70 kr i gebyr for to gram ekstra
Torbjørn (57) trodde han hadde betalt for mye i porto, så fikk han straffegebyr i Posten.

Torbjørn Wilhelmsen (57) sendte nylig et brev til en bedrift på Fornebu ved Oslo. Som daglig leder i Wikos har han egen brevvekt på kontoret, og veide brevet til 99 gram. Med frankering som tilsier raskest levering er taksten for dette 17 kroner. Wilhelmsen hadde bare frimerker verdt 9,50 så han satte på to av dem, selv om han da frankerte brevet med to kroner for mye.
Noen dager seinere landet det et brev i postkassen til Wilhelmsen. Posten ville ha 70 kroner i gebyr for manglende porto. De hadde veid brevet til å være 102 gram — to gram over neste takstgrense.
Dette er et klassisk - om enn ikke så veldig stort - eksempel på skjevfordeling av makt
— Når Posten eller Bring ilegger straffegebyr for to grams overvekt synes jeg statsforetaket er rimelig firkantet. Slik er livets fortredeligheter og jeg betaler 70 kroner i gebyr for de to grammene min brevvekt på kontoret viste feil. Men jeg gjør det ikke med entusiasme, sier Wilhelmsen.
Får andres regninger
Han mener Posten har utviklet et svært komplisert portosystem.
— Det er både vekt, lengde, bredde og dybde som avgjør porto. I tillegg kan du velge mellom ulike hastigheter på forsendelsen.
Ikke nok med at han har egne krav å betale. Han forteller også at han gjentatte ganger har opplevd å få andre bedrifters krav dumpet i postkassen sin på jobb som daglig ledder i Bergen-Os bompengeselskap.
— De leser feil adressat og sender meg krav på straffeporto som ikke gjelder meg i det hele tatt. Når jeg ringer dem og gjør dem oppmerksomme på forholdet, får jeg først en beklagelse og siden en kreditnota. Hvor sender jeg faktura for tiden jeg bruker på å rette opp Postens feil?, spør Wilhelmsen.
— Dette er et klassisk - om enn ikke så veldig stort - eksempel på skjevfordeling av makt. Posten sender deg til inkasso om nødvendig hvis du gjør feil, men dersom Posten gjør feil, får du en gratis beklagelse. Jeg får gå til Justervesenet med brevvekten eller kjøpe en ny, det er ikke annet å gjøre, sier han.
Hyppigere kontroll
Informasjonssjef Pål Jakobsen i Posten Norge sier det er vanskelig å si hva som har skjedd i akkurat dette tilfellet.
— Det er klart det kan hende at noen brev i den store mengden kan bli feilsendt, selv om det ikke skal skje. Da må vedkommende som har fått feil brev ta kontakt med Postens kundeservice så vi får ryddet opp.
Videre forteller Jakobsen at stikkontrollene av frankering av post har blitt hyppigere de siste par årene.
— Vi har skjerpet inn portokontrollen fordi Posten hvert år taper titalls millioner kroner i inntekter på nasjonal post som er feilfrankert.
— Jeg tror ikke folk svindler bevisst, men man putter gjerne på ni kroner i stedet for 9,50, eller veier posten litt feil. Vi er nødt til å ha stikkontroller på porto for å trygge våre inntekter, sier han.
- Det som på trikken
Dersom noen leverer post i butikk eller på et postkontor er det Postens ansvar å sette på riktig frimerke. Ellers er det sender som selv må ta ansvar for å finne ut hvor høy portoen på posten de sender er.
— Det er et gjensidig tillitsforhold, akkurat som på t-bane eller trikk. Du som kunde må sørge for å betale riktig billett. Blir du tatt i å dra en stasjon for langt må du betale høye gebyrer. Dette er ikke ulikt, forklarer Jakobsen.
Som bedrift er sjansene større for å få et portogebyr fra Posten.
— Vi forventer at man har mer kontroll på porto hos bedrifter enn privatpersoner. De sender mer. Gjelder det privatpersoner ser vi ofte mer gjennom fingrene. Det normale er at vi sender ut et brev med en giro hvor beløpet står som null kroner. Vi sender det for å gjøre folk oppmerksomme på at det er viktig å betale riktig porto, forteller Jakobsen.
Vi sender halvparten så mye
Det gjøres om lag to millioner sendinger i løpet av ett år. Selv om det kan høres mye ut sender folk generelt færre brev nå enn før.
— Vi beregner en halvering av brevvolumet fra 2008 til 2018. Det er dramatiske endringer som skjer. Dette gjør det ekstra viktig for posten å sikre sine inntekter, sier Jakobsen og oppfordrer:
— Vær nøye med riktig porto! Er du i tvil, sjekk posten.no eller spør på nærmeste postkontor eller post i butikk. Det går også an å sette på et ekstra frimerke for sikkerhets skyld.
Samtidig forteller han at folk generelt har blitt flinkere til å frankere riktig.
— Det virker som om folk er mer oppmerksom på å frankere med riktig porto. Ingenting gleder oss mer enn at vi sender ut færre portokrav.