Så glad ble Everest-klatreren da han landet på Flesland

Bare dager etter at han sto på toppen av verden, kom han hjem til Bergen.

  • Roy Ellingsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Dette er helt sinnssykt! Hadde jeg visst dette, skulle jeg ha barbert meg!

Slik reagerte Mats Steinsland da han så at store deler av treningsgjengen fra Fjellgeitene og Melkesyre var på plass for å ta imot ham på flyplassen.

Søndag sto han på verdens topp. Allerede torsdag var han tilbake i Bergen.

Alt du trenger å vite:

Les også

Lik BT på Facebook

Samboer Elisabeth sto klar, med struttende mage, og tårene kom. De to blir foreldre om noen uker. Paret fikk litt tid til hverandre først, før Everest-bestigeren gikk runden til alle kompisene som var møtt frem.

— Fantastisk, sier Elisabeth Kock. Hun har termin i begynnelsen av juni. Da starter et nytt kapittel for de to. Og at hun var med på planleggingen, var viktig for at Everest-turen ble gjennomført.

Lagtriumf

— Jeg har involvert henne mest mulig. Vi er et lag. Everest har vært en drøm for meg veldig lenge. Vi har snakket om det og hvordan det skulle gjøres, sier Steinsland.

SPENT: Med stor mage og stort flagg venter Elisabeth Kock på at samboeren skal komme hjem, bokstavelig talt fra toppen av verden. Foto: Roy Ellingsen

Torsdag morgen, mens han var på vei hjem, fikk han enda en gledelig beskjed.Fetteren Tommy Steinsland, som han driver Eventyrturer sammen med, har også nådd toppen av Everest. Kompisen deres, Håkon Åsvang, nådde toppen sammen med Mats søndag.

— Det gjør at jeg kan slappe mer av. Det er stort at han også klarte det i dag. Det har vært et felles mål, dette, sier Mats.

Kan være første bergenser:

Les også

Mats nådde toppen av Mount Everest

Løp fra sherpaen

Hans egen toppdag har han sterke minner fra.

— Jeg hadde en utrolig god dag, og følte meg våken hele tiden. Jeg var først i gruppen og var alene på toppen en stund. Da var det vanskelig å holde tårene borte, sier Mats Steinsland.

ENDELIG: Hun har ventet lenge, men nå er han der. For faren var ikke over da Mats sto på toppen søndag. - De fleste ulykkene skjer på veien ned, sier Mats Steinsland, trygt plassert på bakken på Flesland. Foto: Roy Ellingsen

Så ivrig ble han, at han løp fra sherpaen som fulgte ham.— Jeg fikk en skjennepreken for det, men da jeg gikk over ryggen fra South Summit, skjønte jeg at jeg ville klare det. Det siste stykket løp jeg opp, sier han.

Hva nå da, for en eventyrer som allerede har den største toppen i beltet?

— Det er mye snakk om The Seven Summits (den høyeste toppen på syv kontinenter, journ. anm.), men jeg vet ikke. Det er noe vi må snakke om, for det skjer mye viktigere fremover, med bolle i ovnen og greier. Det er ikke mange nordmenn som har vært på alle syv. I tillegg er det noen 8000-meterstopper det ikke har vært nordmenn på. Vi får se, sier han.

Klatret Everest to ganger:

Les også

Klatrar frå Nordhordland omkom på 3000 meters høgde

Rørende

VELKOMMEN: Dette synet ventet Mats Steinsland på Flesland. Foto: Roy Ellingsen

Mottakelsen på Flesland, med vannportal fra brannvesenet og stort fremmøte av kamerater var mer enn han hadde turt å håpe på.— Jeg håpte bare at jeg ikke skulle begynne å grine. Det var utrolig rørende. Da jeg kom ned, så jeg at mange hadde fulgt med trackingen på GPS-en jeg hadde med meg, så jeg skjønte at det ikke bare er jeg som synes dette er gøy.

Som å klatre Everest åtte ganger:

Nå venter litt konsentrert samvær med Elisabeth, som han sist så 15. april.

Og det blir mer jubel når Tommy kommer hjem!

STORSKJERM: Dette bildet dominerte på storskjermen på Flesland torsdag. Foto: Roy Ellingsen

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Filmet skredet på Mount Everest

  2. Himalaya lavere av jordskjelvet

  3. Eventyrer skal rydde sjøbunnen for søppel

  4. Litteratur i tynn luft

BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.