Selger skredutstyr som aldri før

På skibutikken Dropp har Per Erik Hansen én skredsekk igjen. — Men alt for få kan bruke utstyret, sier frikjører.

Publisert Publisert
  • Gerhard Flaaten
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi har solgt mye mer skredutstyr til nå i år enn vi gjorde i hele fjor, sier Per Erik Hansen.

Han er daglig leder på skibutikken Dropp i Bergen. Likevel er det ikke alle som prioriterer sikkerheten.

— Det er mange innom her som kjører skiutstyr for flere tusen, men som ikke tar seg råd til søkeutstyr. Jeg sier ofte til folk som vil kjøpe nye pudderski at de bør kjøpe seg en skredpakke isteden, sier Hansen.

Og det er det flere enn noensinne som gjør. Spesielt har salget av skredsekker tatt av.

Økt fokus på sikkerhet

— For ti år siden solgte vi kanskje en slik sekk i året. De siste to årene har salget tatt fullstendig av, og spesielt i år har det vært veldig stort fokus på dette. Det er mange tilbydere på markedet, men jeg vil tro det selges opp til 1500 av disse i år, sier Rune Kvalsnes.

Han er daglig leder i syv blåner, som er grossist og leverer skredutstyr til Dropp og andre norske sportsbutikker. Når det gjelder skredsøkere eksploderte salget for fem års tid siden, ifølge Kvalsnes.

— Jeg vil tro det selges omlag 10.000 av disse i året. Det har blitt en del av standardutrustningen, sier han.

Det er spesielt frikjørerne som investerer i sikkerhetsutstyret. Som BT skrev i går, er det mange av dem.

- Kan ikke bruke utstyret

Petter Bjarne Salen er utdannet skilærer, og har vært aktiv frikjører som konkurranseutøver i mer enn ti år. Han mener det er for lett for uerfarne å kjøre i krevende områder.

— Jeg har kjørt utenfor løypene hele mitt liv, og gått gradene. Med det utstyret vi hadde for ti år siden var det teknisk krevende å drive frikjøring. Men med det utstyret som finnes i dag trenger man verken erfaring eller god teknikk, sier han.

Han har også inntrykk av at folk også kjøper mer sikkerhetsutstyr nå enn før.

— Men det er alt for mange som ikke kan bruke det. De sjekker ikke batteriene i skredsøkeren og har ikke med seg spade og søkestang. Da klarer du ikke å grave noen frem fra et ras uansett, sier han.

- Skjønner ingen ting

Salen oppfordrer de som har skredutstyr til å trene hyppig med det. Han sier han flere ganger har blitt sjokkert over ting han har hørt i løypene.

— Jeg har hørt utsagn som at skredsøkeren begynner å pipe når man nærmer seg et skredfarlig område. Da har man ikke skjønt noen ting, sier han.

Hvis man har utløst et skred har man gjort en feil vurdering, mener Salen. Han understreker at tiden er knapp når noen blir tatt av skred, og at det er viktig aldri å legge ut på tur alene.

— Sjansen for å overleve synker betraktelig etter 15 minutter i snøen. Du har ikke tid til å vente på redningshelikopteret, du må grave opp kompisen din selv hvis du vil redde ham, sier han.

Ser bare skituppene

— Når folk kjøper ski og skiutstyr for 50.000 kroner bør de ihvertfall ta seg råd til skikkelig sikkerhetsutstyr, sier Mats Hjelle i ressursgruppen for skred i Norges røde kors' hjelpekors.

Han ber folk bruke sansene sine.

— Hovedessensen er at folk må åpne gluggene. Folk ser på skituppene sine i heise, de tar ikke inn signalene naturen gir oss. Hvis du leser om snøras i avisene, ser snøras i fjellsiden når du kjører til fjellet og det går små ras rundt deg, må du ta det inn over deg, sier han.

FORSIKRING: Per Erik Hansen, daglig leder på Dropp i Bergen, demonstrerer hvordan skredsekken og skredsøkeren fungerer. - Det hjelper ikke bare å kjøpe disse tingene, man må trene på å bruke dem også, sier han. Foto: ODD MEHUS

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. 50 måtte i karantene etter fest i Øygarden

  2. Busstreiken er over

  3. Gutten fortalte at han ikke hadde venner. I hallen møtte han dommeren.

  4. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

  5. Nye koronatester: De er lynraske, billige, enkle og effektive

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?