Slik blir budsjettet for Bergen

Ingen grunn for byrådet å sprette champagnen for budsjettet fra partifellene deres i Oslo.

Publisert Publisert

_HSN4780.jpg Foto: Helge Sunde (arkiv)

«Verken himmel eller helvete». Slik beskriver kilder fra sentralmakten selv statsbudsjettet for Bergen sin del.

Veksten for kommune-Norge ligger på nivå med snittveksten kommunene har opplevd under den rødgrønne regneringen de siste årene.

Les også

Følg budsjettet direkte

De samlede inntektene økes med 6,2 milliarder kroner. Dette er faktisk mer enn én milliard mer enn hva regjeringen varslet i sitt mest optimistiske anslag tidligere i vår.

Mest kompensasjon

Men det er ikke bare økt velvilje for kommunene som er årsaken. Økningen er blant annet en kompensasjon for de tapte skatteinntektene som kommunene har opplevd.

Dermed kommer ikke Bergen bedre ut av det med den nye regjeringen. Høyre/Frp-regjeringen har varslet en ny storbypolitikk, men den lar vente på seg.

Les også

Gullkysten vinner, Bergen taper

Dem som kommer best ut av regjeringens budsjettforslag med ekstra tilskudd er de såkalte «vekstkommunene»..Veksttilskudd går til kommuner med sterk befolkningsvekst, som har ekstra utfordringer med å bygge skoler, barnehager og annen infrastruktur.

Vil være med

Bergen er alt annet enn fornøyd med ikke å inkluderes i denne potten.

— Vi er veldig glad for at kommunene rundt Bergen får mer penger. Men nå håper vi at regjeringen ser storbyenes spesielle utfordringer, sa byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) i en debatt mandag.

Varaordfører Tor Woldseth (Frp) fyrte for litt siden av en real bredside mot egen regjering. Han mener staten over flere år har spist av bergensernes skattekroner. Noen endring opplevde han ikke med regjeringsskiftet.

— Opp til 600 millioner har staten tatt fra oss de siste årene. Det siste nedtrekket vi opplevde var i kommuneproposisjonen, der mistet vi 140 millioner, sa han til BT nylig.

Kan ikke klage

Leder for Kommunal- og forvaltningskomiteen, Helge Andre Njåstad (Frp) mener forslaget fra regjeringen vil legge til rette for mange gode tjenester i norske kommuner.

Men han kommer samtidig med følgende advarsel:

— Det vil fremdeles bli som det alltid er at rådmann og kommunepolitikere må prioritere og ha fokus på effektiv drift.

Han mener de borgerlige er mer nøkterne i beskrivelsen av den veksten kommune-Norge får fra regjeringen, enn hva de rødgrønne gjorde. Njåstad erkjenner at det er de såkalte vekstkommunene som stikker av med mesteparten av veksten, men mener samtidig at det helhetlig er et godt budsjett for kommunen-Norge.

Stortingspolitikeren prøver å komme kritikken fra opposisjonen i møte:

— Dette kan ikke de rødgrønne kalle dårlig. Isåfall har dei selv levert dårlige opplegg for kommunene i sine år i regjering.

Dårlig for Bergen

Fungerende gruppeleder for Ap, Marte Mjøs Persen, er negativt overrasket over forslaget fra regjeringen.

— Dette er et dårlig statsbudsjett for Bergen. Kommunen er i en alvorlig økonomisk situasjon, og regjeringen gjør ingenting for å hjelpe oss. Har Erna Solberg og Monica Mæland glemt byen sin, spør hun.

Etter at tidligere byrådsleder Monica Mæland gjorde det til en fast tradisjon å klage over midlene fra regjeringen, hadde Persen forventet seg mer fra statsbudsjettet.

— Mæland og resten av byrådet klaget høylytt år etter år om at staten svikter Bergen. Da hadde jeg ikke trodd at vi med henne selv i regjering skulle få mindre penger enn før. Hadde jeg vært Høyre eller Frp-velger nå så hadde jeg følt meg lurt.

Persen viser til at Bergen har vokst med 4000 mennesker det siste året, nest mest etter Oslo. Bergen taper samtidig på ikke å bli inkludert blant de såkalte vekstkommunene som er vinnerne i regjeringens budsjettopplegg.

— Kommunen har anslått at Bergen vil tape rundt 150 millioner i frie inntekter under den nye regjeringen. De økningene vi ser i statsbudsjettet i dag, dekker bare tapte skatteinntekter. Blir dette budsjettet vedtatt, vil det føre til kutt i viktige kommunale og fylkeskommunale tjenester - de viktigste tjenestene for folk flest.

Andre saker

For Bergen og Hordalands del er noen godbiter å merke seg i statsbudsjettet fra regjeringen.

  • Barneklinikken: Får 20 millioner i 2015 til å gå i gang med fase to av det nye barne- og ungdomssenteret. Samtidig får de en låneramme på over to milliarder. Nybygget skal kunne stå klart i 2022.
  • Tinghuset: Får 3,5 millioner kroner til å sette i gang med en KVU
  • Mongstad: TCM får 65 millioner kroner. Dette skal brukes for å videreutvikle det ledige området.
  • Granvin: Hordaland får 225 millioner kroner til forebygging av flom- og skredrisiko. Granvinprosjektet prioriteres i 2015.
  • Bergen: Områdesatsingen i Årstad, Laksevåg og Ytre Arna videreføres med en bevilgning på 6,2 millioner kroner
Publisert