekstra letemannskaper, medisinsk personell og utstyr ble sendt opp til Svalbard i fire ambulansefly og ett Norwegian-fly.

Storalarm

Sysselmann Kjerstin Askholt utløste storalarm, og redningsmannskaper og politi var raskt på pletten for å gå fra hus til hus i flomlys som ble satt opp. Det er midt i mørketiden på Svalbard.

Longyearbyen lokalstyre oppfordret folk til å møte fram med spader, og mange titall frivillige deltok i det hektiske arbeidet med å grave seg inn i de raserte husene.

KAOS: Hjelpemannskaper jobbet i området der et snøskredet har truffet flere hus i Longyearbyen.

— Det har vært en formidabel innsats av frivillige. Det er et svært redningsarbeid, og alle har stilt opp på en god måte, sa justisminister Anders Anundsen til NTB.

De fleste kom seg ut på egen hånd, men noen måtte graves ut, og lenge var ikke alle gjort rede for, til dels fordi mange reiser til fastlandet i juleferien.

Lørdag kveld sier Askholt at ingen lenger er savnet, men at det er hentet lavinehunder opp fra fastlandet, og at rasområdet skal gjennomgås en gang til.

Kom seg ut ved å banke på mikrobølgeovnen:

Les også

Anne lå begravd i snø på kjøkkenet

Fortsatt skredfare

Skredfaren er fortsatt stor, og på ettermiddagen ble også Nybyen lenger oppe i dalen og flere husrekker i lia nærmest rasstedet evakuert, i tillegg til at veien mellom skolen og Nybyen ble stengt.

Et hundretall personer og barnefamilier måtte skaffes nytt husvære, men Eva Therese Jenssen hos Sysselmannen sier til NTB at det ikke var noe problem.

— Hele befolkningen stiller opp. Mange som er på juleferie, har stilt husene sine til disposisjon, sier hun og forteller videre at Studentskipnaden har 80 rom ledige i et nytt bygg i sentrum, og at Universitetssenteret har 40 ledige rom i sitt gjestehus.

Les:

Les også

Snøskred traff ti hus i Longyearbyen

Lavinehunder fra Tromsø søkte lørdag kveld gjennom rasområdet på Svalbard uten at det ble funnet noen flere personer under snømassene. Ingen er meldt savnet.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg hos Sysselmannen ble søket avsluttet sent lørdag kveld, men det kommer til å bli gjenopptatt søndag morgen.

— Ingen er meldt savnet, men det kommer likevel til å bli lett videre i rasområdet igjen søndag for å være helt sikre på at ingen ligger under snømassene, sier Hertzberg til NTB.

Lite nedbør

Det er generelt lite nedbør på Svalbard, men rasfare oppstår når sterk vind pakker sammen den snøen som er i fonner på bratte fjellsider.

  • I de siste årene er tre personer omkommet i ras, alle snøscooterførere
  • I 2015 omkom en 21 år gammel mann da han ble tatt av ras i Fardalen
  • I 2009 omkom en 30 år gammel mann i et ras på Hiorthfjellet
  • I 2004 omkom en mann i et ras i Malardalen.
Publisert: