Dette er reglene som gjelder i Bergen fra mandag

Byrådet fjerner de lokale tiltakene i Bergen. Men skoler og barnehager vil fortsatt ha strengere tiltak i Bergen enn de fleste andre steder.

Munnbindplikt er blant de lokale forskriftene som forsvinner. Men fortsatt er det anbefalt å bruke munnbind i enkelte situasjoner. Her er byrådsleder Roger Valhammer, kommuneoverlege Trond Egil Hansen og helsebyråd Beate Husa.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Etter lave smittetall opphever byrådet fra mandag den lokale smittevernforskriften som har gjeldt i Bergen. Det betyr at det ikke lenger er egne, lokale krav for hvor mange personer du kan ha på besøk eller et eget «bergensk» munnbindkrav.

– Forskriften går ut søndag, og smittetallene gir ikke grunnlag for at vi skal forlenge den, sier smittevernoverlege Egil Bovim.

Dermed er det altså de nasjonale reglene for gjenåpningens trinn to som gjelder. De ble innført av regjeringen forrige uke.

Men det finnes et område der Bergen vil forbli strengere enn de nasjonale reglene:

1

Barnehager, skoler og SFO

Skoler og barnehager i Bergen forblir på gult nivå.

Den nasjonale føringen om gult nivå i skoler og barnehager er opphevet. Men i Bergen vil skolene forbli på gult nivå til sommerferien, bestemte kommunen fredag.

– Det er kommunene lokalt som avgjør om enkelte skoler skal ha et annet tiltaksnivå. Vi har gjort en konkret vurdering her i Bergen, og konkluderte med at vi i utgangspunktet vil fortsette med gult nivå i skolene, slik vi har hatt lenge nå, sier smittevernoverlege Egil Bovim.

Dermed blir det ingen endringer for skole- og barnehagebarn. Ved grønt nivå ville de blant annet kunnet gått tilbake til gammel klasseromsorganisering.

– Vi er fortsatt høyt på risikonivå 2, og dermed mener vi det er best å fortsette på samme nivå i skolene, sier Bovim.

2

Sosial kontakt

Mange studenter har møttes på kafé for å unngå å samles hjemme under pandemien, slik som Eira Bratteteig (21) og Vilde Alvar (21).

De nasjonale retningslinjene åpner for at man kan ha besøk av ti gjester hjemme. Man bør fortsatt følge rådene om én meters avstand.

Det er fortsatt en generell oppfordring at man heller bør møte andre utendørs.

Det er tidligere åpnet opp for lettelser for dem som faller inn under begrepet «beskyttet». Dette er personer som er vaksinert eller har hatt korona i løpet av de siste seks månedene. Man regnes som vaksinert når det er gått mellom 3 og 15 uker fra første dose.

3

Universiteter, høyskoler og fagskoler

På trinn to blir det mer fysisk undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler.

Det åpnes for økt fysisk undervisning, der det er mulig. Samtidig vil det bli økt bruk av testing og registrering av hvem som er til stede.

Et tiltak er registrering av seteplassering, for å lette smittesporing.

FHI og Helsedirektoratet påpeker at vaksinasjonsdekning blant studenter vil gjøre det mulig å åpne, slik at elever og studenter kan få en mer normal hverdag.

4

Serveringssteder

Man trenger ikke lenger å bestille mat på utesteder.

Åpningstidene for serveringssteder er utvidet. Skjenkestopp vil bli fra klokken 24.

Det er ikke lenger være krav om matservering på utesteder.

Serveringsstedene skal fortsatt registrere gjester og ha et redusert antall i sine lokaler. Det er fortsatt krav om avstand mellom gjester, både innendørs og utendørs.

5

Private arrangementer

Det åpnes for at man kan være inntil 20 personer på private arrangement.

De nasjonale reglene åpner for at man kan være inntil 20 personer til stede på private arrangementer på offentlig sted eller i leide lokaler.

Dette inkluderer for eksempel bryllup og bursdagsfeiring i leide lokaler.

På private arrangement utendørs, på offentlig sted, kan man være inntil 30 personer.

6

Offentlige arrangementer

Det åpnes for enda flere publikummere og deltakere på offentlige arrangementer.

Maks 50 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 100 personer på arrangement som samler deltakere under 20 år fra samme kommune.

Inntil 200 på innendørs arrangement hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.

Anbefalingen er å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Utendørs gjelder samme antallsbegrensning som i forrige trinn. Inntil 200 personer på arrangementer, men inntil tre kohorter på 200 personer hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene.

7

Idrett og fritidsaktiviteter

Nå blir det lov for noen lag å spille kamper på tvers av kommunegrenser.

Ved innendørs trening i breddeidretten og andre kultur- og fritidsaktiviteter kan gruppestørrelsen nå økes fra 10 til 20 personer for alle aldersgrupper.

Ved utendørs aktiviteter kan gruppestørrelsen økes fra 20 til 30 personer.

Barn og unge som bor i én kommune, men trener eller øver med en forening eller klubb for eksempel i nabokommunen, kan også delta på arrangementer der.

Lag i barne- og ungdomsidretten som ikke kan konkurrere innad i kommunen, kan nå reise til nabokommunene for å konkurrere, så lenge det er cirka samme smittenivå.

8

Toppidrett

Toppidretten kan spille treningskamper. Bildet er fra i fjor, da Sandviken slo Vålerenga på Stemmemyren.

Toppidrettsutøvere kan trene som normalt, både utendørs og innendørs.

Det åpnes for treningskamper i alle lag i serier i toppidretten, herunder 2. divisjon for herrer i fotball.

Det åpnes også for seriekamper tre uker etter innføring av trinn 2 dersom erfaringene fra treningskampene og smittesituasjonen tilsier det.

9

Munnbind

Det er ikke lenger plikt til å gå med munnbind, unntatt når man skal i karantene, men det anbefales i mange situasjoner.

I den lokale forskriften var det «plikt til å bruke munnbind når det er fare for at én meters avstand ikke kan overholdes». Det gjelder ikke lenger.

Derimot finnes det nasjonale påbud og anbefalinger om bruk av munnbind som gjelder. Kort sagt må du bruke munnbind i situasjoner der du skal være i karantene eller har symptomer, og må bevege seg ut i offentligheten.

Dessuten er det fortsatt mange butikker, kollektivselskap, frisører og lignende som ber sine kunder bruke munnbind, så det kan uansett være lurt å ha med og bruke munnbind i slike situasjoner.

– Hvis du kan smitte andre, skal du fortsatt ha munnbind, sier smittevernoverlege Egil Bovim.

Publisert: