Halvveis i 2014 har shorts— og solfaktoren i Bergen vært langt høyere enn det bergensere er vant med. I snitt har temperaturen vært 2,3 grader over normalen.

Vakthavende klimatolog ved Meteorologisk institutt, Stein Kristiansen, sier seg enig.

— Det har vært en fin vår for Bergen, det vil jeg absolutt si.

Tallenes tale er også klar: 21 dager i år har gradestokken til meteorologene vist 20 grader eller mer.

— Jeg kan definitivt skjønne at folk har opplevd dette som en veldig fin vår.

En varm juni måned

— Juni har vært en spesielt god måned. Første halvdel var skikkelig fin og varm. Til vanlig er det syv dager i juni som har en temperatur over 20 grader, i år har vi hatt tolv slike dager.

Man må faktisk helt tilbake til 2007 for å finne bedre tall (da hadde man 18 dager med en temperatur over 20 grader).

Kristiansen begrunner de varme forholdene ganske enkelt i at det har vært mange soltimer og varme vinder.

— Spesielt nede i byen har det blitt veldig varmt, legger han til.

Få minusdager

Makstemperatur hittil i år fant sted i juni, da viste gradestokken 26 grader. Kristiansen forteller at man vanligvis får de høyeste temperaturene mellom den siste halvdelen av juli og de ti første dagene i august, så ifølge meteorologen har Bergen mest sannsynlig ennå ikke opplevd sin varmeste dag i år.

Det har heller ikke vært mye å klage på når det gjelder kalde dager. I alt har det kun vært 12 minusgrader fra januar til juli. Den verste minusdagen fant sted 13. januar, da viste gradestokken minus 4,5 grader.

— Det er ganske så bra, ikke verst for å være Bergen.

Nedbøren skuffer aldri

Når det er sagt: nedbøren har ikke skuffet, den heller:

— Det er litt morsomt faktisk, nedbørsmålingen viser at nedbøren er akkurat 100 prosent, 866 millimeter. Det er ikke så ofte man ser det, humrer klimatologen. Alle målinger tilsier at vi får mer regn neste halvdel av 2014. Fortsetter nedbøren denne «pinlige nøyaktigheten» i forhold til normalmålinger vil meteorologene fra juli til januar samle opp 1386 mm nedbør i bøttene sine.

Skytelling bedre enn i Oslo

Tre ganger hver eneste dag i året går en person fra Meteorologisk institutt i Bergen opp på taket for å telle skyer. I hele 22 dager har vedkommende konkludert med at det er en penværsdag han er vitne til. Til sammenligning har meteorologene i Oslo kun hatt 16 slike dager, til vanlig pleier de å ha 31 penværsdager. Oslo har også hatt mer nedbør enn normalt, 66 prosent over normalen. Men det er fortsatt halvparten av mengde nedbør Bergen har fått.

Oslo satte nylig nedbørsrekord med 72,8 mm nedbør på et døgn. Til sammenligning er Bergens nedbørsrekord på et døgn 156 mm.