Torsdag ettermiddag, like ved Nygårdsparken: To sivilkledde politifolk får det plutselig travelt. Kolleger i parken har nettopp sett en mann som «utvilsomt» selger narkotika. Nå vil de arrestere ham. Politimennene løper inn i parken for å hjelpe til.

- Vi har en pågripelse, konstaterer politibetjent og lagleder Espen, idet to av kollegene kommer ut fra noen busker med en mann mellom seg. BT var i går med ett av politilagene som deltar i en omfattende uroaksjon, spesielt rettet mot rusmiljøet i parken. Totalt deltar rundt 90 polititjenestemenn og -studenter. Sivilkledde politifolk jobber lagvis. Å bryte opp dopselgermiljøet er hovedformålet.

87 tatt på åtte dager

- Dette er en aksjonsform som krever mye folk, sier politistasjonssjef Olav Valland i Bergen sentrum. Og politifolkene har hatt nok å gjøre. Onsdag, etter aksjonens åttende dag, var dette tallenes tale:

87 personer, både narkoselgere og -brukere, er blitt pågrepet.

De fleste pågrepne er blitt tatt med av politiet. Cirka 20 har havnet i arresten.

Åtte personer er fremstilt for varetekt, av dem syv utlendinger uten lovlig opphold. De er blitt fremstilt i påvente av uttransportering.

50 forelegg er utstedt.

Flere personer er også anmeldt i saker som trolig vil ende med tiltale og rettssak.

Beslag av «relativt store mengder» narkotika og en del våpen.

- Noen av enkeltbeslagene vi har gjort, er relativt store på gatenivå. Vi har tatt både heroin, marihuana, hasj, amfetamin og piller. Vi har også beslaglagt kniver og økser, sier Valland.

- Glimrende

Politistasjonssjefen forteller om mange positive tilbakemeldinger på aksjonen «fra omgivelsene» og andre som har et forhold til parken. På Møhlenpris treffer BT Ørjan (39). Han er tidligere heroinist og «park­vanker», nå i rusbehandling.

- Det er glimrende at parken skal stenges. Og det er jeg ikke alene om å mene, sier Ørjan.

- Miljøet er blitt så brutalt, og spesielt utlendingene selger ukritisk til barn og unge. Nå er jeg glad for at det snart er slutt.

Ikke bare den beryktede narkoparken blir oppsøkt i de tre aksjonsukene. Også andre problemområder med omsetning og bruk av narkotika står på sjekklisten. For eksempel Bystasjonen, området rundt Korskirken, Vågsbunnen og Bryggeparken.

- Ikke med ren politikraft

- Vi holder nå på med del to av den økte innsatsen mot åpne russcener i Bergen, forteller Valland. Del tre er når politiet får på plass en 12 mann stor innsatsgruppe. Den skal kun jobbe mot kriminaliteten i de åpne russcenene. Gruppen skal etter planen etableres i juli og være operativ fra august.

- Vår jobb er kriminalitets­bekjempelse. Selv om det tidligere er gjort flere mislykkede forsøk på å stenge parken som åpen russcene, håper jeg vi denne gangen skal lykkes. Men det gjør vi ikke med ren politikraft, sier Valland. Han viser til at handlingsplanen mot åpne russcener er et samarbeid der alle aktørene må bidra med sitt.

- Jeg håper samarbeidet med kommunen og Helse Bergen gjør at vi lykkes. Da tror jeg på en forandring som i hvert fall vil gi oss mindre synlige, åpne russcener i byen.

Ny pågripelse

På Møhlenpris blir den pågrepne mannen ransaket og kjapt avhørt. På telefon konfererer lagleder Espen med en politijurist. Avgjørelsen: Den antatt utenlandske mannen skal settes i midlertidig varetekt.

Cirka fem minutter senere gjør Espens lag sin neste pågripelse. Denne gangen en norsk kvinne, også hun mistenkt for narkosalg.

SISTE : Sent torsdagkveld var resultatet etter aksjonens niende dag klart. Ytterligere 11 personerble arrestert torsdag, slik at det nå totalt er pågrepet 98 personer. Av de 11som ble tatt torsdag var det en utlending som nå vil bli uttransportert.