— Går du opp her, er det en fin treningsøkt. 15 minutter, så er jeg ferdig med det, fordi det er så intensivt, sier Christin Riise.

Hun er på juleferie i Bergen. Vanligvis bor hun i paddeflate Danmark. Da er det godt å kjenne på byens mest populære motbakke straks man er hjemme.

— Jeg jobber på et reisebyrå i Danmark og selger turer til Bergen. Da snakker jeg så varmt jeg kan om Stoltzen og Fløyen til kundene, sier Riise.

Midt i byen

— Det er jo flott at det ligger jo midt i byen også. Hadde jeg ikke bodd i Lindås, hadde jeg vært her oftere, sier kameraten Jan Olav Eidsnes.

De er begge på sin andre tur opp Stoltzen i år. Men noen har besøkt trappene svært hyppig i år. For besøket som Bergen kommune har registrert har vært enormt.

Tall og beregninger viser at innen året er omme vil Stoltzen ha hatt 400.000 passeringer. 86 prosent av de besøkende har gått oppover. Men da er ikke hele året med. Varmesensoren som ble satt opp ved tretrappene ble plassert der 6. februar i år.

I snitt har over 1200 mennesker tatt turen i Stoltzen daglig. De aller mest populære månedene var april, mai og september.

— Bruken over året er jevnere enn forventet. Jeg så for meg at høsten, spesielt september, ville markere seg sterkere, sier byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal.

Det er kanskje ikke så overraskende at været er avgjørende for besøkstallene.

— Dager med veldig dårlig vær ser vi slår ut på besøkstallet. Fravær av snø og is betyr også mye, sier Brandsdal.

Tidlig oppe

Mange tar morgentreningen i trappene.

— De første er vanligvis oppe klokken 06.00. De siste registreres mellom 22.00 og 23.00. På sommerstid kan det av og til være noen tidligere, ved 05-tiden og noen så sent som ved midnatt, sier Brandsdal.

Og her kommer mer om folks Stoltzevaner:

Ukentlig gjennomsnitt er vel 8600.

Best besøkte dag var 1. mai i år med 3342 besøkende.

Dårligste dag hittil i år var 16. desember. Da ble bare 44 personer registrert.

Generelt er det flest folk i Stoltzen på søndager.

Travleste tidspunktet i stien er mellom kl. 17.00 og 19.00 på ukedager.

I helgen er det travlest klokken 12.00- 14.00.

Har vært oppe 700 ganger

En av dem som har bidratt sterkest til gode tall i Stoltzen er Bente Gjesteland (67). Hun er den som trolig har vært i Stoltzen flest ganger på et år. Julaften hadde hun vært der 700 ganger.

— Jeg har gledet meg til hver eneste tur, jeg, sier Gjesteland.

I begynnelsen av året satte hun seg et mål om 500 turer. Men allerede i september var hun i mål. Da hadde hun imidlertid fått smaken på mer.

— Jeg har hørt om en som hadde gått opp Stoltzen 615 ganger på et år. Den rekorden hadde jeg lyst til å slå, sier Gjesteland, som har loggført alle turene sine i en egen bok.

Det er ikke uvanlig at hun tar turen opp tre ganger om dagen.

— Hvis jeg kan inspirerer folk, så er det bare kjekt, sier den spreke damen.

Brukes nesten døgnet rundt

Haakon Svendal i Varegg har vært med på å arrangere Stoltzekleiven Opp i 36 år og kan mye om Stoltzen.

— Jeg tviler på at noen andre har tatt så mange turer opp på ett år. Jeg er nesten 100 prosent sikker på at hun har rekorden, sier Svendal.

Han har fulgt utviklingen i Stoltzen, som de ti siste årene fått stadig flere tilhengere.

— Det har det vært en veldig endring i bruken av Stoltzen og det har ballet på seg med folk, sier Svendal.

For fem år siden var det ikke mange som brukte Stoltzen etter at det var blitt mørkt, og det nesten bare de som drev med konkurranser som hadde hodelykt

— Nå går alle slags folk opp der med hodelykt til 22- 23 om kvelden hele året. Så lenge det ikke er is i Stoltzen, så går folk der, sier Svendal.