Kollisjonen i Bjørnefjorden: Her er Kystvaktens bilder fra ulykken

Mannskapet på MS «Rygerfonn» fikk tilbud om å bli skiftet ut etter kollisjonen med en fritidsbåt i går kveld.

Publisert Publisert

KNUST BÅT: Styrker fra Kystvakten kom til stedet og fikk tatt hånd om den knuste båten. Foto: KV BERGEN

  1. Leserne mener

Mandag morgen opplyser Haukeland sykehus i en pressemelding at den 17 år gamle mannen bare er lettere skadet etter ulykken.

– Vi er veldig glade for å høre at det har gått bra med mannen, sier administrerende direktør Lars A. Rødne i Rødne Fjord Cruise.

– «Shaky» etter kollisjonen

Om sitt eget mannskap sier han at de har hatt en tøff kveld og natt.

– Ulykken var en tøff påkjenning, men mannskapet er på jobb igjen i dag. De var ganske «shaky» etter kollisjonen, sier Rødne.

Ifølge forklaringen direktøren har fått fra sin kaptein, så skal «Rygerfonn» ha holdt vel 30 knop ut fra havnen i Os da mannskapet på broen ble observant på den åpne lettbåten.

Prøvde å varsle med tuting

– Bjørnefjorden er veldig bred, men det er ofte mye trafikk langs ruten vår. Det er store båter og fritidsbåter, noen ligger og fisker, andre er på vei på kryss og tvers av fjorden.

Rødne sier at mannskapet tidlig oppdaget den rundt 20 fots store lettbåten som kom inn fra babord side.

– «Rygerfonn» prøvde med tuting å varsle båten som var på kollisjonskurs, men slik jeg har fått forklart situasjonen overholdt ikke lettbåten vikeplikten sin. Da båtene var så tett på enannen at det var fare på ferde, slo «Rygerfonn» motoren i revers og bremset ned alt den kunne, sier Rødne.

ULYKKESBÅT: Her blir ulykkesbåten heist om bord i KV «Bergen» Foto: KV BERGEN

17-åringen la på svøm

Ifølge mannskapet på «Rygerfonn» havnet 17-åringen i lettbåten i sjøen etter kollisjonen. Han skal ved egen hjelp ha svømt bort til hurtigbåten og klatret opp en leider.

Hovedredningssentralen ble varslet om sammenstøtet klokken 19.58. Det var bare vrakrester igjen av lettbåten etter kollisjonen, mens det på «Rygerfonn» var noen skrammer på babord side.

Legevaktsjef i Os, Jonas Nordvik Dale, opplyste søndag kveld at den skadede ble fraktet til traumemottaket på Haukeland.

KOLLIDERTE: Her ligger MS «Rygerfonn» i Bjørnefjorden etter ulykken. Foto: KV BERGEN

Skal foreta formelle avhør

Straffesaksansvarlig ved Os og Austevoll lensmannskontor, Audun Hadler- OIsen, sier at man har snakket med kapteinen på «Rygerfonn» og 17-åringen som var i lettbåten.

– Vi har imidlertid ikke gjennomført noen formelt avhør av partene, så vi kan foreløpig ikke gå nærmere inn på hendelsesforløpet.

Hadler-Olsen sier at det ikke blir noe avhør i løpet av dagen, men at det vil skje i nærmeste fremtid.

– Vi vet ikke stort mer enn at det har vært god fart da båtene traff hverandre, sa operasjonsleder Geir Geitle til BT søndag kveld.

I RUTE IGJEN: MS «Rygerfonn» er tilbake i normal rute i dag etter kollisjonen i Bjørnefjorden søndag kveld. Foto: Christian Nicolaisen (arkiv)

Båteiers ansvar

Kommunikasjonsrådgiver Kari Stautland i Sjøfartsdirektoratet sier at båteier har ansvar for å levere en varslingsrapport innen 72 timer etter hendelsen.

– Ulykken som omfatter «Rygerfonn» ble meldt inn til vaktsentralen vår i går, og vi har bedt rederiet om å sende inn en varslingsrapport som beskriver hendelsen. Om ulykken skal følges opp ytterligere, vil vi vurdere når vi har mottatt rapporten.

Var tilfeldigvis i nærheten

Fungerende skipssjef Torgeir Standal om bord på KV «Bergen» sier at man tilfeldigvis var i nærheten da meldingen om kollisjonen kom over radio.

– Vi sendte først et sanitetslag om bord i «Rygerfonn». Deretter fikk vi fraktet den skadete mannen inn til Os sentrum der han ble tatt videre til Haukeland.

Standal sier kystvaktskipet hadde 19 mann om bord og at alle var i sving med operasjonen på et eller annet vis.

– Båten var fullstendig knust. Vi samlet opp vrakrestene og fikk heist vraket om bord med vinsj, sier Standal.

Publisert