Hadde over 200 spraybokser

Midt på natten ble mannen i 20-årene avslørt på tagge-tokt i Marken. Politiet sjekker ham nå opp mot taggingen av Bybanen og Fløibanen tidligere i år.

Publisert Publisert

SPRAYET LØS: Mannen i midten av 20-årene er siktet for tilgrising ved syv ulike adresser i Marken. Her er noen av taggene som «pryder» Marken for øyeblikket, de fleste av dem laget av siktede. Foto: ØRJAN TORHEIM. MONTASJE: BJØRN ERIK LARSEN

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det var klokken 03.25 natt til onsdag at en vekter oppdaget en kar i full gang med å tagge Rema 1000-butikken i Marken i Bergen.

AVSLØRT HER: Rema-butikken i Marken. Foto: ØRJAN TORHEIM

I nattemørket stakk mannen midt i 20-årene fra stedet, men vekteren la seg på hjul på sykkel.

— I et samarbeid mellom vekteren og politiet ble mannen stoppet i nærheten, sier politiadvokat Arne Fjellstad i Hordaland politidistrikt.

— Dette er tilgrising av offentlig eiendom, det er på langt nær pent - og forferdelig irriterende for dem som blir utsatt for det. Vi kaller det konsekvent skadeverk eller tilgrising, sier politiadvokaten.

Tas sjelden

Det er relativt sjelden kost for politiet at de tar taggere på fersken. Senest i juni jaktet tre politipatruljer samt politihund på to mistenkte taggere i Bergen, uten å lykkes.

Taggeren i Marken er nå siktet for å ha griset til ved syv ulike adresser i Marken natt til onsdag - langs hele strekningen mellom Rema- og Rimi-butikkene i Gågaten.

Samtidig jobber politiet med å sjekke om han kan knyttes til andre taggesaker i Bergen - blant annet de mye omtalte taggingene av Fløibanen og Bybanen tidligere i år. Blant annet ser politiet på om signaturene fra Marken er de samme som i tidligere saker.

— Det er ikke usannsynlig at vi vil foreholde ham andre taggesaker fra den senere tid, sier Fjellstad.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Ifølge politiet brukte taggeren en såkalt crew-signatur under sitt tokt i Marken: «BA» og «BALMK». Også ved tilgrisingen av Bybanen i juni i år ble signaturen «BA» brukt.

— De har en gruppesignatur, disse taggerne. Det betyr at det ikke nødvendigvis er én person som har gjort all tagging med samme gruppesignatur.

«BA» skal angivelig være en forkortelse for «Bad Attitude».

- Hele byen nedtagget

Etterforsker Steinar Jørgensen ved tyveri- og brannavsnittet sier det er mye som må undersøkes.

— Det er naturlig å se om det er koblinger til for eksempel tilgrisingen av Fløibanen og Bybanen. Hele byen er jo nedtagget, sier Jørgensen.

Etter at taggeren i Marken var tatt, ransaket politiet hjemme hos mannen. Der gjorde de storbeslag av spraybokser, nok til å fylle to store søppelsekker.

— Det ble funnet over 200 spraybokser. I tillegg fant vi en del bilder av taggete objekter. Ting tyder på at denne mannen er aktiv i et skadevolder-/taggemiljø, sier Fjellstad.

Taggeren ble satt i politiarresten en kort stund mens politiet ransaket, men ble så sluppet fri. Han var til avhør hos politiet fredag.

— Han er vist elleve bilder med ulike tagger fra Marken, og har erkjent ni av dem, sier etterforsker Steinar Jørgensen etter avhøret fredag.

Hele byen er jo nedtagget

Etterforsker Steinar Jørgensen

— Når det gjelder andre forhold, sier siktede at han ikke kjenner til dem. Vi får gå gjennom materialet vårt og se hva vi eventuelt kan knytte ham til, sier etterforskeren.

Fikk taggebot i fjor

Mannen som ble tatt i Marken, er ikke et ubeskrevet taggeblad for politiet.

bt.no får opplyst at mannen vedtok et forelegg for skadeverk etter tagging han gjorde i oktober i fjor.

Hvilken straff siktede kan vente seg etter Marken-raidet, er uvisst.

I april 2005 ble en 23 år gammel bergenser dømt til ni måneders fengsel og 15.000 kroner i bot for tilgrising av i alt 16 vegger.

— Dommen er viktig fordi den signaliserer at samfunnet ikke aksepterer tagging. Vi håper den vil få en allmennpreventiv effekt, sa politiadvokat Asbjørn Onarheim den gangen.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Hva synes du om tagging og graffiti? Si din mening i feltet under!

Publisert

SJELDEN: Det er langt mellom sakene der taggere tas på fersken. Her er leder for tyveri- og brannavsnittet i bergenspolitiet, Leif Havre, med beslaget som ble gjort hjemme hos taggeren fra Marken. Foto: ØRJAN TORHEIM