Den ferske bergensmålingen som Respons Analyse har gjort for BT viser kun små endringer siden sjokkmålingene i desember og januar, da Ap gjorde store hopp.

Nå går partiet litt ned, riktignok innenfor feilmarginene.

— Ap justerer seg litt ned, men er fortsatt klart størst. Ellers er det relativt små endringer. Mandatsituasjonen er den samme mellom blokkene, sier seniorkonsulent Idar Eidset i Respons Analyse.

Rødgrønt flertall

Det betyr at det fortsatt er et knapt rødgrønt flertall i bystyret, dersom dette hadde vært valgresultatet. En koalisjon av Ap, SV, Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet ville fått 34 mandater, mot de resterende partiers 33. SV har i denne målingen det siste mandatet, mens Ap står nærmest til å ta det.

— For oss er dette en ny solid måling. Vi har sagt at det er viktig for oss å bli større enn Høyre for å få til et skifte etter 12 års blått styre i Bergen. Denne målingen forteller at bergenserne ønsker et slikt skifte, sier Harald Schjelderup, Aps byrådslederkandidat.

Men målingen skaper på ingen måte fortvilelse hos rivalen, sittende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H).

— Jeg må si det samme som jeg har sagt etter de to siste målingene: Dette er et godt grunnlag for oss å drive valgkamp på. Vi har ambisjoner og tro på et bredt borgerlig samarbeid, sier Smith-Sivertsen.

Høyre lekker til Ap

Bakgrunnstallene viser en del av omveltningene som har skjedd i den bergenske velgermassen. Mens lojaliteten til Høyre tidligere var svært høy i Bergen, viser tallene nå en lojalitet på bare 58 prosent siden stortingsvalget i 2013. Det betyr at nærmere halvparten av Høyre-velgerne den gang har falt av lasset.

En trøst for Høyre er at hver femte velger har satt seg på gjerdet, og nå er i «vet ikke»-gruppen. Erfaringsmessig er disse velgerne mulig å vinne tilbake.

Men overgangsmatrisen viser også at hver syvende Høyre-velger (14,4 prosent) fra 2013 nå sier at de vil stemme Ap.

— De skal vi vinne tilbake ved at vi har visjoner om hvordan Bergen skal vokse og skape en mer kompakt og miljøvennlig by, sier Smith-Sivertsen.

Upopulære avgifter

Han har likevel en litt mer konkret forklaring på lekkasjen.

— Vi har vært nødt til å gjøre noen grep, blant annet tidsdifferensierte bompenger og eiendomsskatt, for å finansiere den enorme satsingen vi har på skoler. Det er nok upopulært i visse velgergrupper, men de vil oppdage at alternativet vil bety enda mer skatter og avgifter, sier byrådslederen.

Aps lojalitet er langt høyere, på 84 prosent. I tillegg henter partiet velgere fra Høyre, SV og gruppen som ikke stemte i 2013.

— Det overrasker egentlig ikke. Vi vet at mange velgere vaker mellom Ap og Høyre. Jeg tror mange er oppgitt over rot og krangel på den borgerlige siden og vil gi oss sjansen nå, sier Schjelderup.

Åsane-kvinner vil ha Ap

Bakgrunnstallene viser også at Ap er mer populært blant kvinner enn menn, mens Høyre har en omvendt kjønnsprofil. Jo eldre man er, jo større sjanse er det for at man oppgir Ap som favoritt.

Arna og Åsane er de beste Ap-bydelene, mens Høyre faktisk er størst i Bergen Vest. Tidligere Høyre-dominerte Fana og Ytrebygda er nå klart i favør av Ap, viser den geografiske fordelingen av respondentene.

Verken Schjelderup eller Smith-Sivertsen har noen gode forklaringer på bydelsforskjellene, og forsikrer at de satser like mye i alle bydelene.

Også for de andre partiene er det store bydelsforskjeller. SV og Rødt gjør det klart best i Bergenhus og Årstad, mens Frp nesten er utradert blant sentrumsbeboere. Frps beste bydeler er Bergen Vest, Arna og Åsane.

partimaling.jpg