Tannpine endte i fengsel

Selv om du har vondt, kan du ikke knipe politifolk.

NEKTET Å FJERNE SEG: Mannen aksjonerte utenfor legevakten da han ikke fikk kjøpe medisiner på faktura. Dette bildet er fra 2011.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

En tidligere ustraffet mann fra Bergen må sone 15 dager bak murene etter at han knep en politistudent på innsiden av låret minst tre ganger.

Det har Bergen tingrett bestemt.

Mannen i slutten av 20-årene oppsøkte tannlegevakten i Bergen i august da han fikk infeksjon i en jeksel, noe som ifølge dommen medførte «betydelige smerter med redusert almentilstand og gapebesvær».

Sitt ned-aksjon

Han hadde ikke penger til medisiner, og ble henvist til legevakten som ligger i samme bygget. De pekte på apoteket. Dermed satte han seg utenfor og nektet å fjerne seg før han fikk hjelp.

To politifolk, som var på stedet i et annet ærend, prøvde å løse situasjonen. Den ene forklarte i retten at de prøvde å få kontakt, men oppfattet at tiltalte «spilte bevisstløs». Politiet ga ham da et klapp eller pirk mot høyre kjeve for å få en reaksjon.

Tiltalte reagerte med å legge seg ned på bakken og uttalte «dra til helvete» eller lignende. Han holdt seg for ansiktet og skal ha klaget over smerter.

I retten argumenterte forsvarer Eirik Nåmdal for at politiets handlemåte var uforholdsmessig. Det var ikke dommerne enig i.

Situasjonen tilspisset seg. Politiet prøvde å heise mannen opp, men han gjorde passiv motstand. Etter et nytt forsøk ble tiltalte lagt i bakken. Mens han lå i sideleie, knep han den ene politimannen i låret 3-4 ganger.

«Spesielle omstendigheter»

Forsvarer Nåmdal ba om frifinnelse, subsidiært behandling på mildeste måte. Istedet må tiltalte betale 2000 kroner i saksomkostninger og sone 15 dager i fengsel. Tre av dem er ferdigsonet.

Retten avviser at det forelå en nødrett, og at politiet ikke hadde rett til å bruke makt. I formildende retning legger dommerne noe vekt på at tiltalte var i en situasjon der han hadde smerter på grunn av tannpine og mente seg urettferdig behandlet.

«Vold mot offentlig tjenestemann er et forhold som etter klar rettspraksis skal medføre ubetinget fengselsstraff ... Dette gjelder også ved mindre grove overtredelser (...) og selv om tiltalte er tidligere ustraffet, heter det i dommen».

Eirik Nåmdal sier til bt.no at de har ikke tatt stilling til om dommen skal ankes, men at klienten er kjent med utfallet.

— Vi mener at det var litt spesielle omstendigheter, men jeg har ikke noen kommentarer utover det i saken, sier advokaten.

FORSVARER: Eirik Nåmdal mener at det var spesielle omstendigheter i saken. Her er han i retten under en sak i 2008.
Publisert