Skivebakken er brattest i Bergen

Publisert Publisert

FAGERBRATTEST: Fagerbakken er sammen med Nygårdslien de bratteste bakkene dersom en måler gjennomsnittet av den totale lengden. De må likevel se seg slått av Skivebakken, som i deler av bakken har den bratteste strekningen av alle.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ

BRATT, BRATTERE, BRATTEST: Skivebakken er den bratteste bakken i Bergen. Vigdis Stigen bor i nummer 34. Hun har aldri vurdert å flytte herfra, mens sønnen Stian Hamre innrømmer at han godt kunne bodd et sted hvor det er litt flatere. Katten Pjusken ser ikke ut til å bry seg stort om oppstusset.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ

 • Det er alltid gøy å se på gamle damer som skal ned bakken på vinteren, spøker Vigdis Stigen. Hun bor i nummer 34 i Bergens bratteste bakke.

GURO ISTAD — Det er ikke noe å holde seg i her, så de går på ræv, fortsetter Vigdis. Hun spøker, men for de gamle er nok dette ramme alvor. Deler av Skivebakken er det bratteste henget en kan oppspore i Bergen, med 24 prosent stigning.

— Det er ikke alltid de strør så godt her, skyter sønnen Stian Hamre inn.

— Så det blir glatt her på vinteren?

— Ja, det kan du bare regne med, sier Vigdis og smiler lurt.

- Flytter aldri!

I forrige uke var Bergens Tidende ute på tokt for å finne byens bratteste bakker. Deretter inviterte vi leserne til å komme med forslag.

Overingeniør Endre Leivestad i Bergen kommune har på grunnlag av de innkomne forslagene foretatt en beregning av hvilken bakke som er den bratteste.

Når BT ringer på den blå døren i Skivebakken 34 og bringer budskapet om at gaten deres er målt til å være den bratteste i Bergen, er kun Stian hjemme. Men han ringer kjapt sin mor, som tar en ekstra løpetur opp bakken for anledningen.

— Det ante meg, sier Vigdis når hun hører hvilket ærend vi har.

— Jeg er helt utslitt av å gå opp her nå, selv om jeg burde ha god trening.

Vigdis har nemlig bodd her siden 1989. Samboeren hennes kjøpte huset allerede på midten av 70-tallet.

— Har det vært stunder da du med bæreposene i hendene har tenkt «nei, nå orker jeg ikke mer.

— Jeg flytter»?

– Den er tung nok. Det hadde vært greit å bo et sted hvor det er flatt, innrømmer Stian. Men hans mor deler ikke sønnens mening.

— Nei, aldri. Jeg har lange armer. Jeg flytter ikke herfra før jeg er nødt, sverger Vigdis.

Til det er det for flott her.

— Det er akkurat passe langt til Torgallmenningen, det er flott utsikt, stille og rolig og ingen trafikk. Vi hører ikke biler. Vi har fuglesang midt i byen. Også har vi lure små hager bak husene som ingen ser.

Dessuten får hun sterke lårmuskler.

— Vi blir spreke av å bo her, ja. Besøkende er nok ikke like begeistret for den bratte bakken.

— De bruker fem minutter før de klarer å snakke. De konsentrerer seg om å puste, flirer Vigdis. Basert på bratteste del Bergens Tidende presiserer at målingene er basert på gjennomsnittet i det bratteste henget i hver bakke som er vurdert. Bergen kommune har sett på de bratteste strekningene i de aktuelle bakkene.

Skivebakken har en stigning på 24 prosent på det bratteste, det vil si 13 grader. Til sammenlikning har Fløibanen en stigning på 43 prosent, altså 23 grader.

Skivebakken er totalt 237 meter. Den bratteste strekningen, som gjør at den stikker av med «seieren», er 68 meter.

Dersom en ser på bakkene i sin helhet, det vil si måler gjennomsnittsstigningen av den totale bakkelengden, er Fagerbakken med sine 377 meter og Nygårdslien på 264 meter, de bratteste i byen, begge med en stigning på 16 prosent.

Her er kandidatene:

Bergens Tidende og Bergen kommune har beregnet den bratteste bakken ut fra forslag som er kommet inn fra BT-leserne. Disse bakkene er vurdert (prosentstigning i bratteste strekning):

 • Skivebakken, 24 prosent
 • Vestre Torggaten, 22 prosent
 • Fagerbakken, 21 prosent
 • Torvedalsveien, 20 prosent
 • Nygårdslien, 18 prosent
 • Cort Piillsmauet, 18 prosent
 • Øvre Kaptein Amlands vei, 17 prosent
 • Stallkleiven, 14 prosent
 • Nubbebakken, 14 prosent
 • Kollåsen, 13 prosent
 • Alf Bondes vei, 12 prosent
 • Nattlandsfjellet, første del, 11 prosent

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

 2. – Eg hatar kattar

 3. Se Brann-Åsane direkte klokken 11.30

 4. Forelskede Romina ble 14 år. Så skar faren hodet av henne – for ærens skyld.

 5. Trafikkuhell ved Vestkanten

 6. – Derfor er det sunt å skifte mening