Ranssiktet 26-åring varetektsfengslet

- Pengene i posen, sa ransmannen da han slo til mot 7-Eleven i Ladegårdsgaten i fjor. Nå er han varetektsfengslet i fire uker siktet for tre nye ran mot samme kiosk.

Publisert Publisert

VIL FENGSLE 26-ÅRINGEN: - Det er gjentakelsesfare og bevisforspillelse som er begrunnelse for å fengsle, sier politiadvokat Trine-Benedikte Opdal. Foto: Ørjan Deisz

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Onsdag morgen ble en 26 år gammel mann fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. 26-åringen, som ble pågrepet mandag, er siktet for fem ran (se listen nederst).

Mannen nekter skyld og krevde seg onsdag morgen løslatt.

Politiet mener det er fare både for gjentakelse og bevisforspillelse, og ønsket mannen bak lås og slå.

Det fikk politiet også medhold i. I en kjennelse fra tingretten blir 26-åringen fengslet i fire uker med brev— og besøksforbud.

Bergen tingrett mener mannen kan mistenkes for samtlige ran. Retten begrunner dette blant annet med overvåkingsbilder som knytter ham til 7-Eleven-kiosken da den ble ranet 31. oktober.

Dessuten mener retten at mistanken styrkes blant annet av vitneobservasjoner og det faktum at han er dømt for ran tidligere.

— Vi er fornøyd med kjennelsen, selv om vi ikke fikk medhold i å holde siktede isolert, sier aktor, Trine-Benedikte Opdal, til BT.

Dømt for ran

I fjor ble 26-åringen dømt til fengsel i ett år og fem måneder for to ran.

Mandag 24. februar 2014 gikk han sammen med en kamerat inn i 7-Eleven-kiosken ved Støle­torget, der de truet til seg 5000 kroner med en kniv.

To uker senere, onsdag 5. mars, ranet han Deli de Luca-kiosken på Engen, igjen ved å true med en kniv.

Den siktede 26-åringen står oppført med adresse ikke langt unna 7-Eleven på Støletorget, men skal nå bo et annet sted.

Tre av de fem ranene mannen nå er siktet for, skjedde i denne kiosken.

Les også:

Les også

Politiet jobber på spreng for å stanse ransbølgen: – Alt tilgjengelig mannskap er i sving

— En tynn sak

Forsvarer for 26-åringen, advokat Jannicke Keller-Fløystad, mener politiet har en tynn sak.

— Det virker som om politiet har tatt med alle de uoppklarte ranene for å få de oppklart. Mye av mistanken bygger på klær som veldig mange bruker. Politiet sier selv om et av ranene at det «ikke kan utelukkes» at det er samme hettegenser som gjerningsmannen hadde ved et tidligere ran, sa hun før fengslingsmøtet.

Hun kan se at det for ett av ranene er skjellig grunn til mistanke, men krevde klienten løslatt.

FORSVARER: Aktor Trine-Benedikte Opdal (til v.) hilser på forsvarer Jannicke Keller-Fløystad før fengslingsmøtet onsdag morgen. Foto: Ørjan Deisz

Har ikke DNA-spor

— Jeg har selv sett overvåkingsbildene, og jeg kan ikke si at det er han på bildene. Nå får retten ta stilling. Det er heller ikke DNA-spor foreløpig som knytter ham til ranene, og det er ikke funnet noe utbytte i tilknytning til min klient, sa Keller-Fløystad før fengslingsmøtet.

Etter hva BT vet, baserer deler av mistanken seg også på at ransoffer mener å ha kjent igjen 26-åringen på øyne og ansiktsform.

Keller-Fløystad sier 26-åringen har vært i en tøff livssituasjon, men at han har bestemt seg for å ta fatt i livet sitt.

— Han har kontaktet en institusjon for avrusing.

Politiet om ransbølgen: - Vi bruker det vi har av ressurser. Folk skal føle seg trygge.

Ikke avhørt ennå

Aktor i saken, Trine-Benedikte Opdal, er uenig i at de har en dårlig sak.

— Vi mener vi har nok, ellers ville vi ikke gått til retten. Nå ønsker vi et formelt avhør av ham så snart som mulig. Av helsemessige årsaker har det foreløpig ikke latt seg gjøre, sier Opdal.

Hun bekrefter at de til nå ikke har funnet DNA-bevis i saken.

— Vi har fått tilbakemelding fra én analyse. Der var det for lite materiale til å få frem en profil. Nå venter vi på resultatet av andre prøver som er sendt inn, sier politifullmektigen til BT.

— Håper politiet at ransbølgen i Bergen skal være slutt med denne saken?

— Det vil jeg egentlig ikke si noe om før dommeren har sagt sitt. Men klart, det jobbes veldig med disse ranssakene. Det er ikke sånn vi ønsker det skal være.

RAN: 26-åringen er siktet for å ha ranet 7-Eleven på Støletorget tre ganger den siste tiden, en kiosk han også er dømt for å ha ranet tidligere. Arkivfoto: Ole Valaker

Politiets ranslisteIfølge siktelsen skal mannen stå bak disse ranene i Bergen i høst:

Publisert