Storbrann i Bergen: - Det var svært dramatisk

Tre bygninger er totalskadet i Vaskerelven, og 26 personer er evakuert. Fire er sendt til Haukeland.

SLUKKINGSARBEID: Det brant i flere nabobygninger til Bergens Tidende i Bergen sentrum lørdag morgen. BT-huset ble også evakuert. Foto: VEGAR VALDE

  • Ole Valaker
  • Frank Johnsen
Publisert Publisert

BRANN: Det brant fortsatt i taket på Vaskerelven 32 ved 10-tiden. Foto: VEGAR VALDE

icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

SISTE: Tre bygninger er totalskadet. 26 personer er evakuert — fire av dem er på Haukeland. Etterslukking vil pågå hele dagen.

Det brøt ut kraftig brann i Vaskerelven32 i Bergen sentrum tidlig lørdag morgen. Fire beboere ble reddet ut i tolvte time.

Faren for at liv kunne gå tapt, var overhengende, ifølge brannvesenet.

— De tre som bodde i loftsleiligheten ble regelrett dradd opp av vinduet av brannmannskapene, som gjorde en fantastisk innsats. Beboerne var hele tiden i telefonisk kontakt med 110-sentralen - og vi klarte å plassere liften strategisk utenfor bygget. Det var svært dramatisk, sier vakthavende brannleder Kjell Ove Christophersen til BT.

Les også:

Les også

Mistenker påtent brann inne i studentblokk

Hoppet fra andre etasje

Den fjerde personen i bygget hoppet selv ut av andre etasje og ned på gaten.

Brannen spredte seg etter hvert til et nabohus i Rummelhoffsmauet 3 og et mellombygg.

— Vi har på nåværende tidspunkt ingen ide om hva som forårsaket brannen og hvor den eksakt startet. Det vi vet at tre bygg på to adresser er brent ned, sier Christophersen.

ÅPNE FLAMMER: Brannen startet i Vaskerelven 32. Foto: MORTEN ENGEN

Brannvesenet karakteriserer hendelsen som en storbrann. Alle tre bygningene er totalskadet.— Det er litt flammer igjen i takkonstruksjonen, men vi har kontroll nå, sa vaktkommandør Sigbjørn Villanger i i 110-sentralen i Hordaland ved 09.45-tiden.

Etterslukking vil pågå hele dagen, melder brannvesenet på Twitter.

Har du sett disse bildene?

Les også

Se Bergen i ruiner

26 evakuert

Brannen midt i Bergen sentrum ble varslet først klokken 07.08. Rundt 40 brannfolk fra fire stasjoner har vært involvert i slukkingsarbeidet.

Fire personer er sendt til Haukeland universitetssykehus. Totalt 26 personer skal være evakuert.

STENGT: Politiet rykket også ut med store mannskaper og sperret tidlig av Olav Kyrres gate. Politiet melder på at Twitter at det kan føre til forsinkelser for kollektivtrafikken. Foto: FRANK JOHNSEN

En av beboerne i Vaskerelven skal ha varslet 110-sentralen. Det kom også inn avstandsmeldinger. BTs reporter på stedet fortalte tidlig om åpne flammer. Leserbilder viste at røyken kunne sees på lang avstand, helt til Birkelundstoppen.

Våknet av knitring

Rummelhoffsmauet er en sekkegate østover fra Vaskerelven, og Johan Anton Rummelhoffs hjem lå i nettopp nummer 32.

Stian Haakull bor rett over den brasilianske grillrestauranten i Olav Kyrres gate, nabobygget til Vaskerelven 32.

Det var han som oppdaget brannen og fikk vekket de fire som var i brannbygningen.

REDNINGSMANN: Stian Haakull fikk vekket alle dem som bodde i huset som sto i full fyr. Her på Hotel Norge sammen med naboer og de evakuerte. Foto: FRANK JOHNSEN

— Jeg våknet av noe knitring. Og så mye lys utenfor vinduet mitt. Jeg kikket ut og så nabohuset i flammer, sier Haakull til BT.Vi traff ham på Hotel Norge i 07.45-tiden. Alle de evakuerte satt med pledd rundt seg. Mange fra nabobyggene hadde samlet seg samme sted. Flere var på fest på Hulen. Og de la seg kort tid før brannen ble oppdaget.

— Vi fikk slått ut brannalarmen. Og så gikk jeg bort til huset og banket på for å vekke de som bor der. Dette var før brannvesenet kom. Det kunne gått riktig ille. Heldigvis sover jeg lett, sier Haakull.

Les også:

Les også

Vannbad utløste brannalarm på Ørnen

Gammelt hus

En av byens store eiendomsinvestorer, Frode Hølleland, eier Vaskerelven 22. Han bekrefter at det er en butikk i første etasje, Kilroy Travels, og to leiligheter i bygget. Han hadde ikke vært på åstedet da BT fikk tak i ham like før klokken 09 og har ingen idé om hva som kan ha forårsaket brannen.

— Det er et gammelt hus, men det elektriske anlegget er tipp topp. Det samme med byggets forfatning. Det viktigste er uansett at leietakerne kom seg ut, sier Hølleland.

  • Instagram: Se brannvesenets drone!

Straffesak

Politiet har opprettet straffesak. Og det skrives anmeldelse på saken. Operasjonsleder Svein Rune Halleraker sier dette er en formalitet.

— Det startes teknisk etterforskning så snart det er mulig. Og vi vil foreta avhør. Vi har foreløpig ingen idé om hva som kan ha forårsaket brannen. Vi har heller ingen mistanke om at brannen er påsatt, sier Halleraker.

Han er rimelig trygg på at alle har kommet seg helskinnet ut av byggene.

— Ingen er meldt savnet. Og ingen er meldt alvorlig skadet. Fire stykker ble sent til Haukeland på grunn av at de hadde blitt eksponert for røyk, sier operasjonsleder.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Full krangel om brannhuset

  2. Har funnet 1486 brannfeil bare i år

  3. - Takket være dere kan vi føle oss trygge

  4. Sigarettsneiper trolig årsak til storbrannen

BT anbefaler

Hva er et offentlig sted? Kan to store familier møtes? Her er 12 spørsmål og svar om reglene.

Forvirret av de nye koronareglene? Her svarer kommunen.

LES SAKEN