Her får Margrethe et gratis stikk

Da vaksinen mot hjernehinnebetennelse ble gratis, eksploderte interessen. I Bergen blir det satt dobbelt så mange sprøyter som i fjor.

Publisert:

SPRØYTESKREKK: Margrethe Lampe demper skrekken med ene hånden, idet hun kjenner at helsesykepleier Marit Stene stikker inn nålen. Foto: Tor Høvik

– Er du frisk? spør helsesykepleier Marit Stene.

Ja, nikker Margrethe Lampe tappert mens helsesykepleieren vasker hennes venstre overarm.

Når sprøyten kommer frem legger hun hånden over munnen, som for å dempe jamringen som trenger seg på.

Stene stikker raskt og tømmer sprøyten for en dose helt gratis vaksine mot meningitt, som ofte blir kalt smittsom hjernehinnebetennelse.

– Det var ikke så veldig vondt, sier Lampe etterpå.

Tydelig lettet.

Margrethe Lampe går i første klasse på Sandsli videregående der rundt 200 elever ble vaksinert tirsdag.

Les også

Ny studie: Svensk snus ikke farlig for hjertet

Vaksine-maraton

Årets runde med vaksinering på videregående skoler i Hordaland er litt av en maraton for helsesøstrene – eller helsesykepleierne, som de kaller seg nå. Tilbudet om gratis meningittvaksine har gitt tilnærmet full oppslutning om vaksineringen.

KLARGJØRING: Den mest tidkrevende del av jobben er å trekke vaksinene opp i sprøytene. Helsesykepleierne Inger Lise Ringheim og Anita Pedersen har tatt turen til Sandsli for å assistere Marit Stene (til venstre). Foto: Tor Høvik

På skolene i Bergen vil det de neste ukene bli satt mer enn dobbelt så mange meningittvaksiner, sammenliknet med i fjor.

I 2018, da vaksinen kostet 410 kroner, ble det i Bergen bestilt 1929 vaksiner. I år med tilbud om gratisvaksine, er det kommet inn 4089 bestillinger.

– Alt tyder på at vaksinetilbudet er like godt mottatt i resten av fylket, sier fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap).

Fylket tar regningen

Forslaget om gratisvaksine var det hun som lanserte og fikk gjennom i koalisjonen.

TØFFE GUTTER: Verken Thomas Viseth eller Andreas Skogly klager når de blir stukket av Inger Lise Ringheim og Anita Pedersen. Foto: Tor Høvik

I årets budsjett er det satt av fire millioner kroner til meningitt-vaksiner. Vaksineringen gjøres i nært samarbeid med kommunene, men det er fylkeskommunen som tar hele regningen.

– Blir dette et engangsløft?

– Nei, intensjonen er å fortsette med førsteklassingene de kommende årene. I år går tilbudet ut til alle videregående elever i hele fylket som ikke allerede er vaksinert.

– Min verste opplevelse

Hestetun forteller at inspirasjonskilden var Bodø kommune, som i 2017 spanderte vaksiner på hele russekullet, etter at en elev ble smittet året før.

BARE SPRØYT: Sprøytene ligger klar, og på bordet henger en lang rad med bomullsdotter som skal teipes fast på overarmene. Foto: Tor Høvik

– Min verste opplevelse som fylkesordfører var natten en av våre elever ble så stygt skadet i russebussulykken i Arnanipatunnelen. Da tenkte jeg at vi må gjøre alt som står i vår makt for å få russen vår gjennom feiringen på skapelig vis. Så fikk jeg høre om gratisvaksinen i Bodø.

To til fem i året

Smittsom hjernehinnebetennelse er en lumsk sykdom som særlig rammer tenåringer og småbarn. I fem prosent av tilfellene er sykdommen dødelig, ifølge Folkehelseinstituttet.

I Norge er sykdommen på retur. I 2009 ble det rapportert inn 13 tilfeller nasjonalt i aldersgruppen 15 til 19 år. Året etter 17. Siden er forekomsten redusert og har de siste fem årene ligget fra to til fem tilfeller årlig i denne aldersgruppen.

I 2017 var cirka 40 prosent av russekullet i Norge vaksinert.

MASSEVAKSINERING: Mariell Hansen Bjelland har fått sitt stikk, mens Cecilie Barron Nilsen blir klargjort av helsesykepleier Inger Lise Ringheim. Foto: Tor Høvik

På Sandsli videregående er de i hvert fall godt beskyttet nå.

– Det var ikke noe særlig vondt, men jeg må innrømme at jeg kvidde meg, sier Celine Barron Nilsen, som sammen med resten av klassen sitter benket i aulaen de obligatoriske 20 minuttene etter vaksinering.

– Da de leste opp mulige bivirkninger, kjente jeg hjertet begynte å slå veldig hardt. Så var det jo bare et lite stikk.

Publisert: