Er Os klar for dette?

Ny rapport presenterer byutviklingsmulighetene for Osøyro.

Publisert Publisert

Byutvikling: «The Cube», av Orange architects, 14» etasjer, slankt oghøyt boligbygg. Asplan Viak spør om Osøyro er moden for en sentrumsstruktur, og et slikt signallbygg. Foto: Asplan Viak (illustrasjon)

 • Anders Haga
 • Trond Olav Skrunes
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Asplan Viak har laget en stedsanalyse og mulighetsstudie for Osøyro. Tirsdag ettermiddag presenteres den for et utvidet formannskapsmøte for Os kommune, som går av stabelen i Bergen.

Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) har nemlig tatt med seg hele formannskapet, gruppe­lederne som ikke møter fast der, utvalgsledere, hele rådmannens ledergruppe samt representanter fra næringslivet til Bergen for å delta på byutviklingskonferansen som ble avholdt her i dag.

Bystruktur

Etter konferansen samlet de delegasjonen for blant annet å gå se på mulighetene for å lage egen bystruktur i Os. Her ble konsulentselskapets rapport lagt frem for første gang:

Les hele analysen her!

Som BT skrev tirsdag mener planleggere at tettsteder som Osøyro og Straume må utvikle seg til å bli egne bysamfunn som dekker alle behovene til innbyggerne.

— Det er snakk om tunge prosesser som skal løfte Osøyro som regionsenter. Vi skal få inn mer boliger, samt foreta en omfattende oppgradering av sentrumskjernen, konstaterer Søviknes.

Han sier Os må ta unna sin del av den forventede befolkningsveksten i årene som kommer. Kommunikasjonen fra sør og nord vil legge til rette for dette.

- Det er viktig at vi ser vår rolle som en del av hele bergens­regionen fremover.

Gode forhold

Asplan Viak synes forholdene ligger til rette for å utvikle et bystentrum i Søviknes sin kommune, men mener en total omveltning må til:

 • Dagens vei bør flyttes et gateløp mot øst, for å åpne opp for større tomter vest
 • Mange flere boliger må inn i sentrum, på bekostning av døde næringsbygg
 • Vinmonopolet og andre funksjoner som trekker folk må flyttes inn i selve sentrum
  Et av de viktigste punktene for konsulentene er å øke boligbyggingen i og ved sentrum. I dag finnes det 586 boliger innen gangavstand på ti minutter til sentrum. Innen 2030 bør dette økes 624 boliger. Samtidig finnes det 1230 boliger med 20 minutters gangavstand. Dette bør økes med 642 boligene. Innenfor en sykkelavstand på ti minutter finner vi 3124 boliger. Dette bør økes med 1144 boliger.

Sentrum dør

I tillegg til manglende boliger, mener konsulentene at Osøyro sliter med manglende sammenheng i gang- og sykkelfeltene. De mener sentrum dør sakte ut fordi for få folk oppholder seg der. Det mangler en hovedgatestruktur, og for mye av flatene brukes på parkering.

Sentrumsfunksjonene som rådhus mener de er for spredt, og er for lite tilgjengelige fra gatene. Momenentene de anbefaler politikerne å se spesielt nøye på når de skal transformere tettstedet, er:

 • Kollektivterminal
 • Gang- og sykkelveg, sykkelparkering, parkering for elsykkel
 • Parkeringshus
 • Inngang til Rådhuset, inngang til viktige funksjonar
 • Funksjoner som vinmonopol, bibliotek etc må inn i sentrum i en eller to gater.
  De funksjonene som trekker folk til sentrum bør ligges i samme gater som butikkene ligger. Dermed bør politikerne prioritere hardt noen gater for butikker og handlefunksjoner. De andre gatene mener de butikkene bør fjernes fra, og foreslår at disse kan gjøres om til boliggater istedenfor.

Hva mener du? Er Os klar for et eget bysentrum?

FLYTTE VEI: Asplan Viak foreslår å flytte veien (dagens vei i stiplet linje) for å gjøre mer plass til boligbygging på vestsiden (skravert felt). Foto: Asplan Viak (illustrasjon)

KLAR FOR BY: Terje Søviknes vil utvikle Osøyro til å bli et bysentrum med bykvaliteter. Foto: Tor Høvik (arkiv)

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Gutt (1) falt i elv i Geiranger – funnet død etter flere timer

 2. Koronavaksine klar for siste testfase

 3. Plutselig møtte Baste en oter på bytur

 4. Tre personer skal være knivstukket i Sarpsborg

 5. Ordfører vil ha ny motorvei i Åsane i dagen: – Vi må velge den billigste løsningen

 6. «Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.»