Nå kan de ikke avvise lungesyke Siv Tove

Helsetilsynet mener Siv Tove Pedersen må bli undersøkt for å se om hun kan få lungetransplantasjon.

Publisert Publisert

TUNG TID: Siv Tove Pedersen mistet alt håp den 20. september og har ligget mye i sengen med årets niende lungebetennelse. Her er bergenskvinnen i en omsorgsbolig på Kampen, hvor hun har hatt veldig tunge dager. Men fredag fattet hun nytt håp. Foto: HÅVARD BJELLAND

  • Torunn A. Aarøy
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Tre uker etter at Siv Tove Pedersen (40) følte at hun hadde fått dødsdommen kom brevet fra Statens helsetilsyn. De slår beina under vedtaket som Fylkesmannen i Oslo og Akershus gjorde 18. september. I tillegg ber de om at Pedersen blir kalt inn til en undersøkelse på Rikshospitalet så raskt som mulig.

Alt håp var ikke ute likevel.

— Det er blitt så mye i det siste. Og nå kom dette vedtaket. Jeg har problemer med å fatte det, sier Pedersen.

Kan ikke avvises

Vedtaket som Fylkesmannen gjorde for tre uker siden er nå ugyldig.

Les også

Siv Tove (40) fikk avslag. Hun får ikke stå i kø for nye lunger.

I mellomtiden har Pedersen vært langt nede. Etter avslaget gikk hun helt i bakken.

— Jeg har hatt det helt jævlig. Jeg har ikke sett noe håp noe sted, sier Pedersen.

Nå er det vanskelig å vende om og se et visst håp. Pedersen reagerer på at hun først får en avgjørelse som tar fra henne alt håp. Tre uker etterpå kommer en som gir henne nytt håp.

— Jeg synes det er helt vilt at det er sånn. Helt rart, sier Pedersen.

Likt for alle

Helsetilsynet slår nemlig fast at Siv Tove Pedersen og andre som går på metadon ikke kan avvises for lungetransplantasjon fordi hun går på metadon, slik Rikshospitalet har praktisert. Helsetilsynet mener det er lovstridig å skjære alle pasienter på LAR (Legemiddelassistert rehabilitering) over én kam.

— Vi har i denne saken lagt vekt på at pasienter som har LAR-behandling har samme rett som andre til en individuell vurdering av sitt behov for helsehjelp. Det er ikke anledning til å unnta en gruppe pasienter, i dette tilfellet LAR-pasienter, fra å bli vurdert individuelt når det gjelder om de skal kunne være kandidat for lungetransplantasjon, sier assisterende direktør Jo Kittelsen Helsetilsynet.

Les også

Får en ny sjanse til å bytte lunger

— Ikke forsvarlig vurdert

Helsetilsynet skriver blant annet at de ikke er enige i at pasienten har fått i en forsvarlig vurdering i vedtaket fra Fylkesmannen. De mener Fylkesmannen har feil rettsanvendelse og feil saksbehandling og dette " ... medvirket til feil resultat". Siv Tove Pedersen rettigheter etter pasient – og brukerrettighetsloven er brutt.

— I denne konkrete saken har vi bedt helseforetaket innkalle pasienten for en individuell vurdering, sier Kittelsen.

- Grunnleggende feil

Siden mars har to advokater jobbet for å belyse Pedersens sak.

— Denne avgjørelsen viser at Fylkesmannen tok grunnleggende feil. I tillegg har dette tatt altfor lang tid for Siv Tove. Nå ser det ut som om saken er på riktig spor igjen, sier advokat Vidar Strømme hos advokatfirmaet Schjødt, som har tatt saken gratis for Siv Tove Pedersen.

I et brev 23. september ba advokatene om at vedtaket ble omgjort.

— Helsetilsynet har jobbet raskt. De påpeker nettopp det vi reagerer på, nemlig at Siv Tove Pedersen har rett på en individuell medisinsk vurdering for å se om hun kan gå gjennom en transplantasjon, sier Strømme.

Klar for undersøkelse

Han legger til:

— Det er jo nokså spesielt når Rikshospitalet og Fylkesmannen ikke kan anvende prinsippene for helsehjelp riktig. Vi håper at dette kan være en vekker for helsevesenet og Fylkesmannen. Det er grunn til å frykte at sykehusene også foretar generelle vurderinger når det gjelder andre pasientgrupper, ikke bare de som går på metadon, sier Strømme.

De siste tre ukene har Siv Tove Pedersen hatt en kraftig lungebetennelse og vært innlagt på sykehus. Hun bor fortsatt i en omsorgsleilighet på Kampen i Oslo, men skal tilbake til omsorgsboligen på Røysumtunet i Oppland til uken. Hun håper på å bli kalt inn til undersøkelser på Rikshospitalet raskt.

— Jeg er her og venter, jeg. Men jeg vet jeg må ha is i magen, at det kan ta tid, sier Pedersen.

Publisert