Nei til Tyskebryggen

Bystyret sa et rungende nei til Venstres forslag om å la Bryggen få tilbake sitt gamle navn.

Publisert Publisert

ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN

  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det var Hans-Carl Tveit (V) som i sitt siste bystyremøte tok opp spørsmålet om navnet på Bryggen på nytt.

25. mai 1945 endret bystyret navnet fra Tyskebryggen til Bryggen. Vedtaket ble gjort av et bystyre som var hastig satt sammen i fredsdagene, og stemningen var naturlig nok sterkt preget av anti-tyske holdninger.

— Jeg har fått innspill fra krigsveteraner som sier at nå kan det være på tide å gå tilbake til det gamle navnet. Dette handler om å ta historien tilbake. I 2016 skal Bergen være vertskap for Hansadagene, og det hadde vært flott å få tilbake det gamle navnet før det, sa Hans-Carl Tveit.

Han pekte på at Bryggen gjennom århundrer ble kalt Tyskebryggen, eller Garpebryggen – et navn som peker på at det var tyske hanseater som bygget og bosatte området.

Tveit møtte imidlertid motbør i bystyret.

— Jeg har et sterkt ønske om glede Tveit på hans siste bystyremøte, men byrådet finner ikke grunn til å fremme en sak om dette, svarte byrådsleder Monica Mæland (H).

Tor Woldseth (Frp) viste til andre navn som ble endret etter krigen, som Tyskesmuget (Trangesmuget) og Burmaveien (Bjørgeveien).

— Det kan bli en interessant debatt hvis vi skal ta for oss alle slike navn. Bryggen er godt innarbeidet, mente Woldseth.

— Turistene kommer for å se Bryggen. Hvorfor i all verden kan vi ikke gjøre dem oppmerksom på at dette er et sted som ble anlagt av tyskerne, og glemme det fæle som skjedde i de fem årene, spurte Grete Kvilvang (V).

Men til slutt var det bare Venstres fire representanter og Siv Gørbitz (uavhengig, tidligere Frp) som støttet forslaget.

Hva mener du om forslaget? Si din mening under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Koomson møtte ikke opp på treningen. Dette skal være forklaringen.

Gilbert Koomson møtte ikke opp på Brann-trening. Klubben fikk ikke vite hvorfor.

LES SAKEN