— I dag skal vi sminke oss for å føle oss bedre, sier Linn-Hege Andreassen.

Hun er profesjonell sminkør og veileder på sminkekurset som skal hjelpe kvinner i kreftbehandling til å sminke seg til et friskere utseende.

Stemningen på Kreftavdelingens «Pusterom» er rolig og konsentrert da damene fjerner sminken de allerede har på seg, og renser huden før sminkeseansen kan starte.

— Mange opplever å føle seg mindre feminine når de behandles for kreft. Plutselig mister de både identitet og utseende, og kjenner seg ikke igjen i speilet, sier sminkekonsulent Nina Therese Hamre.

Utseendet endres

Flere av kvinnene på kurset har opplevd at utseendet har gjennomgått dramatiske endringer. Noen har mistet både vipper, bryn og hår etter behandling med cellegift.

Linn-Hege Andreassen har kurset i flere år, og vet godt hvor traumatisk det kan være for pasientene å oppleve at utseendet endres.

FÅR BRYNENE TILBAKE: Sandra Ystebø får hjelp til å tegne på bryn.
NY «LOOK»: Kathrine Aasebø avslutter sminkeseansen med et strøk med maskara.
FRISKE KINN: Marjut Leikman får farge i kinnene med litt rouge.

— Under behandling kan ansiktet se veldig annerledes ut, men det går an å lære seg enkle knep som kan hjelpe dem til å se friskere ut slik at de kan føle seg bedre i hverdagen. Poenget med sminke er å se fine ut, derfor dekker vi det vi er misfornøyde med og fremhever det vi liker, sier hun.

Populært tilbud

Kurset er et samarbeid mellom Kreftsenter for opplæring og rehabilitering og organisasjonen «Look good feel better». De stiller med et utvalg kosmetiske produkter som deltakerne får med seg hjem, og profesjonelle konsulenter som skal stå for undervisning og veiledning. Kurset er populært, og ventelisten lang.

— Vi skulle ønske at vi hadde kapasitet til å ta inn flere, men vi har bare plass til 60 stykker i året, sier opplæringskonsulent i Helse Bergen, Ingrid Bernath.

I år arrangeres det totalt fem kurs, og det er kun 60 kvinner som får delta.

Bernath mener at det har en positiv innvirkning på pasientene som er under behandling.

— Det gir dem noe annet å tenke på enn sykdom, sier hun.

Noe positivt i hverdagen

— Et godt tips til å se mer våken og opplagt ut er å legge litt concealer eller lys øyenskygge i øyekroken, sier Hamre til damene. De er ferdig sminket, og er fornøyde når de forlater lokalene med sin nye «look».

Kathrine Aasebø studerer sitt nysminkede ansikt i speilet, og er glad for at hun ble med på kurset.

— Det har vært veldig kjekt, og gitt meg noe positivt å tenke på i hverdagen. Nå skal jeg hjem å øve litt, sier Aasebø.

Jukselappen med instruksjoner for hvordan hun skal sminke hud, øyne, bryn og lepper putter hun ned i vesken.

— Denne skal henges opp på badet hjemme, sier hun og smiler.