Drapssiktede er tidligere dømt for utpressing

32-åringen som er siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja, er tidligere dømt for ran, vold og utpressing.

Publisert Publisert

SIKTET: 32-åringen fra Litauen er siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja (8).

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

32-åringen var en kort periode samboer med Monikas mor, og bodde i familiens hus i Sund. Noen uker etter at han flyttet ut, ble åtteåringen funnet død i huset med et belte rundt halsen.

I glassruten på inngangsdøren var det et lite hull, akkurat stort nok til at det var mulig å stikke hånden inn og låse opp døren.

— Brøt seg inn i biler

32-åringen, som nå er siktet for å ha drept Monika, har flere dommer på rullebladet i Litauen. Faren hans har i et intervju med BTfortalt at sønnen drev med innbrudd i parkerte biler da han var yngre.

— Han knuste rutene og stjal verdisaker. Han hadde dårlige venner på den tiden. Men hjemme hos familien var han snill som et lam, sier 32-åringens far.

En oversikt over dommene mot 32-åringen fra byretten i Siauliai, der han vokste opp, viser at han er straffedømt en rekke ganger.

Den første dommen fikk han i november 1997, da han var 15 år gammel. Den lød på to og et halvt års betinget fengsel, og ble den første av flere dommer for tyveri.

I 2001 ble han dømt for å ha organisert transport av litauere til utlandet, uten at disse hadde arbeids- eller oppholdstillatelse. Han ble også funnet skyldig i ran, og for å ha unndratt seg pågripelse.

Les også:

Les også

Slik søkte han etter telefonen som aldri ble funnet

Dømt for utpressing

To år senere ble han løslatt fra fengsel, men året etter måtte han igjen møte i retten som tiltalt i nye straffesaker. Han ble funnet skyldig i utpressing, vold, ran og innbrudd.

Den mest alvorlige episoden fant sted i februar 2004 i Siauliai, da 32-åringen og to venner angrep en kvinne i leiligheten hennes. De sparket henne i ansiktet og banket henne opp, med den følge at hun fikk flere bruddskader. De gikk også til angrep på en mann, blant annet ved å slå en flaske to ganger i hodet hans. Deretter stakk de av med lærjakken, telefonen og husnøklene hans.

Ved hjelp av nøklene kom de seg inn i mannens leilighet, der de forsynte seg av en kassettspiller, to kassetter, og klærne til en kvinne som bodde i leiligheten. Dommen falt i juni 2004, og lød på fem års fengsel.

Les også:

Les også

Sjefene i politiet ville ikke høre på varsleren. Da fikk advokat Stig Nilsen en overraskende telefon.

Kan ha presset Kristina

Les også

Her er Facebook-meldingen politiet lot ligge

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, har uttrykt overfor politiet at hun tror at ekssamboeren forsøkte å presse henne for penger i etterkant av datterens død.I februar 2012, fire måneder etter Monikas død, fikk hun en melding på Facebook. Avsenderen hevdet å vite hvem som drepte datteren hennes, og krevde rundt 10.000 kroner for å gi henne mer informasjon.

Fire måneder senere, i juli 2012,mottok Sviglinskaja en telefonoppringing. «Du kjenner ikke meg. Men jeg vet hvem som drepte barnet ditt», skal mannspersonen i den andre enden ha sagt på gebrokkent engelsk.

Begge forholdene ble anmeldt til politiet umiddelbart, og Monikas mor uttrykte da at hun trodde det var ekssamboeren som sto bak.

Oppga alibi

32-åringen sonet i byen Pravieniskes, der det største fengselet i Litauen holder til.

Ifølge faren begynte 32-åringen å jobbe i en møbelfabrikk da han slapp ut av fengsel. Det ga ham mulighet til å spare penger for å dra til Norge.

I Norge er 32-åringen bøtelagt for tyveri. Han er også anmeldt for flere innbrudd, men disse er henlagt etter bevisets stilling.

Mannen har oppgitt som alibi for drapet at han var hos banken Western Union i Olav Kyrres gate i Bergen, for å overføre penger til sin 71 år gamle far i Litauen.

Faren sier til BT at sønnen pleide å overføre penger av og til, men at han ikke husker nøyaktig når dette skjedde.

Publisert