VETERAN: Hans J. Røsjorde representerte Hordaland Frp på Stortinget fra 1985 til 2001. Nå er 72-åringen tilbake i politikken som statssekretær for justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.
Silje Katrine Robinson

- Det kommer til å bli et sted mellom ti og nitten politidistrikt, sier Hans J. Røsjorde (Frp), statssekretær i justisdepartementet.Dermed trosser han Politi­analysen anbefalinger om å kutte antall politidistrikter fra 27 til seks. Utvalget foreslår også at Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane slås sammen til landets største politidistrikt med 1,2 millioner innbyggere under seg.

- Det er lite sannsynlig at vi slår sammen Bergen og Stavanger i ett stort distrikt, sier Røsjorde.

- Hvorfor er det lite sannsynlig?

- Det er bare å ta frem norges­kartet. Da tror jeg svaret gir seg selv.

- Ikke naturlig

Frp-veteranen Hans J. Røsjorde (72) gjorde i høst et overraskende comeback i politikken, tolv år etter at han ga seg som stortingsrepresentant for Hordaland Frp. Fra 2001 til 2011 var han fylkesmann i Oslo, mens han de siste to årene har vært pensjonist. I går var den gamle gymnas­lektoren på Stord og offiseren tilbake på gamle trakter for å snakke om Politianalysen for Bergen forsvarsforening.

Rett før han gikk på talerstolen møtte han Bergens Tidende. Her gikk han langt i å antyde hvordan fremtidens distriktsinndeling vil se ut på Vestlandet.

- Hvis du absolutt vil ha store regioner, så kan du få det til. Men kommunikasjonsmessig mener jeg det er mer naturlig å se Hordaland opp mot Sogn og Fjordane.

Røsjorde mener Rogaland og Hordaland ikke vil fungere godt nok sammen. Enheten blir rett og slett for stor, mener han.

- Du kan godt slå alt sammen, men da får du en del administrative utfordringer og du må uansett dele opp strukturen under. Jeg tror ikke det er naturlige å slå sammen Rogaland og Hordaland. For store avstander gir dårlig kommunikasjon, selv med dagens kommunikasjonssystemer.

- Vil ikke fergefri E39 endre på dette?

- Det ligger fortsatt langt fram i tid.

Taus om lensmannskontorer

Politidirektør Odd Reidar Humle­gård, som selv satt i Politi­analyseutvalget, har talt varmt for seks distrikter. Til NRK i oktober i fjor uttalte han følgende:

— Ved å lage mer robuste politidistrikt, kan man få bedre politikompetanse på bakken der folk bor. Får vi seks politimestre, er det også mulig for dem å sitte i en nasjonal ledergruppe, forklarte politidirektøren.

Røsjorde vil ikke uttale seg om hva som er det rette antallet lensmannskontorer.