Hylles av de homofile

KrF-leder Knut Arild Hareide er blitt homobevegelsens nye favoritt.

Publisert Publisert

FORNYER: Det var store forhåpninger i KrF til at Knut Arild Hareide ville fornye partiet da han i 2011 ble valgt til leder etter Dagfinn Høybråten. I homosaken har det nå skjedd så mange endringer at interesseorganisasjonen LLH skryter av partiet.

  • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Det er tydelig at Hareide har andre holdninger til homofili enn hans forgjengere, sier Bård Nylund, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Der gleder en seg over at KrF i sitt alternative statsbudsjett lover to millioner kroner til LLHs prosjekt, Rosa kompetanse, et undervisningsprosjekt om homofili i skole og barnehage. Dette skjer mot regjeringens vilje, som i fjorårets budsjett kuttet støtten til tiltaket.

Les også

- En ødeleggende utvikling

— Det er veldig positivtat de nå trekker frem Rosa. Det har skjedd en positiv utvikling i det partiet, sier Ingvild Endestad, kommunikasjonsrådgiver i LLH.

Dypt skuffet

Kontrastene i KrF er store sammenlignet med landsmøtet i 2009. I en debatt om den nye ekteskapsloven den gang uttalte KrF-politikere at den nye loven var en hån, trakassering og latterliggjøring av Guds skaperordning, en «tragedie for landet» og «naturstridig».

Ordene som ble tatt i bruk gjorde at Knut Arild Hareide valgte å gå ut mot sine egne partifeller.

«Jeg blir dypt skuffet over at delegater på vårt landsmøte bruker vår talerstol til å si at homofilt samliv er unaturlig, og at det er hån mot skaperverket. Det er ikke KrFs syn,» skrev han i en blogg.

Selv om reaksjonene mot Hareide var sterke i egne rekker, har han fulgt samme linje etter at han overtok som leder i 2011.

Fredagens vedtak om å bevilge to millioner ekstra til LLH er bare ett av mange tiltak Hareide har gjort for å endre partiets politikk på feltet. I 2012 ansatte Hareide homofile Gaute Brækken som politisk rådgiver på Stortinget, mens han tidligere i år ga sin velsignelse til å etablere et eget homonettverk i partiet.

Avgjørende med homovennlig leder

I 2012 forsøkte også KrF sentralt å få bort punktet i partiprogrammet om at «ekteskapet skal være en ordning mellom en mann og en kvinne», men gikk på et nederlag. Formuleringene i partiprogrammet er likevel blitt rundere de siste årene.

Tidligere i år manglet KrFs ungdomsparti bare to stemmer på å si ja til likekjønnet ekteskap.

— Når vi også ser at KrFU var på nippet til å vedta å være for en ekteskapslov, er det grunn til å tro at KrF i fremtiden er et helt annet parti i homosak enn det har vært historisk, sier Bård Nylund, leder for LLH.

Et eksempel på at det er blitt lettere å være homofil i KrF er nevnte Gaute Brækken. Tirsdag ble han valgt inn på sjetteplass på Oslo KrFs nominasjonsliste før neste høsts lokalvalg.

— Det har vært helt avgjørende for mitt engasjement at jeg har en leder som støtter meg, sier Brækken, som er aktiv i KrFs homovettverk.

— Hareide har slått ned på alt som kan oppfattes som homofiendtlig. Partiets formuleringer om ekteskapsloven er også blitt rundere med han som leder.

Glad for støtten

Brækken vedgår at han flere ganger har spurt seg om det er plass til han i partiet.

— Hvis ikke det hadde vært for ledelsen vår, og Hareide spesielt, så tror jeg ikke at jeg hadde orket. Jeg ville ikke følt meg ønsket, jeg ville følt jeg presset meg på, sier Brækken, som er gift med Magnus.

Hareide selv sier han er veldig glad for støtten fra LLH.

— Jeg har vært opptatt av at KrF skal være et parti for alle.

I LLH presiserer de at partiet fortsatt har en vei igjen å gå.

— Når det gjelder homofile pars mulighet til å gifte seg i kirken, så skulle vi ønske de var tydeligere, sier Ingvild Endestad i LLH.

FORNØYD: Bård Nylund, leder for LLH, mener KrF er blitt et helt nytt parti med Knut Arild Hareide som leder.

Publisert