Bøe er mest kjent som leder for støttegruppen til Nathan Eshete, som var syv år i Norge uten lovlig opphold. Nå er hun i gang med en rettshjelpsdugnad for å hjelpe de asylbarna som har vært lenge i landet. Målet er at alle de lengeværende barna skal få informasjon om nytt regelverk og få gratis rettshjelp om det nye regelverket som trådte i kraft fra 1. juli.

— Om familiene ikke hadde fått vite om det nye regelverket, hadde dette vært en sovende rettighet. Nå har vi sendt ut informasjon til alle mottak og lavterskeltilbud med info om nye regler, sier Aina Heldal Bøe.

Trenger 700.00 kroner til

Regjeringen har varslet en ny forskrift om lengeværende asylbarn. Den skal sørge for at barnets beste skal tillegges mer vekt, og at terskelen for å få varig opphold i Norge skal senkes. Forskriften er varslet i løpet av kort tid.

— Hittil har vi samlet inn 300.000 kroner, men det må en million kroner til for at alle skal få hjelp, sier Bøe.

I fjor høst la KrF og Venstre frem en løsning for asylbarna som hadde vært lenge i landet, sammen med regjeringspartiene Høyre og Frp. Engangsløsningen skulle gi opphold til asylbarna, men bare 140 av 750 asylbarna innfridde kravene. Senere skal nye, permanente forskrifter tre i kraft.

— Myndighetene gir ikke informasjon til familiene om nytt regelverk og heller ikke rettshjelp. Dermed får ikke asylbarna prøvd sine rettigheter, sier Bøe.

350 kan få hjelp

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har til nå registrert rundt 350 barn som skal få hjelp om man kommer i mål med dugnaden.

Samtidig som man venter på det nye regelverket som skal komme senere i høst, blir mange lengeværende asylbarn sendt ut av landet.

— Bare i september ble 106 barn sendt ut. Det er stort press på utsendelser, sier Bøe.

Dugnaden har fått stor støtte fra blant annet Redd Barna, LO, Advokatforeningen, Norsk Folkehjelp, Fellesorganisasjonen, Fagforbundet og biskopene. I helgen blir det nasjonal dugnadshelg med mange arrangementer rundt omkring i hele landet.

Dugnad lørdag

I Bergen vil de ha egen stand på Torgallmenningen på lørdag. Det blir også solidaritetskafé i Ytre Arna og kunstauksjon hos Mohn Kunsthandel. På søndag har Bøe fått låne Ole Bull Scene gratis, hvor alle artister og medvirkende stiller opp gratis.

I Oslo blir det konsert i Spikersuppa og i Vang stiller Ole Paus gratis.

BT har etterlyst kommentar fra Justisdepartementet uten å få svar.