Blåste ut mot Frp-ledelsen

Siv Jensen og Frp-ledelsen fikk kjeft under gruppemøtet på Stortinget.

KRITIKK: Siv Jensen og Frp-ledelsen fikk kjeft under gruppemøtet på Stortinget. FOTO: Scanpix

NTB

— De ga ærlig uttrykk for hva de har følt den siste uken, sa Jensen etter gruppemøtet.

Frp-lederen var omringet av et stort pressekorps som ville vite hva slags følger den gryende selvkritikken i partiledelsen vil få.

-Vi skal ha en gjennomgang av våre regler og rutiner. Sånne saker er vanskelige, man gjør feil og man må lære av dem for framtiden, lød svaret fra Jensen.

Selv er hun ikke lenger like sikker på at hun har gjort alt rett.

-I etterpåklokskapens lys kan jeg ikke være sikker på det. Det ligger jeg og tenker på hver eneste kveld, sier Jensen.

Hun understreker at hun ikke har kommet med usannheter, men erkjenner samtidig at hun «antakelig burde ha vært tettere på» Birkedal-saken.

Les også

- Velgere ser bort fra enkeltsaker

Kritikk

Stortingsrepresentant Laila M. Reiertsen er blant dem som har kritisert partiledelsens håndtering av anklagene mot Trond Birkedal. Hun er fra Os i Hordaland, og trekker paralleller til Søviknes-saken for ti år siden.

— For meg ble dette som å oppleve den saken på nytt. Den gang kom ikke alt fram, og derfor trodde jeg at nå ville alt bli gjort riktig. Så kom dette som en bumerang rett tilbake i fleisen på meg, sier hun til Dagbladet.

Reiertsen sier hun har gitt Siv Jensen klar beskjed om at partiledelsen må utvise ærlighet og ydmykhet. Stortingsrepresentanten er ikke alene om å ha fremmet kritikk mot partiledelsen i Birkedal-saken.

Frp-veteran Per Ove Width har sagt at både Jensen og generalsekretær Geir Mo bør vurdere stillingen sin, mens stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen har beskrevet partiledelsens behandling av saken som pinlig.

Også eksperter og kommentatorer har vært kritiske. Førsteamanuensis Peggy Brønn ved BI mener Frp-ledelsens pressemøte i Stortinget på torsdag var en komplett katastrofe.

-Først kom Jensen med en upassende fleip om krigen i Libya, så angrep hun pressen og skjøv skylden over på journalistene. Hun virket rasende og framsto som helt ute av kontroll, sa Brønn til NTB i forrige uke.

Les også

Fikk vite om sex-påstander i 2009

Bør gå

En tredel av Fremskrittspartiets velgere mener generalsekretærer Geir Mo bør gå av, viser en meningsmåling som InFact har utført for VG. Under 2 prosent sier det samme om Siv Jensen.

Selv avfeide Jensen alt snakk om personer da hun meget motvillig besvarte spørsmålet om Mos tillit i partiet er svekket.

— Jeg kommer ikke til å drive personalpolitikk i mediene. Frp er en stor arbeidsgiver, og jeg tror alle forstår at man ikke behandler ansatte for åpen mikrofon.

Jensen viste til at det interne regelverket er fulgt i Birkedal-saken, og at regelverket må endres dersom man kommer til at saken er blitt håndtert feil.

Hun hevder det var Mo som snakket med Birkedal og FpU som sto for dialogen med 15-åringen som mener seg utsatt for overgrep. Selv skal hun bare ha blitt orientert underveis.

Trond Birkedal (31) har trukket seg fra alle verv etter at saken mot ham ble kjent i mediene. Den tidligere FpU-toppen var inntil i forrige uke partiets ordførerkandidat i Stavanger. Nå er han blant annet siktet for seksuell omgang med barn under 16 år.