- Som å kjøre en kniv i ryggen på oss

Frps stortingsrepresentanter sier Venstre og KrF bare kan glemme ønsket om å hente utsendte asylbarn tilbake til Norge.

Publisert Publisert

OPPRØRT: - Hvordan skal justisminister Anders Anundsen kunne forsvare det i ettertid hvis han tvinges til å hente hjem lengeværende asylbarn som er sendt ut i 2014, spør stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp). Her er Ellingsen på vei til Frps gruppemøte på partikontoret onsdag ettermiddag. Foto: Håvard Bjelland

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Det vil være som å kjøre en kniv i ryggen på oss. Vi har en justisminister som har stått skolerett for kontrollkomiteen. Hvis de nå skal tvinge ham til å ta asylbarna tilbake, så er det ensbetydende med å korsfeste hans politiske ståsted, sier stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen. Han legger til:

— Hvordan skal han forsvare dette i ettertid?

Les også

Venstre vil hente Shaimaa til Norge

Ellingsen snakker på vegne av mange når han blankt avviser ideen om å la utsendte barn komme tilbake til Norge. BT har ringt til samtlige 29 stortingsrepresentanter fra Frp og spurt hva de vil synes om en slik løsning på konflikten med støttepartiene Venstre og KrF.

Tilbakemeldingen er svært negativ. En rekke stortingsrepresentanter legger ikke skjul på at de er provosert over KrF og Venstres høylytte kritikk av statsråd Anders Anundsen i denne saken.

Avviser avtalebrudd

KrF ble på onsdagens gruppemøte enige om å kreve at alle 80 lengeværende asylbarn som ble sendt ut i 2014 skal få vurdert saken sin etter den nye forskriften fra 8. desember.

— Vi synes dette er et rimelig krav ut fra de erkjennelsene som er kommet på bordet, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Også sentrale politikere i Venstre har kommet med lignende synspunkter. En løsning kan være å åpne for at den nye forskriften som kom på plass i desember, og som gir barn med mer enn 4,5 år bak seg i Norge større muligheter til å få bli, også skal gjelde for barn som ble sendt ut i 2014.

— Jeg forholder meg til samarbeidsavtalen. Der står det ingenting om å hente barn tilbake til Norge. Alle saker må behandles etter gjeldende lover og forskrifter, og slik har det vært hele tiden, sier Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari.

Erlend Wiborg (Frp) fra Østfold mener KrF og Venstre prøver å gi inntrykk av at de har en avtale som de faktisk ikke har med regjeringspartiene.

Varsler Oslo-opprør

I Venstre har flere fylkesårsmøter protestert kraftig mot justisministerens returrekord i 2014. Christian Tybring-Gjedde (Frp) tror hans partifeller vil svare med samme mynt.

— I Oslo skal vi ha årsmøte til helgen. Jeg vil tro dette kommer opp. Vi må huske at det er vi som sitter i regjering, ikke knøttpartier som Venstre og KrF. Det er vi som bestemmer, sier Tybring-Gjedde. Nestleder Per Sandberg er nesten like tydelig:

Les også

Frp-er truer Venstre og KrF med oljeboring

— Det er ingenting som tilsier at en skal returnere foreldre med ulovlig opphold og barn, skriver han i en SMS.Ingen av Frp-representantene BT fikk kontakt med i går mener KrF og Venstre bør få gehør i denne saken. Helge Thorheim, som deltok i høringen med justisministeren fredag, mener det viktigste er at alle de returnerte er sendt ut etter å ha fått asylsøknadene sine grundig vurdert av både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE).

— Derfor ser jeg heller ingen grunn til å gjøre noe mer, sier han.

Taus parlamentarisk leder

— Men statsråden sa i høringen at han ikke kunne garantere at feilen med disponeringsskrivet ikke hadde fått negative konsekvenser for noen barn?

Les også

Anundsen sendte ut flere enn planlagt

— Politidirektøren sa at de ikke har sendt ut noen som ikke skulle ut. Alle har fått avslag på sine søknader, sier Thorheim, som mener partilederne må møtes.

— De får ta en kaffekopp sammen. Og KrF og Venstre bør gå i seg selv, sier Thorheim.

Den eneste trøsten for sentrumspartiene er at ikke alle slamrer døren helt igjen.

— Ethvert konstruktiv bidrag til å finne løsninger er interessant. Det må en være villig til å diskutere, sier Øyvind Korsberg.

— Hvis det har skjedd en feil, så bør en rette opp i det, mener Tom Holthe fra Vestfold.

Mistillit mot Anundsen

I helgen får fylkesårsmøtet i Hordaland KrF et mistillitsforslag mot justisministeren på bordet, melder Dagen.

— Dette er svært dramatisk for menneskene dette gjelder, sier lokallagsleder Stian Lavik til avisen.

Han står bak en resolusjon om mistillit til justisminister Anders Anundsen (Frp) som han vil at fylkesårsmøtet i Hordaland KrF skal vedta. «Anundsens manglende politiske handlekraft er en katastrofe for de barna det gjelder», heter det i resolusjonen.

Publisert